Σε φιάσκο οδηγείται ο περίφημος διάλογος για το Ασφαλιστικό. Μετά την αποχώρηση των εργατικών συνδικάτων και την άρνηση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, παραιτήθηκε- με αιχμές- η Επιτροπή Σοφών για το Ασφαλιστικό και μάλιστα προτού ολοκληρώσει το έργο της!


Η κυβέρνηση συνεχίζει τον διάλογο-παρωδία την Πέμπτη με το καυτό θέμα της ενοποίησης ασφαλιστικών ταμείων που θα επιφέρει (αν εφαρμοστεί) μείωση συντάξεων έως 50%. Η Επιτροπή Σοφών για το Ασφαλιστικό έχει παραιτηθεί εδώ και 10 ημέρες, υποβάλλοντας μια… κομψή επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη στην οποία αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε το έργο της! Έργο το οποίο κατ΄ ουσίαν αφορούσε ένα ολιγοσέλιδο προ-πόρισμα με τη μορφή περιγράμματος.

Σε ύπνωση η Επιτροπή

Στην επιστολή ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Αναλυτής ζητεί η Επιτροπή να τεθεί σε ύπνωση, αφήνοντας αιχμές για τον αποκλεισμό της από τον διάλογο αλλά και για το ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί τα πορίσματά της. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αναλυτής: «Η Επιτροπή έχει ολοκληρώσει το έργο της, με δεδομένο ότι δεν έχουμε άλλα στοιχεία από αναλογιστικές μελέτες». Κύκλοι του υπουργείου Απασχόλησης αφήνουν να εννοηθεί ότι στηρίζουν πλήρως τον Νίκο Αναλυτή: «Η Επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της και ο κ. Αναλυτής παραμένει πρόεδρός της και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης».

Ο κ. Αναλυτής παρέδωσε, εν κρυπτώ, ένα σχέδιο πορίσματος στους αρμόδιους υπουργούς, το οποίο ουδέποτε δόθηκε επισήμως στη δημοσιότητα προτείνοντας ριζικές ανατροπές στα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Μεταξύ άλλων πρότεινε την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη για τους νέους ασφαλισμένους και τη μείωση των συντάξεων μέσω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών.

Δεύτερη φάση διαλόγου

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ανοίγει την Πέμπτη στη Βουλή τη δεύτερη φάση του διαλόγου για το Ασφαλιστικό, με την απαγορευτική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων (κόστους 1 δισ. ευρώ ετησίως μόνο για 4 ταμεία κύριας σύνταξης) που θα περικόψει συνταξιοδοτικά δικαιώματα (μείωση επικουρικών έως 50%). Ο κυβερνητικός στόχος είναι να περιοριστούν στα 4 τα ασφαλιστικά ταμεία (σε σύγκριση με τα 175 κύρια και επικουρικά ταμεία που σήμερα λειτουργούν), ώστε να εξοικονομηθούν πόροι και να ισχύουν ενιαίοι όροι ασφάλισης.

Στην κύρια ασφάλιση οι ενοποιήσεις θα προχωρήσουν με βάση και το «μοντέλο» του Νόμου Ρέππα και στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν κυρίως τα Ταμεία των ΔΕΚΟ. Η αρχή έγινε από τα Ταμεία των τραπεζών και θα ακολουθήσουν οι φορείς των ΔΕΚΟ (βάσει του Νόμου Ρέππα, το 2008 η ενοποίηση είναι υποχρεωτική).

Πρόσθετα ελλείμματα στο ΙΚΑ

Πάντως το όλο εγχείρημα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αφού με τον τρόπο που γίνονται οι ενοποιήσεις μεταφέρεται έλλειμμα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ τον χρόνο στο ΙΚΑ, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση των συνδικαλιστών. Όσον αφορά την επικουρική ασφάλιση, στόχος είναι η δημιουργία 6 ή 7 κεντρικών φορέων. Οι αλλαγές αυτές θα συνοδευτούν από παρεμβάσεις στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, προκειμένου το ποσοστό αναπλήρωσης να διαμορφωθεί στο 90%. Δηλαδή στόχος είναι η κύρια σύνταξη να είναι 70% και η επικουρική 20%, κάτι που ισχύει ήδη για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους. Ενδεικτικά αναφέρεται πως σήμερα στην επικουρική ασφάλιση οι συντάξεις για τα 35 έτη κυμαίνονται από το 12% και φθάνουν έως και το 80% των συντάξιμων αποδοχών. Μάλιστα οι επικουρικές συντάξεις σε ορισμένα Ταμεία είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με τη μέση σύνταξη των μεγάλων Ταμείων.

Πρόσθετη σύνταξη από ιδιωτικές ασφαλιστικές


ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ προγράμματα ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών πρέπει να στραφούν οι Έλληνες εργαζόμενοι ώστε να συμπληρώσουν μια κατώτατη εθνική εγγυημένη σύνταξη για την οποία θα καταβάλλουν υποχρεωτικές εισφορές. Η τοποθέτηση αυτή έγινε σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος από τον κ. Νίκο Αναλυτή, ο οποίος μίλησε με την ιδιότητά του ως προέδρου του Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και τάχθηκε υπέρ της μετατροπής του σημερινού συστήματος από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό, για να μην καταρρεύσει- όπως είπε- μετά το 2025. Πρότεινε το σημερινό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης να εγγυάται μια κατώτατη σύνταξη για την οποία θα καταβάλλονται υποχρεωτικές εισφορές και να υπάρχει μια πρόσθετη σύνταξη, το ποσό της οποίας θα προσδιορίζεται από ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα.