Πυρετωδώς ετοιμάζονται για την έναρξη της χειμερινής σεζόν τα χιονοδρομικά κέντρα όλης της χώρας. Οι χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών και οι χιονοπτώσεις που φέτος άρχισαν πολύ νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές έχουν ως αποτέλεσμα να γίνονται συνεχώς εργασίες ανακαίνισης σε όλα τα κέντρα, ούτως ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν ακόμα και από την επόμενη εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι πολλά χιονοδρομικά κέντρα αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω των λιγοστών και περιορισμένης έντασης χιονοπτώσεων, ενώ κάποια υπολειτουργούσαν. Το εντονότερο πρόβλημα αντιμετώπισαν τα Κέντρα του Σελίου, των Καλαβρύτων, του Μαινάλου, του Ελατοχωρίου και του Φαλακρού.

«Φέτος τα πράγματα είναι καλύτερα και ελπίζουμε να συνεχίσουν έτσι. Το χιόνι ήρθε τουλάχιστον 15 ημέρες νωρίτερα. Το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού λειτουργεί συνήθως

ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΠΕΡΣΙ

Πέρσι πολλά χιονοδρομικά αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω των λιγοστών και περιορισμένης έντασης χιονοπτώσεων

από τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου έως και τον Απρίλιο. Φέτος, εάν συνεχιστούν οι τόσο χαμηλές θερμοκρασίες, τότε δεν αποκλείεται να μπορούμε να δεχτούμε κόσμο ακόμα και από τα μέσα Νοεμβρίου», αναφέρει ο κ. Αθανάσιος Ψιλλέας που εργάζεται στον Παρνασσό. Όπως διευκρίνισε, όλο το Σαββατοκύριακο στην περιοχή χιόνιζε και η θερμοκρασία ήταν κάτω από το μηδέν. Στο χιονοδρομικό κέντρο είναι σε εξέλιξη οι χωματουργικές εργασίες, όπως η διάνοιξη πίστας από την κορυφή του «Οδυσσέα» προς τον «Ηρακλή». Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η αφαίρεση μεγάλων πετρών από τις πίστες και παράλληλα γίνεται η συντήρηση των εναέριων αναβατήρων.

Από τις 20 Οκτωβρίου είναι ανοιχτό για το κοινό το σαλέ του χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, ενώ οι υπεύθυνοι υπολογίζουν ότι έως το τέλος του μήνα θα λειτουργήσουν και οι πίστες.

Το χιονοδρομικό κέντρο Τρία-Πέντε Πηγάδια είναι ίσως το πρώτο που θα λειτουργήσει, ίσως και από το επόμενο Σαββατοκύριακο. Ήδη, με τη συνδρομή χωματουργικών μηχανημάτων της Νομαρχίας και του Δήμου Νάουσας, βελτιώθηκαν οι διάδρομοι των αναβατήρων, ισοπεδώθηκαν οι πίστες και καθαρίστηκαν. «Τα έργα ολοκληρώθηκαν με τη σπορά γκαζόν σε πολλά σημεία και την επικάλυψή τους με άχυρα. Στόχος είναι η χρήση των πιστών κατά τη χειμερινή περίοδο να γίνεται με το λιγότερο δυνατό χιόνι. Το χιονοδρομικό κέντρο είναι το μόνο που διαθέτει τεχνητό μηχανισμό παραγωγής χιονιού», όπως αναφέρει η διαδικτυακή πύλη «snowreport». Πυρετώδεις είναι οι εργασίες και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου. Ήδη έχει στηθεί νέος διπλός εναέριος αναβατήρας, ετοιμάζεται πάρκινγκ 30 στρεμμάτων, ενώ το Κέντρο θα εξοπλιστεί με κάμερες σε αρκετά σημεία, καθώς και μετεωρολογικό σταθμό. Ο καιρός το Σαββατοκύριακο στην περιοχή ήταν χειμωνιάτικος και η θερμοκρασία κάτω από το μηδέν.

15 εκατοστά στα Χάνια
«Στο χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου, στα Χάνια, υπάρχεί ήδη χιόνι ύψους 15 εκατοστών. Πέρσι την ίδια περίοδο, το χιόνι ήταν ανύπαρκτο. Ανοίξαμε μετά τις γιορτές», λέει ο κ. Θοδωρής Γώγος, υπεύθυνος λειτουργίας του χιονοδρομικού Κέντρου. «Είμαστε αισιόδοξοι για τον καιρό. Εάν συνεχίσει έτσι, θα αρχίσει η λειτουργία μας πολύ γρηγορότερα σε σχέση με άλλες χρονιές. Ωστόσο, για να πέσει χιόνι στο Πήλιο πρέπει να επικρατούν ιδιαίτερες μετεωρολογικές συνθήκες. Πρέπει οι άνεμοι να είναι βορειοανατολικοί. Όταν όμως αυτό συμβαίνει, δεν χιονίζει στα άλλα γειτονικά βουνά», συμπληρώνει.

«Αν χιονίσει λίγες ημέρες ακόμα, είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα να ανοίξουμε το χιονοδρομικό αμέσως», λέει ο διευθυντής του κέντρου Ελατοχωρίου κ. Θωμάς Αποστόλου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από