Μ ηχανικοί και οι τρεις υφυπουργοί του Αλογοσκούφη! Μήπως έρχεται... φορο-σεισμός;
Ρεσάλτο εφοπλιστών

Το Ιασώ εξακολουθεί να αποτελεί το μήλον της Έριδος για περισσότερους από έναν μνηστήρες. Ο πιο σταθερός και επίμονος μνηστήρας του ομίλου, που διαθέτει μαιευτήρια και νοσηλευτικές μονάδες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, είναι η Εuromedica, η οποία μάλιστα κατέχει ήδη περίπου το 10% των μετοχών του. Κάνει ό,τι μπορεί για να αποκτήσει τον έλεγχο του Ιασώ, όμως βρίσκει απέναντί της έναν σκληρό πυρήνα γιατρών- μετόχων της εταιρείας που θέλουν να διατηρήσουν αυτοί τον πρώτο λόγο στα δρώμενα της εταιρείας. Τελευταία, όμως, κάποιοι Έλληνες εφοπλιστές άρχισαν να αγοράζουν συστηματικά μετοχές του Ιασώ, όχι βέβαια για να πλουτίσουν το χαρτοφυλάκιό τους, αλλά επειδή έχουν τον ίδιο στόχο με εκείνον της Εuromedica. Δεν είναι βέβαιο, όμως, αν οι εφοπλιστές αυτοί δουλεύουν για λογαριασμό τους ή για λογαριασμό άλλου.


Αντίστροφη μέτρηση για τον Αστακό

Η αντίστροφη μέτρηση για να περάσει το ιδιωτικό λιμάνι του Αστακού σε έναν από τους πολλούς ξένους μνηστήρες των ελληνικών λιμανιών, άρχισε. Ο Αστακός περνάει οσονούπω στις τράπεζες Αlpha Βank, Πειραιώς και Εμπορική, οι οποίες συμφωνήθηκε να τον αγοράσουν από την ΑΕΓΕΚ και άρχισαν ήδη τις διερευνητικές κρούσεις προς τους ενδιαφερομένους. Μεταξύ αυτών είναι και η κινεζική ναυτιλιακή εταιρεία Cosco Shipping, η οποία αναζητεί επειγόντως εμπορευματικούς σταθμούς που θα φέρουν τα κινεζικά προϊόντα πιο κοντά στις αγορές των Βαλκανίων, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα. Για τον Αστακό, αλλά και για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, ενδιαφέρονται και οι πολυεθνικές Ηutschison και Cosco. Ο Αστακός, πέρα από το ότι πληροί τις προδιαγραφές που θέτουν οι ξένοι μνηστήρες, έχει ένα ακόμη ατού: ως ιδιωτικό λιμάνι είναι απαλλαγμένος από κρατικές δεσμεύσεις και σκοπιμότητες.


Ετοιμάζει νέα αλυσίδα

Δεν μένει σε ησυχία ο κλάδος του ελληνικού λιανεμπορίου με την ευρύτερή του έννοια (σούπερ μάρκετ, αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών, ειδών ένδυσης και υπόδησης). Οι επιχειρηματικές ανακατατάξεις για τη διανομή της πίτας δίνουν και παίρνουν και οι πληροφορίες λένε ότι σε όλους τους τομείς της ελληνικής λιανεμπορικής αγοράς «ψήνονται» εξαγορές, συγχωνεύσεις αλλά και στρατηγικές συμμαχίες. Στο έτοιμο ένδυμα, για παράδειγμα, ακούγεται ότι στα σχέδια τής Βάρδας είναι να ανοίξει μια ακόμη αλυσίδα ένδυσης και υπόδησης, με διαφορετική φιλοσοφία, που θα στηθεί- όπως μαθαίνουμε- σε συνεργασία με γνωστή αλυσίδα του εξωτερικού. Στον συγκεκριμένο κλάδο ο ανταγωνισμός οξύνεται ολοένα και περισσότερο και... ο σώζων εαυτόν σωθήτω.


«Παίζει» με σχέδιο

Οι κινήσεις του παρακολουθούνται στενά, όπως είναι φυσικό, από το σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότηταςιδίως από τα στελέχη των κλάδων στους οποίους ο όμιλος δείχνει να επικεντρώνει το ενδιαφέρον του. Χωρίς, λοιπόν, να υποτιμούνται οι κινήσεις της Μarfin στην ακτοπλοΐα (Αttica Group), στην πληροφορική (Singular Logic), στην Υγεία (Ιασώ) και στα τρόφιμα (Vivartia), το βάρος της- όπως όλα δείχνουν- θα το ρίξει στις τηλεπικοινωνίες και στις τράπεζες. Ήδη παίζει δυνατά στον ΟΤΕ (ελέγχει το 15%) και οι πληροφορίες λένε ότι έχει βάλει πλώρη για μεγαλύτερα ποσοστά, με στόχο να καταστεί de facto συνέταιρος του Δημοσίου, με αποφασιστικό ρόλο στα δρώμενα του Οργανισμού. Με τον τρόπο αυτόν θα καταφέρει να μπλοκάρει την πώληση του ΟΤΕ σε στρατηγικό επενδυτή. Μετά, βλέπουμε.


Σαν τα μανιτάρια

Αυξάνονται και πληθύνονται τα μεγάλα εμπορικά κέντρα στην περιοχή τής Αττικής, μέσα και γύρω από τα οποία φαίνεται ότι συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος όγκος των λιανεμπορικών συναλλαγών της μεγαλύτερης πληθυσμικά περιοχής της χώρας. Στα ήδη υπάρχοντα κέντρα, με το «Τhe Μall» να κατέχει τη μερίδα του λέοντος (φιλοξενεί 200 καταστήματα στα 185.000 τετραγωνικά του), προστίθενται και νέα. Ένα από αυτά, που θα είναι έτοιμο το 2008, είναι και το εμπορικό κέντρο που κατασκευάζεται από την Ρasal Development (ελέγχεται από την οικογένεια Θεοδωρίδη της Sato). Ο πρώτος από τους μεγάλους ενοίκους τού υπό ανέγερση κέντρου έχει ήδη βρεθεί και είναι η αλυσίδα Κωτσόβολος, της βρετανικής Dixons. Το νέο εμπορικό κέντρο θα είναι σχετικά μικρό (23.000 τ.μ.), όμως θα βρίσκεται σε μια εμπορική περιοχή με μέλλον: στην Πειραιώς, δίπλα από το Ρraktiker.


Χρηματιστήριο

Ψηλά, αλλά...
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτάμισι ετών βρέθηκε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου όμως επενδυτές και παράγοντες της αγοράς παρακολουθούν με προβληματισμό την κούρσα του πετρελαίου προς τα 100 δολάρια και του ευρώ προς το 1,50 δολάριο. Ήδη, στα ξένα χρηματιστήρια παρατηρούνται κλυδωνισμοί, με κίνδυνο να επηρεάσουν και το Χ.Α., ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι οι ξένοι επενδυτές κατέχουν πάνω από το 50% της κεφαλαιοποίησης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι η συμμετοχή των ξένων στο Χ.Α. τον Οκτώβριο παρουσίασε νέα αύξηση, καθώς διαμορφώθηκε στο 52,7%, από 51,8% τον Σεπτέμβριο.

Εκροές στα αμοιβαία
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι εκροές στα αμοιβαία κεφάλαια, αν και με χαμηλότερο ρυθμό. Η αξία της αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε σε 26,2 δισ., από 26,3 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, παρουσιάζοντας μείωση 136 εκατ. (0,52%). Σύμφωνα με την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, από το ποσό αυτό τα 23,23 δισ. (89%) αποτελούν το σύνολο των ενεργητικών των ελληνικών αμοιβαίων κεφαλαίων όλων των κατηγοριών και τα 2,96 δισ. ευρώ (11%) το σύνολο των ενεργητικών των ξένων αμοιβαίων που διαχειρίζονται ελληνικές ΑΕΔΑΚ. Νέα τράπεζα
Μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Βουλγαρίας δημιουργείται από τη συγχώνευση της Ρostbank με την DΖΙ. Η νομική ονομασία της νέας τράπεζας είναι Εurobank ΕFG Βulgaria και διαθέτει, πλέον, το τρίτο σε μέγεθος δίκτυο καταστημάτων στην τραπεζική αγορά της χώρας. Το μερίδιο αγοράς της μετά τη συγχώνευση είναι περίπου 10%.

Για την Αlpha Βank
Σε αναθεώρηση, προς τα πάνω, των προβλέψεων για την τιμή των μετοχών της Αlpha Βank προχώρησε η Μerrill Lynch. Ο διεθνής οίκος «βλέπει» την Αlpha στα 29,1 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση για «αγορά».

Oμολογιακό δάνειο
Ομολογιακό δάνειο ύψους 16 εκατ. ευρώ 5ετούς διάρκειας σε συνεργασία με την Ρroton Βank θα εκδώσει η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία ΟnΤelecoms, για να χρηματοδοτήσει μέρος του επενδυτικού της πλάνου. Η εταιρεία έχει ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις περίπου 70 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εγκαταστήσει δίκτυο οπτικών ινών μήκους 220 χλμ. στην Αττική. Μέσω του δικτύου αυτού παρέχει υπηρεσίες γρήγορου Ίντερνετ, τηλεφωνίας και τηλεόρασης.

Μέρισμα
Χωρίς το δικαίωμα στο προσωρινό μέρισμα για τη χρήση του 2007 (0,32 ευρώ ανά μετοχή) διαπραγματεύονται οι μετοχές της Εurobank Ρroperties από τις 9 Νοεμβρίου. Η καταβολή του προσωρινού μερίσματος θα αρχίσει τη 15η Νοεμβρίου 2007 από την ΕFG Εurobank Εrgasias.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από