ΕΠΙΣΤΟΛΗ- ΑΠΑΝΤΗΣΗ στην «Τρίτη άποψη» του κ. Ηλ. Ευθυμιόπουλου έστειλε ο δήμαρχος Ζαχάρως κ. Παντ. Χρονόπουλος. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Το Χρυσοχώρι είναι μια παλιά προσπάθειά μας να προσελκύσουμε κατοίκους σε χωριά που κινδυνεύουν από ερήμωση και να ξαναστηθεί σε αυτά ένας στοιχειώδης οικονομικός και κοινωνικός ιστός ύπαρξης.

Η δωρεάν διάθεση οικοπέδων είναι μια διεθνής πρακτική για χωριά και τόπους που κινδυνεύουν να ερημώσουν και η Πολιτεία θέλει να κρατήσει ζωντανούς. Τι κακό θα κάνουν στον δήμο μας εάν κάποιοι συνταξιούχοι από την Αθήνα, τη Γερμανία ή την υπόλοιπη Ευρώπη για παράδειγμα, έρθουν και εγκατασταθούν στο Χρυσοχώρι και κτίσουν εκεί σπίτι για να ζήσουν εργαζόμενοι παράλληλα στην ευρύτερη περιοχή; Θέλουμε να ξαναγεμίσουμε με κόσμο τα χωριά μας ή όχι;

Τα 2.500 στρέμματα

Α) Το αίτημα δεν είναι σημερινό, αλλά πολύ παλιό- από προηγούμενους από εμένα δημάρχους, κάτι που μπορούν επιβεβαιώσουν και οι ίδιοι.

Β) Πάγια θέση του κινήματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η κρατική περιουσία να περάσει στους τοπικούς φορείς Τ.Α. και εάν είχε συμβεί αυτό στην Ηλεία, δεν θα υπήρχε η μέγιστη πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά αυθαιρεσία των αυθαιρέτων σε όλη την ακτογραμμή της Ηλείας που έχει εγκλωβίσει κάθε σύννομη αναπτυξιακή προσπάθεια.

Μια απλή έρευνα από τη Νομαρχία ή την ΤΕΔΚ θα έβγαζε στην επιφάνεια τη μετατροπή της αυθαιρεσίας ενός φτωχού οικογενειάρχη της δεκαετίας του ΄70 και του ΄60 σε χρυσοφόρες δουλειές κάποιων πολλαπλώς παρανόμων τις δεκαετίες του ΄80, του ΄90 και του 2000.

Εάν η παραλιακή περιουσία τα χρόνια αυτά ανήκε στους Δήμους, δεν θα είχαν συμβεί όλα αυτά, γιατί οι τοπικές κοινωνίες θα είχαν αντιδράσει, αφού θα θεωρούσαν ότι επλήττετο η περιουσία του Δήμου τους, οι δε Δήμοι θα είχαν οργανώσει σχέδια χρήσης της γης αυτής προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».