Αβίαστα, ανεμπόδιστα. Λίγο πριν από τις εκλογές, και πριν ακόμα κατακάτσει ο κουρνιαχτός από τις φονικές φωτιές, η δημοτική αρχή της Ζαχάρως συνάπτει προγραμματικές συμφωνίες με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου για την παραχώρηση 2.650 στρεμμάτων στην παραλιακή ζώνη, του Καϊάφα συμπεριλαμβανομένου, για τουριστική εκμετάλλευση. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο Δήμος Ζαχάρως αναλαμβάνει να διαχειριστεί δημόσια έκταση στο όνομα της τοπικής ανάπτυξης. Πριν από περίπου έναν χρόνο είχε προσπαθήσει να το κάνει μακριά από την παραλία και δίπλα ακριβώς στο σημείο όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά της 24ης Αυγούστου, η οποία κατέκαψε την περιοχή με τις πιο τραγικές συνέπειες. Σύμπτωση; Για το πρότζεκτ εκείνο, το οποίο δεν έχει προχωρήσει έως σήμερα, μπορεί κανείς να ενημερωθεί από σχετική ιστοσελίδα στο Ίντερνετ (www. housesingreece.gr) στην οποία δεσπόζει το σύνθημα «Απίστευτη προσφορά! Αποκτήστε οικόπεδο δωρεάν και κτίστε το σπίτι σας!». Την αγγελία την προσυπογράφει ο ίδιος ο δήμαρχος που δεν διστάζει να προσθέσει ότι προϋπόθεση είναι η προμήθεια πανομοιότυπων προκατασκευασμένων κατοικιών από τη διαφημιζόμενη εταιρεία. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που έφερε στο φως η καταπληκτική τηλεοπτική εκπομπή του Κώστα Βαξεβάνη «Το κουτί της Πανδώρας», ο τηλεοπτικός πρωταγωνιστής- δημοτικός άρχων, γνωστός από την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών επί Μαυρίκη, είναι ήδη υπόλογος για παραβιάσεις της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε μια περιοχή υπαγόμενη ήδη από το 1988 στο δίκτυο Νatura και με προεδρικό διάταγμα. Στον φακό μιλά με μια δόση ειρωνείας και περιφρόνησης προς τον κατεστημένο καθωσπρεπισμό- «Στην Ελλάδα είσαι υποχρεωμένος να κινείσαι μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας αν θέλεις να κάνεις πράγματα»-, αλλά και με το φωτοστέφανο του καταξιωμένου λαϊκού παράγοντα: «Είμαι εδώ για να καταπολεμήσω την ανεργία και την υπανάπτυξη». Στον ίδιο τόνο δηλώνει τον Σεπτέμβριο στην «Ε»: «Εμείς υπογράψαμε σύμβαση με πρωθυπουργό τον Καραμανλή, ο οποίος παραμένει, και όχι τον Παπανδρέου που είχε πει ότι θα την ακυρώσει» .

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ

δεν είναι μακριά από το να εκπροσωπεί πιστά και με συνέπεια την Ελλάδα της αρπαχτής

Καρικατούρα των μίντια ή γνήσιος εκπρόσωπος του λεβέντικου νεοελληνικού αυταρχισμού που αντλεί τη νομιμοποίησή του από τον τρόπο παραγωγής του πολιτικού μας συστήματος; Όποια εκδοχή κι αν προτιμήσουμε, ο δήμαρχος Ζαχάρως δεν είναι μακριά από το να εκπροσωπεί πιστά και με συνέπεια την Ελλάδα της αρπαχτής και μια επαρχία, που μέσα από τα συντρίμμια και τα ερείπια που αφήνει πίσω της η (τυχαία;) καταστροφή, βρίσκει τη δύναμη να διαδηλώσει: «Δεν θέλουμε δέντρα, ξενοδοχεία θέλουμε. Θέλουμε αυτό που δώσατε στην Κρήτη και στερήσατε εδώ και δεκαετίες από την περιοχή μας. Θέλουμε αυτήν την άλλη, τη δική μας ανάπτυξη».

Το ίδιο θέλουν και στην άλλη άκρη του χάρτη. Αυτή τη φορά όχι οι κάτοικοι και οι εκλεγμένοι της Αυτοδιοίκησης, αλλά οι επί της γης εκπρόσωποι της εκκοσμικευμένης Εκκλησίας. Της Μονής Βατοπεδίου στην προκειμένη περίπτωση, η οποία συναλλασσόμενη και πάλιν με την ΚΕΔ καταφέρνει να της παραχωρηθούν έναντι μηδαμινού τιμήματος φιλέτα του Δημοσίου για τουριστική εκμετάλλευση και πάσης φύσεως αξιοποίηση. Πρόκειται για έναν «φιλικό» συμβιβασμό μετά την παραίτηση του Ελληνικού Δημοσίου από την κυριότητα των 27.000 στρεμμάτων στην παραλίμνια περιοχή της λίμνης Βιστωνίδας στο Πόρτο Λάγος που διεκδικούσε η ιερά μονή και μετά τη θύελλα των αντιδράσεων στα εκεί διαφαινόμενα σχέδια «ανάπτυξης» από τοπικές, οικολογικές και κοινοβουλευτικές μειοψηφίες.

Όπως κατήγγειλαν ο ίδιος ο νομάρχης της Πέλλας, αυτοδιοικητικοί παράγοντες, πολιτικοί της περιοχής και περιβαλλοντικές οργανώσεις, η νέα ρύθμιση είναι ακόμη πιο σκανδαλώδης, αφού τα 180 στρέμματα στα όρια της κοινότητας του Αγίου Αθανασίου (μία από τις παραχωρηθείσες εις αντάλλαγμα περιοχές) εκτιμήθηκαν στο ευτελές ποσόν των 360.000 ευρώ τη στιγμή που οι αντικειμενικές αξίες ήταν της τάξεως των 70.000 ευρώ ανά στρέμμα. Αυτό σημαίνει κατά τους γνωρίζοντες ότι η μονή, για να αντισταθμίσει την έκταση (στο Πόρτο Λάγος) που παραχώρησε στον Νομό Ξάνθης, θα απαιτήσει πολλαπλάσιες ανταλλάξιμες εκτάσεις σε άλλους νομούς της χώρας, αφού η περιοχή της λίμνης Βιστωνίδας είναι χαρακτηρισμένη ως προστατευόμενος υγρότοπος και ως εκ τούτου η αξία της είναι χαμηλή. Στη συνέχεια θα τις μεταπωλήσει με υπερκέρδη εκατομμυρίων.

Ένα ερώτημα αιωρείται και πάλι πάνω από τα κεφάλια των πιστών: βλέπει από ψηλά την Ελλάδα ο Θεός;

Ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος είναι πρώην υφυπουργός.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από