Πολιτικός προστάτης της μαφίας των Ζωνιανών


Τους προστάτες της μαφίας των Ζωνιανών έχουν αποκαλύψει με συγκεκριμένα στοιχεία αστυνομικοί του Ρεθύμνου δίνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία στις εισαγγελικές αρχές.
Oι καταγγελίες τους για συγκεκριμένο βουλευτή που ζητούσε από τους αστυνομικούς να αλλάξουν τις καταθέσεις τους προκειμένου να μη φυλακιστούν έμποροι ναρκωτικών με αντάλλαγμα να διορίσει τις γυναίκες τους σε όποια δουλειά ήθελαν, κατέληξαν στο συρτάρι της εισαγγελίας.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2006 στη Νομαρχία Ρεθύμνου με θέμα την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην περιοχή των Ζωνιανών και της ευρύτερης περιοχής του Μυλοποτάμου συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της αστυνομίας αλλά και ο εισαγγελέας Ρεθύμνου. Αστυνομικός που υπηρετεί στην ειδική υπηρεσία αντιμετώπισης της εγκληματικότητας στην Κρήτη, την ΥΔΑΣΥΔΕ, και ήταν επικεφαλής αρκετών επιχειρήσεων στα Ζωνιανά, παρουσία του εισαγγελέα κατήγγειλε συγκεκριμένο πολιτικό για εκβιαστικές παρεμβάσεις προς όφελος των χασισοκαλλιεργητών.

Ο υψηλόβαθμος αστυνομικός κατήγγειλε στη σύσκεψη και τη στάση της Δικαιοσύνης

Έταξε διορισμό. Η καταγγελία- κατάθεση του αστυνομικού καταγράφηκε στα πρακτικά της συνεδρίασης ως εξής: «Εγώ υπηρετώ στην ΥΔΑΣΥΔΕ, παίρνω κάθε μέρα μια ομάδα, επικεφαλής μιας ομάδας, και βγαίνω έξω. Πώς αισθάνομαι εγώ, από τη στιγμή που έχει πέσει στην αντίληψη μου πολιτικός του Ρεθύμνου (σ.σ.: το όνομα του οποίου αναφέρθηκε από τον αστυνομικό στη σύσκεψη, αλλά δεν αναγράφηκε στα πρακτικά) να έχει εκβιαστικά ζητήσει από δύο συναδέλφους να μην καταθέσουν σε υπόθεση χασισοκαλλιέργειας. Προς τιμή τους οι συνάδελφοι δεν το κάνανε αυτό. Καταθέσανε και προφυλακίστηκε αυτός (σ.σ.: εννοεί ο έμπορος ναρκωτικών). Και μάλιστα ενός του έταξε ότι θα του διορίσει τη γυναίκα του».

Όπως λέει στα «ΝΕΑ» ένας από τους 50 αυτήκοους μάρτυρες του περιστατικού «κανένας στην αίθουσα δεν ξαφνιάστηκε από την αποκάλυψη. Στο Ρέθυμνο είναι κοινό μυστικό ποιοι είναι οι πολιτικοί που “καθάριζαν” όταν συλλαμβανόταν κάποιος έμπορος ναρκωτικών από την περιοχή. Σε κανέναν επίσης δεν έκανε εντύπωση πως η συγκεκριμένη καταγγελία δεν έτυχε της εισαγγελικής έρευνας».

Έτοιμος να καταθέσει.

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ο αστυνομικός της ΥΔΑΣΥΔΕ, που δηλώνει ακόμη και σήμερα έτοιμος να καταθέσει όλα τα στοιχεία για την προκλητική παρέμβαση του Ρεθύμνιου πολιτικού, εφόσον του ζητηθεί από τις εισαγγελικές αρχές, κατηγορεί και πάλι τους πολιτικούς του νομού για την κατάσταση ατιμωρησίας που έχει διαμορφωθεί στα Ζωνιανά: «Εάν δηλαδή οι πολιτικοί μας που είναι λίγοι αλλά δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στο Ρέθυμνο, στην τιμωρία των παραβατών και αν οργανωθούνε οι υπηρεσίες της αστυνομίας πιστεύω ότι άμεσα θα λυθούν τα προβλήματα».

Κατά δικαστών. Ο αστυνομικός κατήγγειλε και τη στάση της Δικαιοσύνης η οποία σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε βρίσκεται στο πλευρό των χασισοκαλλιεργητών και όχι του νόμου. Ο υψηλόβαθμος αστυνομικός ενώπιον όσων βρίσκονταν στη σύσκεψη κατήγγειλε τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι αστυνομικοί για να συλλάβουν χασισοκαλλιεργητή και να ξεριζώσουν 920 δενδρύλλια! «Κατά πληροφορία μας, πιστεύουμε ήταν αδύνατο να τον ξαναπιάσουμε. Πού είναι η Δικαιοσύνη να του πει “κύριε, σε κρίνω ένοχο ότι θα ξαναδιαπράξεις το αδίκημα. Άρα σε προφυλακίζω”;». Και αυτή η καταγγελία του αστυνομικού έμεινε χωρίς να ερευνηθεί, με τους παριστάμενους απλώς να κουνούν το κεφάλι τους επιδοκιμαστικά, όπως λέει ένας από όσους βρίσκονταν στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου, η καταγγελία του συναδέλφου τους αφορούσε περίπτωση χασισοκαλλιεργητή που ενώ πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 4 χρόνια φυλάκιση για 100 δενδρύλλια που βρέθηκαν σε χωράφι του, με απόφαση – εξπρές του εφετείου αθωώθηκε. Τρεις μήνες μετά την αθώωσή του βρέθηκε και η φυτεία των 920 δενδρυλλίων.

Αστυνομικός διευθυντής ειδοποιούσε τους καλλιεργητές χασίς πριν γίνει έλεγχος


Oι έμποροι ναρκωτικών των Ζωνιανών είχαν προστάτες και στην Ελληνική Αστυνομία, οι οποίοι φρόντιζαν να τους ενημερώνουν κάθε φορά που ετοιμαζόταν αστυνομική επιχείρηση. Το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι τους φακέλους αστυνομικών που υπηρέτησαν στο Ρέθυμνο, για τους οποίους διενεργήθηκε έλεγχος από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν κατέληξαν πουθενά.

Όπως αποκαλύπτει ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο ίδιος είχε αναγκαστεί να παρακάμψει τον πρώην διοικητή Ασφάλειας Ρεθύμνου Η. Μ., δίνοντας εντολή στο ελικόπτερο της Αστυνομίας να διενεργήσει έλεγχο σε συγκεκριμένη περιοχή. Από την επιχείρηση βρέθηκαν περίπου 1.000 δενδρύλλια. «Όσες φορές αναλάμβανε επιχειρήσεις ο συγκεκριμένος διοικητής, ποτέ δεν βρίσκονταν οι φυτείες. Κάποιος τους είχε ειδοποιήσει πιο μπροστά. Ύστερα από συγκεκριμένες καταγγελίες που έφτασαν σε εμένα, αναγκάστηκα να τον παρακάμψω και δυστυχώς δικαιώθηκα».

Με εντολή μάλιστα του κ. Μαρκογιαννάκη, ο αστυνομικός μετατέθηκε στη Σύρο. Λίγους μήνες, όμως, αργότερα κι ενώ εις βάρος του διενεργούνταν έρευνα από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.. ο αστυνομικός πήρε μετάθεση στην Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Αττικής!

Και έγγραφη καταγγελία. Για τον συγκεκριμένο αστυνομικό είχε φτάσει στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και καταγγελία συναδέλφων του που υπηρετούν στο Ρέθυμνο, οι οποίοι αποκάλυψαν περιπτώσεις όπου ο Η. Μ. κάλυπτε και διευκόλυνε εμπόρους ναρκωτικών. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλθηκαν, ο Η. Μ. όταν υπηρετούσε ως διοικητής στην Ασφάλεια Περάματος Ρεθύμνου, τον Σεπτέμβριο του 1999 καθυστέρησε επί 4 ώρες αστυνομικούς της Ασφάλειας Ρεθύμνου, κρατώντας τους χωρίς λόγο στο γραφείο του. Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στην τοποθεσία όπου είχαν τις πληροφορίες ότι βρισκόταν φυτεία, βρήκαν φρεσκοσκαμμένους λάκκους. Σε συνομιλία του με «ΤΑ ΝΕΑ», ο Η. Μ. υποστηρίζει πως οι καταγγελίες εις βάρος τους άρχισαν όταν ως διοικητής της Ασφάλειας Ρεθύμνου εντόπισε μεγάλη χασισοφυτεία που βρισκόταν δίπλα σε στάνη ξαδέλφου πρώην βουλευτή του Ρεθύμνου. «Από τότε ξεκίνησαν να με κυνηγούνε», είναι η ερμηνεία που δίνει. «Οι Εσωτερικές Υποθέσεις έψαξαν όλα μου τα περιουσιακά στοιχεία και δεν βρήκαν τίποτα εις βάρος μου», λέει.

Καραμανλής: Οι νόμοι ισχύουν για όλους


Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο κ. Καραμανλής χθες από τη Βουλή για την υπόθεση των Ζωνιανών. Είπε ότι δεν θα δεχθεί εστίες ανυπακοής και διαφθοράς, όπου κι αν βρίσκονται.

Ο Κώστας Καραμανλής «έβαλε ταφόπλακα» στο ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικών επιτροπών για τη διερεύνηση των υποθέσεων των υποκλοπών και των αμαρτωλών ομολόγων, που του ζήτησε επιμόνως ο κ. Απ. Κακλαμάνης. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός, αφού χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι για τα δύο ζητήματα τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη, είπε:

«Δεν ανέχθηκα και δεν πρόκειται να ανεχθώ καμία σκιά και συγκάλυψη που αποβαίνει εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Δεν θα ανεχθώ καταστάσεις ανομίας, διαφθοράς και αυθαιρεσίας και αυτό ισχύει και για τα Ζωνιανά. Εστίες ανυπακοής και διαφθοράς δεν γίνονται ανεκτές. Είμαστε μετωπικά αντίθετοι. Η νομιμότητα θα είναι ισχυρή και δεν θα ξεχωρίσει κανέναν. Οι νόμοι ισχύουν για όλους και θα εφαρμόζονται για όλους, όπου αυτοί κι αν βρίσκονται».

Τα άλλα Ζωνιανά


«Έχει σκεφθεί κανείς απ΄ όσους επέβαλαν την καταστολή, την επόμενη ημέρα στα Ζωνιανά;» αναρωτιέται ο κ. Γρύλος Παπαδάκης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου. «Έχουμε ζητήσει να γίνουν πολλά πράγματα για το χωριό, αλλά η Πολιτεία μάς αντιμετώπιζε σαν αποπαίδι», διαμαρτύρεται ο πρόεδρος της Κοινότητας Ζωνιανών κ. Κώστας Παρασύρης.

Οι Ζωνιανοί φέρνουν ως παράδειγμα την αντιμετώπιση της Πολιτείας στην ομάδα του χωριού τους. «Ο Ερμής Ζωνιανών επί 4 χρόνια κερδίζει την άνοδό του στην Α΄ κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος. Δεν μπορούμε όμως να παίξουμε εκεί, διότι το γήπεδό μας δεν έχει χόρτο. Όλο μας υπόσχονται, αλλά τίποτα δεν κάνουν», λέει ο κ. Δημήτρης Σφακιανάκης, παράγοντας της ομάδας. «Το μόνο που ξέρουν να λένε για εμάς είναι πως είμαστε η… μπουτίκ των ναρκωτικών. Ε, δεν είμαστε όλοι ίδιοι στο χωριό. Είμαστε 1.500 κάτοικοι και οι παράνομοι να είναι το πολύ 100». «Ξέρεις τι λέω όταν με ρωτάνε από πού είμαι;», λέει ο Μανούσος, ένας από τους λίγους κατοίκους του χωριού που χθες είχαν όρεξη για κουβέντα. «Από τους Αγίους Τόπους. Άλλωστε, όταν τους έλεγα ότι είμαι από τα Ζωνιανά, πάλι τον σταυρό τους έκαναν». Αυτό που απασχολεί περισσότερο τους Ζωνιανούς σήμερα είναι η υστεροφημία μιας κακώς εννοούμενης μαγκιάς που είχαν συνηθίσει μέχρι τώρα και όχι ότι το χωριό τους είχε μετατραπεί σε άντρο της εγκληματικότητας.

Η χθεσινή ημέρα για τα Ζωνιανά ήταν πολύ περίεργη. Οι περισσότεροι κάτοικοι δηλώνουν πως η υπομονή τους έχει αρχίσει να εξαντλείται και δεν μπορούν για καιρό ακόμη να δέχονται την αστυνομική «κατάληψη του χωριού», όπως τονίζουν. «Τα νεύρα μας είναι σε οριακό σημείο», λέει ο κ. Μιχάλης Κάββαλος. «Δεν μου αρέσει να βλέπω 10 αστυνομικούς έξω από το σπίτι μου», συμπληρώνει ο αδελφός του Μανούσος. Κάποιοι συγχωριανοί τους επιχείρησαν να χειροδικήσουν εις βάρος αστυνομικών. Ένας νεαρός Ζωνιανός επιτέθηκε με ρόπαλο εναντίον αστυνομικού, όταν θεώρησε πως ένας άντρας της ΕΚΑΜ κοίταξε τη γυναίκα του με περίεργο τρόπο.

Χασίς και κλεμμένα αυτοκίνητα βρέθηκαν και στα άλλα χωριά


Σ ε όλα τα χωριά του ορεινού Μυλοποτάμου επεκτάθηκαν από χθες οι αστυνομικές επιχειρήσεις, μετά τα Ζωνιανά. Ποσότητες χασίς, κλεμμένα αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες εντόπισαν και χθες οι αστυνομικοί στην ευρύτερη περιοχή των Ζωνιανών και των Λιβαδίων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., χασισοκαλλιεργητές έχουν κρύψει τις ποσότητες που είχαν στην κατοχή τους εκτός των Ζωνιανών κατά το διάστημα που ανέμεναν την αστυνομική έρευνα. Έτσι, χθες, εντοπίστηκε μέσα σε σπηλιά ποσότητα χασίς οι κάτοχοι του οποίου είχαν επιχειρήσει να κάψουν- περισυνελέγη ποσότητα περίπου ενάμισι κιλού.

Βρέθηκαν επίσης δέκα δενδρύλλια χασίς, σάκοι με κορμούς χασισόδενδρων, δύο βάζα με σπόρους κάνναβης, ένα πιστόλι και μία καραμπίνα, ενώ συνελήφθη ένα άτομο για παράβαση του νόμου περί όπλων. Οι συνεχείς αστυνομικές επιχειρήσεις όμως έχουν προκαλέσει την αντίδραση των γονιών των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου Ζωνιανών, οι οποίοι χθες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για όσα διαδραματίζονται μπροστά στους ανηλίκους δεν επέτρεψαν στα παιδιά τους να πάνε σχολείο.