«ΤΟ ΡΚΚ είναι τρομοκρατική οργάνωση. Είναι εχθρός της Τουρκίας, εχθρός του Ιράκ και εχθρός των Ηνωμένων Πολιτειών» τόνισε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ύστερα από τις συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον. Ο Μπους δεσμεύτηκε να μοιραστεί η Ουάσιγκτον με την Τουρκία τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών και να ενισχυθούν οι στρατιωτικές επαφές των δύο πλευρών, ώστε η Άγκυρα να βοηθηθεί στις προσπάθειές της να σταματήσει τις εναντίον της επιθέσεις από τους Κούρδους αντάρτες, αλλά και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο γενικευμένης τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στο Βόρειο Ιράκ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, από την πλευρά του, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τον χαρακτηρισμό του ΡΚΚ ως εχθρού των ΗΠΑ στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας, ωστόσο θύμισε πως η τουρκική κυβέρνηση έχει λάβει την έγκριση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για ευρείας κλίμακας επιχείρηση κατά των ανταρτών.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, η οργή κατά του φιλοκουρδικού Κοινωνικού Δημοκρατικού Κόμματος (DΤΡ) ξεχείλισε ύστερα από τη μεσολάβησή του για την απελευθέρωση των Τούρκων στρατιωτών. Η πολιτική ηγεσία κατηγορεί το DΤΡ για διασυνδέσεις με τον ΡΚΚ, ενώ άρχισε δικαστική έρευνα εναντίον του.

«Συνελήφθησαν επ΄ αυτοφώρω» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ, μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών της παράδοσης των ομήρων παρουσία των τριών βουλευτών του DΤΡ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μεχμέτ Αλί Σαχίν ήταν ακόμη πιο σκληρός δηλώνοντας ότι δεν χάρηκε και πολύ για την απελευθέρωση των στρατιωτών! «Κανένας Τούρκος στρατιώτης δεν πρέπει να βρίσκεται ποτέ σε αυτή την κατάσταση» είπε ο Τούρκος υπουργός, αναφερόμενος στις φωτογραφίες της παράδοσης των ομήρων. «Ιδού οι φωτογραφίες που εξόργισαν τον υπουργό» σχολίαζε χθες στην ιστοσελίδα της η «Χουριέτ», παραθέτοντας τις φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται οι Τούρκοι στρατιώτες παρατεταγμένοι μπροστά από την αφίσα του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, την ώρα που τα στελέχη του ΡΚΚ και οι βουλευτές του DΤΡ υπέγραφαν τα χαρτιά παράδοσης.