Σαν παραμύθι (0-1) κύλησε ο χθεσινός ευρωπαϊκός αγώνας για τον ΠΑΟ στην Κοπεγχάγη, που βρίσκεται μια ανάσα από την πρόκριση στις «32» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, με δύο νίκες σε ισάριθμα ματς στον 2ο όμιλο. Με τη διαφορά ότι αυτό το παραμύθι δεν το έγραψε ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, αλλά ο Ζοζέ Πεσέιρο και οι δικοί του γενναίοι «πράσινοι» μολυβένιοι στρατιώτες! Ο Πορτογάλος προπονητής πήρε άριστα χθες στην… ποδοσφαιρική λογοτεχνία, μετατρέποντας την ομάδα τού Στάλε Σολμπάκεν σε «ασχημόπαπο». Δεν είναι μόνον το γκολ του Νταμέ Εν Ντόι που μπορεί να συντροφεύει από εδώ και πέρα τους φίλους (μικρούς και μεγάλους) του ΠΑΟ, αλλά και το γεγονός ότι οι «πράσινοι» ήταν ομάδα με αρχή και τέλος, ένα κράμα παλιάς και νέας γενιάς, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα και τις πολλές ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν χθες στο Πάρκεν Στάντιον. Δοκάρι είχε λίγο πριν από τη λήξη ο Μάτος με χτύπημα φάουλ!

Ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε στο πρώτο ημίχρονο και δεν άφησε την Κοπεγχάγη να επιβάλει τον ρυθμό της. Σωστά στημένος στον αγωνιστικό χώρο, έκανε ό,τι ακριβώς είχε ζητήσει ο καλά διαβασμένος Ζοζέ Πεσέιρο: με αδιάκοπο τρέξιμο και καλή κυκλοφορία της μπάλας, εκμεταλλεύτηκε την κόντρα επίθεση με τον ταχύτατο Εν Ντόι, αλλά και τον Δημήτρη Παπαδόπουλο που είχε εξαιρετική απόδοση. Πίεσε τους αμυντικούς της Κοπεγχάγης, γνωρίζοντας ότι εκεί ήταν το αδύναμο σημείο των Βίκινγκς και κατάφερε να τους δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Στην άμυνα δόθηκε έμφαση στα άκρα και ο Βύντρα τα πήγε καλά κόντρα στον Γκρόνκιερ, ενώ σε υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε η απόδοση των Τζόζεφ Ενακαρίρε και Γιάννη Γκούμα. Στο κέντρο ο Γιώργος Καραγκούνης έκανε σπουδαία δουλειά και μαζί με τους Τζιόλη και Μάτος έκλεισαν πολλούς χώρους. Από κοντά σε απόδοση και ο Αντρέας Ίβανσιτς, που έψαξε το γκολ με δυνατά σουτ. Και επειδή η τύχη βοηθάει τον τολμηρό, ήταν μαζί του στο χτύπημα πέναλτι του Νόρεγκαρντ στο 63΄, όταν η μπάλα προσέκρουσε στο οριζόντιο δοκάρι. Απόφαση του διαιτητή που έφερε πολλές διαμαρτυρίες από την πλευρά των παικτών, καθώς ο Γκρόνκιερ είχε πάρει αρχικά την μπάλα με το χέρι, ενώ στη συνέχεια ο Καραγκούνης σήκωσε το πόδι ψηλά και χτύπησε τον αντίπαλο. Θα μπορούσε να δοθεί έμμεσο φάουλ και όχι πέναλτι!

ΑΠΕΙΛΗΣΕ

Στο 8΄ η Κοπεγχάγη έχασε μεγάλη ευκαιρία, όταν έπειτα από επικίνδυνη σέντρα του Γκρόνκιερ από αριστερά ο Ενακαρίρε πρόλαβε κι έδιωξε, ενώ στη συνέχεια σε σουτ του Χάτσινσον η μπάλα κατέληξε άουτ. Ο Παναθηναϊκός απάντησε με φάση που ξεκίνησε από τον Εν Ντόι, η μπάλα έφτασε στον Τζιόλη, που έξω από τη μεγάλη περιοχή έπιασε δυνατό μεν σουτ, άστοχο δε. Στο 13΄ ο Παπαδόπουλος άφησε την μπάλα για τον επερχόμενο Καραγκούνη, όμως η βολίδα του έφυγε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Κρίστιανσεν.

Τρίτη και φαρμακερή για τους Δανούς η φάση του 16΄, όπου ο ΠΑΟ άνοιξε το σκορ (0-1) με σουτ του Νταμέ Εν Ντόι. Προηγήθηκε δυνατό σουτ του Δημήτρη Παπαδόπουλου μέσα από την περιοχή, ο οποίος ξεπέρασε τον αντίπαλό του και δεν έπεσε, παρά το τράβηγμα που δέχτηκε, όμως ο Κρίστιανσεν απέκρουσε ασθενώς για να τελειώσει τη φάση ο Σενεγαλέζος. Στο 19΄ ο Παπαδόπουλος ξαναβρέθηκε σε απόσταση βολής, όμως το σουτ που έκανε μπλόκαρε ο γκολκίπερ της Κοπεγχάγης.

Στο 58΄ ο Ίβανσιτς από καλή θέση στα αριστερά προτίμησε το σουτ (μπορούσε πάσα), αλλά η μπάλα βρήκε σε πόδια και άλλαξε πορεία. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Πεσέιρο έδωσε ανάσες στους Ίβανσιτς (με Δημούτσο) και Παπαδόπουλο (με Σαλπιγγίδη), αφού η Κοπεγχάγη πίεσε ψηλά. Και οι δύο, αλλά ειδικά ο Δημούτσος βοήθησε πολύ από τη δεξιά πλευρά. Λίγο πριν από τη λήξη, ο Άλμπακ έκανε κίνηση για γυριστό σουτ μέσα από την περιοχή, αλλά δεν βρήκε την μπάλα…

Περίπου 26.000 ήταν οι φίλοι της Κοπεγχάγης που βρέθηκαν στο γήπεδο και δημιούργησαν εκπληκτική ατμόσφαιρα, τραγουδώντας πριν από τον αγώνα με τη βοήθεια των εκπληκτικών ηχητικών από τα τελευταίας τεχνολογίας βίντεο γουόλ.

Ο Ζοζέ Πεσέιρο συνέχισε το rotation

ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ

Η τύχη ήταν με τον δυνατό στο χτύπημα πέναλτι του Νόρεγκαρντ. Η απόφαση του διαιτητή προκάλεσε πολλές διαμαρτυρίες

στην 11άδα, αφήνοντας εκτός τους Μάλαρτζ, Νίλσον, Μόρις και Σαλπιγγίδη, οι οποίοι θα είναι ασφαλώς πιο φρέσκοι στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Εκτός αποστολής έμεινε την τελευταία στιγμή ο Βαγγέλης Μάντζιος. Ο Νταμέ Εν Ντόι με τον Δημήτρη Παπαδόπουλο αποτέλεσαν το επιθετικό δίδυμο στο 4-4-2 του Πορτογάλου, ενώ στο κέντρο της άμυνας έπαιξαν οι Γιάννης Γκούμας και Τζόζεφ Ενακαρίρε. Δεξιά στην άμυνα ο Λουκάς Βύντρα και αριστερά ο Τάκης Φύσσας. Ο Στάλε Σολμπάκεν έπαιξε το σύστημα 4-4-1-1, με τον Μάρκους Άλμπακ να αποτελεί την αιχμή δόρατος και λίγο πιο πίσω του τον Μόρτεν Νόρτνστραντ.

Ο πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟ Μίκαελ Άντονσον έπαιξε σέντερ μπακ, έχοντας δίπλα του τον πανύψηλο Μπρέντε Χάνγκελαντ, που είχε κυρίως την ευθύνη για το μαρκάρισμα του Εν Ντόι.

Διαιτητής ο Σλοβάκος Βλαντίμιρ Χρινάκ. Κίτρινη κάρτα: Γκούμας, Χανγκελαντ.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ: Κρίστιανσεν, Γιένσεν, Χάνγκελαντ, Γουρτζ (56΄ Νόρεγκαρντ), Νόρντστραντ, Γκρόνκιερ, Χάτσινσον, Άντονσον, Κβιστ, Σιόνκο (56΄ Σιλμπερμπάουερ), Άλμπακ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ:

Γκαλίνοβιτς, Βύντρα, Φύσσας, Γκούμας, Ενακαρίρε, Μάτος, Τζιόλης, Καραγκούνης(87΄ Σέριτς), Ίβανσιτς (66΄ Δημούτσος), Παπαδόπουλος (76΄ Σαλπιγγίδης), Εν Ντόι.

Μόνιμη απειλή


Δημιουργός και εκτελεστής στη φάση του γκολ ο Σενεγαλέζος επιθετικός.

Βρήκε ξανά δίχτυα και αμέσως βγήκε από τον αγωνιστικό χώρο, πήδηξε τις διαφημιστικές πινακίδες και πήγε στο πέταλο των φίλων του Παναθηναϊκού για να τους αφιερώσει το γκολ. Ο Εν Ντόι ήταν πηγή κινδύνου και ξέφυγε πολλές φορές, όπως και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, από το βαρύ αμυντικό δίδυμο των Άντονσον και Χάνγκελαντ.

Ειδικά ο τελευταίος έχασε σε πολλά σημεία από τα μάτια του τον 23χρονο παίκτη του ΠΑΟ, ενώ στο 44΄ ο Εν Ντόι στο κέντρο του τσίμπησε την μπάλα για να βγει μπροστά και ο πανύψηλος αμυντικός, που δεν μπορούσε να ακολουθήσει, τον σταμάτησε με το σώμα και τα χέρια για να δεχτεί την κίτρινη κάρτα. Στο 52΄ ύστερα από κούρσα από αριστερά και ντρίπλα (που είναι η μπάλα;) στον Άντονσον, έκανε συρτή σέντρα, όμως ο Παπαδόπουλος από κοντά δεν μπόρεσε να βρει την μπάλα και να τη στείλει στα δίχτυα.