Η μαγευτική και ρομαντική Οξφόρδη- που στις μέρες μας είναι περισσότερο γνωστή για τα γυρίσματα των ταινιών του Χάρι Πότερ παρά για το ότι διαθέτει ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου- απέχει περίπου μία ώρα από το κέντρο του Λονδίνου, όπου βρίσκεται το έτερο πασίγνωστο πανεπιστήμιο, το LSΕ.
Oι ομιλίες της Ντόρας Μπακογιάννη, όμως, στα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα- το Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSΕ και το SΤ. Αntony΄s College της Οξφόρδης- απείχαν μεταξύ τους εκατοντάδες χιλιόμετρα: η πρώτη θα μπορούσε να εκφωνηθεί με άνεση και σε οποιαδήποτε τοπική οργάνωση της Ν.Δ.- είχε όλα τα απαραίτητα κλισέ και για τα Σκόπια και για την Τουρκία. Η δεύτερη, όμως, ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μιας πολιτικού που δεν φιλοδοξεί να απευθύνεται σε μικρομεσαία στελέχη, αλλά σε ακροατήριο διεθνούς εμβέλειας. Κάλυψε τις νέες οικονομικές προκλήσεις, τις κλιματικές αλλαγές, την παγκοσμιοποίηση, τις μετακινήσεις πληθυσμών, τα ερωτήματα που τίθενται για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τα νέα γεωστρατηγικά ζητήματα ασφάλειας.

Την απάντηση για τη διπλή στρατηγική της κυρίας Μπακογιάννη την έδωσε, εμμέσως πλην σαφώς, η ίδια η υπουργός όταν κάποιος μεταπτυχιακός φοιτητής τη ρώτησε στην Οξφόρδη, ολίγον σκωπτικά, εάν με την ομιλία της υπονοεί πως δεν χρειάζεται υπουργός Γεωργίας ή υπουργός Οικονομικών, αφού ο υπουργός Εξωτερικών έχει πλέον αρμοδιότητα για τα πάντα- και μήπως παίρνει το πρωινό της σε καθημερινή βάση με τον Πρωθυπουργό.

Υπονοούμενα. Η κ. Μπακογιάννη απάντησε πως ναι, ο υπουργός Γεωργίας μιλάει για τα αγροτικά προϊόντα. Κι ο υπουργός Οικονομικών για χρήματα. Χρήσιμα πράγματα. Όμως, «ο υπουργός Εξωτερικών μιλάει για την πολιτική» πρόσθεσε. Ενώ λίγο αργότερα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει στο μέλλον και στην Ελλάδα υποψήφια γυναίκα για το πρωθυπουργικό αξίωμα- ποια να εννοούσε άραγε;

Η επομένη των εκλογών- λένε συνεργάτες της – βρήκε την Ντόρα Μπακογιάννη σε μια ιδιόρρυθμη θέση. Είχε μεν έρθει πρώτη σε σταυρούς στην Α΄ Αθήνας, αλλά ο Γιώργος Αλογοσκούφης την είχε πλησιάσει επικίνδυνα, παρά την υπονόμευση των συνυποψηφίων του. Παρέμεινε υπουργός Εξωτερικών, αλλά ο κ. Αλογοσκούφης από την πλευρά του βρέθηκε υπερυπουργός, με τον ουσιαστικό έλεγχο τεσσάρων υπουργείωνκαι την αντίστοιχη εξουσία. Και, επιπλέον, η μέχρι τότε παρουσία της στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν μάλλον διαχειριστική, με την έννοια ότι δεν της προσέφερε το επικοινωνιακό «ατού» που είχαν απολαύσει στο παρελθόν πολιτικοί όπως ο Θόδωρος Πάγκαλος και κυρίως ο Γιώργος Παπανδρέου.

Τούτων δοθέντων, η οιονεί διεκδικήτρια της πρωθυπουργίας προσέφυγε στο Σκοπιανό. Με την απειλή του βέτο όσον αφορά την είσοδο της FΥRΟΜ στο ΝΑΤΟ- λένε στελέχη που βλέπουν με καχυποψία τις κινήσεις της κυρίας Μπακογιάννη- εμφανίζει ένα δυναμικό προφίλ, το οποίο επικοινωνιακά της είναι απαραίτητο, ενώ παράλληλα δεν δυναμιτίζει την παράδοξη σχέση της με τη λαϊκή Δεξιά. Και το κυριότερο- προσθέτουν οι ίδιες πηγές- ουσιαστικά δεν πρόκειται να τη φέρει σε σύγκρουση με εταίρους και Αμερικανούς ή τους Ευρωπαίους αφού η τάση είναι ούτως ή άλλως τα Σκόπια να μείνουν εκτός Συμμαχίας μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση στο Κόσοβο. Χαρακτηριστική ήταν η άσκηση πιέσεων στα Σκοπια για αλλαγή του ονόματός τους από την Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπο στο ΝΑΤΟ αλλά και η δήλωση της γερμανικής πλευράς ότι το κράτος δεν μπορεί να μπει στη συμμαχία αν δεν αλλάξει όνομα.

Με την υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων η υπουργός Εξωτερικών έχει κι άλλα οφέλη, λένε συνεργάτες της. Μιλώντας για σύνθετη ονομασία, παίρνει αποστάσεις από τις εθνικιστικές φωνές και έχει τη συναίνεση- όπως έδειξε η συζήτηση στη Βουλή- την αντιπολίτευσης (με εξαίρεση τον ΛΑΟΣ, φυσικά). Κάπως έτσι, η υπουργός Εξωτερικών πήρε την εκδίκησή της από τον Γιώργο Αλογοσκούφη και παρά τις αντίθετες απόψεις μάλλον δεν ενοχλείται που το οικονομικό επιτελείο την κατηγορεί για «σκοπιανοποίηση» της πολιτικής.

Το Κόσοβο «ρυθμιστής» για τα Σκόπια


«Εξετάσεις» περνούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο τα Σκόπια, καθώς η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας υποδέχεται την αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ που θα συντάξει την κρίσιμη έκθεση για το κατά πόσον η χώρα πληροί τα κριτήρια ένταξης στη Συμμαχία. Την ίδια χρονική περίοδο θα φθάσει στην Αθήνα και τα Σκόπια και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για την ονομασία της FΥRΟΜ, Μάθιου Νίμιτς. Όμως, όπως επισημαίνουν διπλωμάτες τόσο στην έδρα της Συμμαχίας όσο και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ελάχιστη σημασία έχει εάν τα Σκόπια θα τα πάνε καλά στις «εξετάσεις» ή όχι – διότι οι επιφυλάξεις που έχουν οι περισσότερες χώρες για την ένταξή τους οφείλονται στους φόβους για την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα στο γειτονικό Κόσοβο, εφόσον ανεξαρτητοποιηθεί.

Έτσι, όσο η σκοπιανή κυβέρνηση συνειδητοποιεί πως η πόρτα του ΝΑΤΟ μένει κλειστή, μειώνονται και οι πιθανότητες να μεταβάλει την αδιάλλακτη στάση της στο ζήτημα της ονομασίας- και αντιστοίχως αυξάνονται οι πιθανότητες να έρθει αδίκως στην περιοχή ο κ. Νίμιτς.