ΟΛΙΓΟΩΡΕΣ θύελλες προετοιμάζει ο- κατά τον κ. Β. Πολύδωρα- «στρατηγός άνεμος»: Όπως ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Κώστας Λαγουβάρδος, ένα κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει τις επόμενες ώρες τη χώρα μας παρουσιάζει δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: «Το πρώτο είναι η σύντομη διάρκειά του- τόσο σύντομη ώστε από αύριο το απόγευμα κιόλας, σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών, θα έχει αρχίσει η σταδιακή υποχώρησή του. Το δεύτερο έχει να κάνει με την εκδήλωση σχεδόν θυελλωδών ανέμων στις ελληνικές θάλασσες. Η έντασή τους θα φτάσει ακόμα τα 9 Μπωφόρ».

Ωστόσο, ενώ αύριο το πρωί οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι, θα εξασθενήσουν το μεσημέρι και από το απόγευμα θα ενισχυθούν και πάλι σε θυελλώδεις- μόνο που αυτήν τη φορά θα πνέουν βορειοδυτικοί ή βόρειοι- για να εξασθενήσουν ξανά. «Σε διάστημα λίγων ωρών θα επικρατούν

ΤΟ ΠΡΩΙ ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ

θα είναι νότιοι, θα εξασθενήσουν το μεσημέρι και το απόγευμα θα ενισχυθούν σε θυελλώδεις βοριάδες

άνεμοι θυελλώδεις, αλλά αντίθετης διεύθυνσης», διευκρινίζει ο μετεωρολόγος. Οι ισχυρότεροι άνεμοι αναμένονται στο Κεντρικό και στο Νότιο Αιγαίο, ενώ πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν όσοι θελήσουν να ταξιδέψουν με πλοίο». Ο κ. Λαγουβάρδος αναφέρει ότι αυτή η εναλλαγή των ανέμων είναι φαινόμενο που συμβαίνει κάθε φορά που διέρχεται από τη χώρα μας ένα βαρομετρικό χαμηλό σύστημα. Ωστόσο, αυτό δεν γίνεται σε διάστημα 24 ωρών αλλά σε πολύ μεγαλύτερο. Αυτήν τη φορά το σύστημα διέρχεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, κυρίως λόγω των συνθηκών κυκλοφορίας του αέρα σε ύψος 7 έως 8 χιλιομέτρων. Οι συνθήκες που επικρατούν σε τέτοιο ύψος «καθοδηγούν», όπως λέει ο κ. Λαγουβάρδος, τις κινήσεις των βαρομετρικών συστημάτων. Αυτήν την φορά είναι έτσι διαμορφωμένες, ώστε να ευνοούν τη γρήγορη διέλευσή του. Το βαρομετρικό χαμηλό θα δημιουργηθεί στην περιοχή της Αδριατικής και αφού περάσει πάνω από την Ελλάδα (κυρίως στη κεντρική και βόρεια χώρα) θα προχωρήσει προς την Τουρκία και έπειτα θα στραφεί προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο καιρός από σήμερα το απόγευμακαι κυρίως αύριο- θα είναι χειμωνιάτικος. Οι θερμοκρασίες θα μειωθούν αισθητά, ενώ ο υδράργυρος θα πέσει κάτω από το μηδέν στη Φλώρινα, στο Κάτω Νευροκόπι, στο Καρπενήσι, στην Ορεστιάδα και στα Ιωάννινα. Ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν αύριο κυρίως σε βόρειο Ιόνιο, Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη, Κεντρικό, Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο. Στην Αθήνα πάντως, παρ΄ ότι οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για βροχή, δεν αναμένονται ακραία φαινόμενα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από