Ό,τι δεν κατάφεραν διεθνείς ηγέτες και μεγάλοι οργανισμοί μπορεί να το καταφέρει ένα μουσικό όργανο. Ομάδα Βρετανίδων αποφάσισε να στείλει ένα πιάνο στην ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Βιρμανίας Αούνγκ Σαν Σου Κι, στην οποία η χούντα έχει επιβάλει κατ΄ οίκον περιορισμό εδώ και 12 χρόνια.

Η 62χρονη «κυρία της Ραγκούν», όπως την αποκαλούν, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1991, είναι πολύ καλή πιανίστα, αλλά το πιάνο της έχει χαλάσει και δεν μπορεί πια να παίξει. Παλαιότερα, έξω από το σπίτι της συγκεντρώνονταν υποστηρικτές της για να την ακούσουν να παίζει Μπαχ, Σκαρλάτι και Πασεμπέλ και να βεβαιωθούν έτσι ότι είναι καλά. Τώρα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Sunday Τimes», διάσημες Βρετανίδες- όπως η τραγουδίστρια Άνι Λένοξ, η παραγωγός Νόρμα Χέιμαν, που μαζί με τον γιο της Ντέιβιντ δούλεψαν για τις ταινίες του «Χάρι Πότερ» και η μητέρα τού Νίκολας Χάιντερ, διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου- με επικεφαλής την ηθοποιό Μορίν Λίπμαν, η οποία πρωταγωνιστούσε στη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του Ρομάν Πολάνσκι «Ο πιανίστας», συγκέντρωσαν χρήματα για να της αγοράσουν το πολυπόθητο πιάνο και αρκετές παρτιτούρες.

Το ταξίδι. Το πιάνο θα σταλεί αεροπορικώς στην Ινδία ή τη Σιγκαπούρη και μετά θα πρέπει να μεταφερθεί με πλοίο, καθώς η Ραγκούν είναι ένα λιμάνι σε ποτάμι που απέχει 50 χλμ. από την ακτή. Η περιπέτεια αυτή θυμίζει την ταινία «Το πιάνο» της Τζέιν Κάμπιον και το «Φιτζκαράλντο» του Βέρνερ Χέρζογκ, που περιγράφει τις περιπέτειες ενός πλούσιου που είχε αγοράσει ατμόπλοιο προκειμένου να μεταφέρει το πιάνο στα βάθη του Αμαζονίου.