Ευρεία συνεργασία της ΔΕΗ με τον γερμανικό ενεργειακό κολοσσό της RWΕ, που ισοδυναμεί με πρώτο βήμα ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης από την πίσω πόρτα, συζητά η διοίκηση της εταιρείας, όπως παραδέχθηκε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Τάκης Αθανασόπουλος.

Παρά τα όσα περί του αντιθέτου υποστήριζε εδώ και ημέρες η διοίκηση της ΔΕΗ από τότε που αποκαλύφθηκε το μνημόνιο συνεργασίας με τους Γερμανούς- ότι δηλαδή δεν αφορά παρά μια μικρής έκτασης συμφωνία- χθες σε συνάντηση που

«ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ» ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Για τις κινήσεις του προέδρου της ΔΕΗ δεν έχει ενημερωθεί ούτε ο Πρωθυπουργός ούτε ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης

είχε ο κ. Αθανασόπουλος με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ είπε ότι το πακέτο των συζητήσεων περιλαμβάνει από καινούργια εργοστάσια μέχρι αιολικά πάρκα.

Αν και υποστήριξε ότι ακόμη δεν έχει υπογραφεί απολύτως τίποτα με την RWΕ, ωστόσο έγκυρες πληροφορίες ανέφεραν ότι ήδη εδώ και είκοσι ημέρες τεχνικοί της RWΕ έχουν εμφανιστεί να εργάζονται στον λιγνιτικό σταθμό της Καρδιάς- μίας εκ των παλαιών μονάδων της ΔΕΗ που πρόκειται να αντικατασταθούν με καινούργιες.

Κύκλοι πάντως του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν ότι το υπουργείο δεν είχε ενημερωθεί για το μνημόνιο. Για τις κινήσεις του προέδρου της ΔΕΗ εμφανίζεται (σύμφωνα με πληροφορίες) να μην είναι ενήμερο και το Μέγαρο Μαξίμου.

Τι αφορά η συζήτηση
Όπως παραδέχθηκε χθες ο κ. Αθανασόπουλος προς τους συνδικαλιστές, η συζήτηση με την RWΕ αφορά:

● Τον έλεγχο από τους Γερμανούς του 51% του μετοχικού κεφαλαίου 3 νέων μονάδων της ΔΕΗ, συνολικής ισχύος 2.400 ΜW. Δύο θα είναι λιθανθρακικές ισχύος 1.600 ΜW και μία φυσικού αέριου ισχύος 800 ΜW. Τα 2.400 αυτά ΜW αντιστοιχούν συνολικά στο 22% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της ΔΕΗ (11.000 ΜW). Για τον τόπο εγκατάστασής τους εξετάζονται η Αλεξανδρούπολη, η Καβάλα ή ο Βόλος.

● Την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη συντήρηση λιγνιτικών εργοστασίων, για τη βελτίωση της απόδοσης των ορυχείων, αλλά και για τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης όλων των διαγωνισμών που αφορούν την αντικατάσταση παλαιών και ρυπογόνων μονάδων της ΔΕΗ, συνολικής ισχύος 3.200 ΜW, με ισάριθμες νέες. Φόβοι εκφράζονταν από τη ΓΕΝΟΠ ότι αυτός που θα συντάξει τα τεύχη δημοπράτησης των διαγωνισμών μπορεί και να «φωτογραφίσει» τους όρους τους προς όφελος συγκεκριμένων ενδιαφερόμενων εταιρειών.

● Τη συνεκμετάλλευση των ορυχείων λιγνίτη της Ελασσόνας και της Βεύης, τα οποία το Δημόσιο έχει αποφασίσει να παραχωρήσει. Ειδικά στη Βεύη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη διαγωνισμός παραχώρησής του, για τον οποίο έχει γίνει προσφυγή στα δικαστήρια. Εφόσον ακυρωθεί ο διαγωνισμός- όπως εκτιμούν πηγές της ΔΕΗ-, οι Γερμανοί ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν το ορυχείο. Εννοείται ότι όποιος αναλάβει το λιγνιτωρυχείο εξασφαλίζει φθηνό καύσιμο για να κτίσει στο ίδιο ακριβώς σημείο και μονάδα ηλεκτρισμού. ● Συνεργασία με την RWΕ για κοινές επενδύσεις στο φυσικό αέριο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη ΝΑ Ευρώπη. Να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί έχουν δικαιώματα για εκμετάλλευση σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Βόρεια Ευρώπη.

● Συνεργασία της θυγατρικής της ΔΕΗ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές, με την RWΕ στον τομέα των αιολικών πάρκων, τομέας μεγάλου ενδιαφέροντος για τους Γερμανούς.

● Συνεργασία της RWΕ με την Contour (συμμετέχουν η ΔΕΗ και η αμερικανική Sencap) στα Βαλκάνια και στη ΝΑ Ευρώπη.


Οι Γερμανοί προσέγγισαν τη ΔΕΗ

ΟΠΩΣ ανέφερε ο κ. Αθανασόπουλος προς τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, «δεν προσέγγισε η ΔΕΗ την RWΕ, αλλά οι Γερμανοί ήλθαν σ΄ εμάς».

Συγκεκριμένα, η προσέγγιση άρχισε από το γεγονός ότι οι Γερμανοί έχουν άμεσα παραδοτέους δύο αεριοστροβίλους μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για τους οποίους ενδιαφέρθηκε η ΔΕΗ, προκειμένου να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών της χώρας της περιόδου 2008-2011. Κορυφώνονται οι αντιδράσεις
Για σκανδαλώδη συμφωνία που μετατρέπει τη ΔΕΗ σε «βαποράκι» των Γερμανών, οι οποίοι «αποκτούν τζάμπα και άνευ του παραμικρού τιμήματος το φιλέτο του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της χώρας», κάνει λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Και ζητά από τους συναρμόδιους υπουργούς να καταθέσουν στη Βουλή το πλήρες κείμενο του μνημονίου.

Στο μεταξύ, το θέμα της συνεργασίας με τους Γερμανούς αναμένεται να κυριαρχήσει και στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης. Στο Δ.Σ. η διοίκηση της ΔΕΗ θα παρουσιάσει επίσης το νέο business plan της ΔΕΗ, χωρίς ωστόσο την αναφορά στον διαχωρισμό της επιχείρησης σε έξι θυγατρικές, θέμα το οποίο έχει «παγώσει» για τουλάχιστον έξι μήνες έπειτα από τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από