Με «άλμα» 260 θέσεων στην παγκόσμια κατάταξη μέσα σε έναν χρόνο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών κατατάσσεται φέτος στην 106η θέση των καλύτερων πανεπιστημίων της Ευρώπης. Τα 6 καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης, σύμφωνα με πρόσφατη διεθνή ακαδημαϊκή κατάταξη, όπως δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα «Sunday Τimes», είναι βρετανικά.


Μοναδικό ελληνικό πανεπιστήμιο στη λίστα των 150 καλύτερων ευρωπαϊκών είναι το Καποδιστριακό, το οποίο βρίσκεται πλέον στην 106η θέση στην Ευρώπη και την 248η στον κόσμο, έχοντας βελτιώσει σημαντικά την κατάταξή του, καθώς πέρσι βρισκόταν στην 508η θέση παγκοσμίως. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών συγκέντρωσε 49,3 βαθμούς με Άριστα το 100. Πρώτα στην Ευρώπη κατετάγησαν το Κέμπριτζ και η Οξφόρδη με 97,6 βαθμούς.

Κ αι από Σαγκάη

«Δεν είναι μόνο η κατάταξη των «Sunday Τimes», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρ. Κίττας. «Πριν από λίγες ημέρες και το Πανεπιστήμιο της Σαγκάης κατέταξε το Καποδιστριακό σε πολύ υψηλότερη

ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΧΡ. ΚΙΤΤΑΣ:

«Μέτρησε η υψηλότατη ποιοτική στάθμη του διδακτικού προσωπικού αλλά και των αποφοίτων μας που συνεχίζουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό»

θέση απ΄ ό,τι πέρυσι. Πράγματι, είμαστε κοντά στα 100 καλύτερα ΑΕΙ της Ευρώπης και στα 300 καλύτερα παγκοσμίως. Για την κατάταξη αυτήν, εφόσον οι υποδομές μας δεν έχουν αλλάξει λόγω της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης, πιστεύω ότι μέτρησε κυρίως η υψηλότατη ποιοτική στάθμη του διδακτικού προσωπικού μας, αλλά και των αποφοίτων μας που συνεχίζουν τις σπουδές τους σε ξένα πανεπιστήμια».

Ο πρύτανης εξηγεί ως εξής το «άλμα» του Καποδιστριακού: «Πιστεύω ότι οι διδάσκοντες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ιδιαίτερα οι νεώτεροι, παρά την πολύ χαμηλή χρηματοδότηση της έρευνας, έκαναν πέρυσι πολλές σοβαρές δημοσιεύσεις σε περιοδικά παγκοσμίως έγκριτα όπως λ.χ. το «ΝΑΤURΕ» και το «SCΙΕΝCΕ», γεγονός που ανεβάζει πολύ τις κατατάξεις. Επίσης, πολλοί ξένοι ερευνητές και επιστημονικά περιοδικά κάνουν συχνά- και τελευταία ακόμα περισσότερο- αναφορές στις εργασίες και τις δημοσιεύσεις

[ ΙΝFΟ ]

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την κατάταξη των πανεπιστημίων εδώ

των Ελλήνων καθηγητών στο Καποδιστριακό, ενώ και οι απόφοιτοί μας που πηγαίνουν για μεταπτυχιακά στο εξωτερικό κρίνεται από τις σχετικές έρευνες ότι έχουν ένα εξαιρετικό πτυχίο. Έτσι, κατορθώνουμε να ανεβαίνουμε θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, παρ΄ ότι οι υποδομές μας μένουν ίδιες. Όλα αυτά προφανώς σημαίνουν ότι αν η Πολιτεία επιτέλους κατανοήσει ότι το έμψυχο υλικό υπάρχει στα ελληνικά πανεπιστήμια και δώσει τα απαραίτητα κονδύλια, αλλά και αν αλλάξει ουσιαστικά το Λύκειο ώστε οι νεοεισερχόμενοι να έχουν καλύτερη απόδοση, τόσο το Καποδιστριακό όσο και άλλα ελληνικά πανεπιστήμια είναι ικανά για μεγάλες παγκόσμιες διακρίσεις», τονίζει ο κ. Κίττας.

Ο κατάλογος ΤΗΕS-QS World University Rankings εκδίδεται κάθε χρόνο και στην τελική κατάταξη λαμβάνονται υπ΄ όψιν παράγοντες όπως οι απόψεις φοιτητών- καθηγητών, οι διακρίσεις, η παρουσία φοιτητών και διδασκόντων από το εξωτερικό, η διεθνής φήμη του ακαδημαϊκού ιδρύματος και πολλοί άλλοι. Στις 10 πρώτες θέσεις βρίσκονται 8 βρετανικά και 2 γαλλικά πανεπιστήμια.

Κρίσιμη εβδομάδα για τις καταλήψεις


ΑΡΧΙΖΕΙ κρίσιμη εβδομάδα για την εξέλιξη των μαθητικών καταλήψεων.

Την περασμένη εβδομάδα οι καταλήψεις μειώθηκαν και προς τα τέλη της, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, δεν ξεπερνούσαν τις 300 σε όλη τη χώρα. Από σήμερα οι μαθητές επαναλαμβάνουν τις συνελεύσεις τους για να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν. Ωστόσο, η τάση που φαίνεται να επικρατεί είναι, όσα σχολεία συνεχίσουν, να φτάσουν έως την επέτειο του Πολυτεχνείου προκειμένου να συμμετέχουν ομαδικά και στις εκδηλώσεις και κατόπιν να επιστρέψουν στα θρανία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας που συνεδρίασε προχθές, προτείνει κάθε σχολείο να αποφασίσει χωριστά για τη συνέχιση ή τη λήξη της κατάληψης και απέφυγε να εισηγηθεί γενίκευσή τους.