Φινάλε στα κάστρα τους

Στα κάστρα τους θα «γράψουν» το φινάλε της μάχης για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ οι δύο μονομάχοι. Στην Κρήτη- που όλα δείχνουν ότι τον στηρίζει- ο Γιώργος Παπανδρέου θα πραγματοποιήσει μεγάλη περιοδεία αύριο και την Πέμπτη, ενώ ο Ευάγγ. Βενιζέλος «κλείνει» την Παρασκευή με ομιλία στο Παλέ Ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης, απ΄ όπου και κατάγεται.
Εν τω μεταξύ τα κέρδη και τις ζημίες αποτιμούν τα δύο επιτελεία, ένα 24ωρο μετά την Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ και αναπροσαρμόζουν με βάση αυτά τα συμπεράσματα τη στρατηγική τους. Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος εμφανίζεται απόλυτα ικανοποιημένος από τη συνολική παρουσία του στο τριήμερο της Συνδιάσκεψης, επιχειρεί, με ενωτικού χαρακτήρα δημόσιες τοποθετήσεις, να διευρύνει και άλλο τη διαφορά που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις έναντι του Ευάγγελου Βενιζέλου. Οι συνεργάτες του θεωρούν ότι η εικόνα της «αρένας» στο Τάε Κβον Ντο έχει λειτουργήσει εξαιρετικά υπέρ του κ. Παπανδρέου και

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι «κρίθηκε το αποτέλεσμα»«Τίποτα δεν έχει χαθεί», λένε οι αντίπαλοι

δεν είναι λίγοι εκείνοι στη Χαριλάου Τρικούπη που υποστηρίζουν ότι «κρίθηκε το αποτέλεσμα». Ο κ. Παπανδρέου μίλησε χθες το βράδυ σε συγκέντρωση ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Εύρος δεκαετίας
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισε να «διευρύνει» περαιτέρω το δίλημμα που θέτει για το διακύβευμα της εκλογής της 11ης Νοεμβρίου. Όπως είπε χθες ( στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84), την Κυριακή δεν κρίνεται μόνο το θέμα ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και το αποτέλεσμα των επόμενων εθνικών εκλογών, αλλά- όπως τόνισε- κυρίως «αυτό που κατά τη γνώμη μου κρίνεται, εμμέσως πλην σαφώς, είναι οι βάσεις της επόμενης δεκαετίας της χώρας. Αν δηλαδή θα τη διευθύνει πολιτικά σε αυτήν την κρίσιμη αφετηρία του 21ου αιώνα μια συντηρητική αντίληψη που τη δοκιμάσαμε και η οποία έχει πολύ σαφή και προφανή όρια ή αν θα υπάρξει μια άλλη λύση η οποία μπορεί να αποκτήσει πλειοψηφία». Από εκεί και πέρα το περιβάλλον του κ. Βενιζέλου εξακολουθεί να πιστεύει ότι «τίποτε δεν έχει χαθεί» και πως μπορεί να ανατραπούν οι προβλέψεις αν ο αριθμός των ψηφοφόρων ξεφύγει από το στενό πλαίσιο όσων είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα των μελών.

Χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε συγκέντρωση δικηγόρων της Αθήνας, επανέλαβε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι ικανός να ασκήσει τα καθήκοντα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, και πως ο ίδιος έχει περισσότερα προσόντα και ικανότητες για τα αξιώματα αυτά. Συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου που ερωτήθησαν σχετικώς, απάντησαν: «Ουδέν σχόλιον».

«Ενισχύθηκε η ενότητα»
Στο μεταξύ, ο Κώστας Σκανδαλίδης, που δήλωσε χθες το βράδυ στο Αlter ότι η δική του παρουσία στις διαδικασίες ενίσχυσε τον δημοκρατικό χαρακτήρα τους και την ενότητα του Κινήματος, πραγματοποιεί αύριο βράδυ στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ» την κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση.

●Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, κ. Κακλαμάνης, επανήλθε στο ενδεχόμενο διαγραφών ή αποχωρήσεων από το ΠΑΣΟΚ μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής και δήλωσε καθαρά ότι «οι διαγραφές οδηγούν σε συρρίκνωση» και πως «ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι καταστροφικό».


Εν μέσω διπλών πυρών η Άννα Διαμαντοπούλου

ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΥΡΟΥΜΕΝΑ πυρά βρέθηκε και χτες η Άννα Διαμαντοπούλου. Η πλευρά Βενιζέλου κατηγορεί την κύρια Διαμαντοπούλου ότι ενώ είχε αφήσει να διαφανεί ότι θα στηρίξει τον κ. Βενιζέλο άλλαξε γνώμη, ενώ η πλευρά Παπανδρέου εμφανίζεται ενοχλημένη με τη δήλωσή της για «παράταση» της στήριξης στον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Καιροσκοπισμό» χαρακτήρισε τη στάση της ο κ. Βενιζέλος και υποστήριξε ότι αυτή υπαγορεύθηκε από υστερόβουλες σκέψεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η κ. Διαμαντοπούλου επενδύει στην ήττα του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Έμμεση πλην σαφή κριτική στην κυρία Διαμαντοπούλου έκανε και από την πλευρά Παπανδρέου ο κ. Χ. Καστανίδης. Όταν ρωτήθηκε (Μega) να χαρακτηρίσει τη στάση της, δήλωσε ότι δεν θα ήθελε να τη σχολιάσει, ενώ παραδέχτηκε ότι το σχόλιο που θα έκανε θα ήταν αρνητικό.

Η κ. Διαμαντοπούλου σε σειρά συνεντεύξεων που έδωσε χθες υποστήριξε ότι η παράταση είχε την έννοια της παράτασης μέχρι τη νίκη, ενώ χαρακτήρισε κάθε άλλη ερμηνεία ως «εξαιρετικής ηττοπάθειας παρερμηνείες». Επανέλαβε δε τη δήλωσή της στα «ΝΕΑ», ότι μίλησε για παράταση επειδή «πολλά έγιναν και δεν αξιοποιήθηκαν και πολλά δεν έγιναν και ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε ότι θα γίνουν». Επίσης η κ. Διαμαντοπούλου διευκρίνισε μιλώντας στο Μega πως όταν δήλωνε ότι «χρειαζόμαστε μια νέα ηγεσία » δεν εννοούσε νέο ηγέτη, αλλά μια νέα συλλογικότητα που θα εκφράζεται από τον ηγέτη του Κινήματος και τα στελέχη που θα τον περιβάλλουν. Η κ. Διαμαντοπούλου προχώρησε χθες το βράδυ σε μια κίνηση με αυτονόητη πολιτική σημασία: κατέθεσε ερώτηση προς την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.


16 μονάδες μπροστά ο Γιώργος

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ψαλίδας στη μάχη για την αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ δίνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που είδαν αργά χθες το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με την εταιρεία GΡΟ, η δημοσκόπηση της οποίας διενεργήθηκε για το Μega στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου προηγείται σχεδόν 16 μονάδες του βασικού αντιπάλου του, με 55,9% έναντι 40,1%. Στην αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση αποσπούσε το 49,8% και ο κ. Βενιζέλος το 43,1%. Ωστόσο, για μία ακόμη φορά οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν σε ποσοστό 49,4% ότι ο Β. Βενιζέλος είναι εκείνος που μπορεί να νικήσει τον Κ. Καραμανλή. Στο ίδιο ερώτημα ο Γ. Παπανδρέου συγκεντρώνει 40,2%.

Διεύρυνση της ψαλίδας δείχνει και η νέα δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis για τον Αntenna. Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, το 55% δηλώνει την προτίμησή του στον Γ. Παπανδρέου και αντιστοίχως το 32% επιλέγει Β. Βενιζέλο και το 8% Κ. Σκανδαλίδη. Στην προηγούμενη μέτρηση, ο Γ. Παπανδρέου προηγείτο με 49% έναντι 37% του Β. Βενιζέλου.

Εν τω μεταξύ δεν θα στηθούν exit polls έξω από τα εκλογικά κέντρα του ΠΑΣΟΚ. Οι δημοσκόποι κατέληξαν πως το εγχείρημα της καταγραφής τής ψήφου με τη συγκεκριμένη μέθοδο είναι επιστημονικά «παρακινδυνευμένο».


Αγώνας δρόμου για 3.000 κάλπες

Νέους πονοκεφάλους προκαλεί στους οργανωτικούς επιτελείς του ΠΑΣΟΚ το θέμα της συγκρότησης των εφορευτικών επιτροπών που θα διενεργήσουν την ψηφοφορία της Κυριακής για την εκλογή προέδρου.

Κι αυτό διότι για καθεμία από τις περίπου 3.000 κάλπες που θα στηθούν στα 1.500 εκλογικά κέντρα πρέπει να αντιστοιχούν το μίνιμουμ τρία μέλη του ΠΑΣΟΚ, πέραν των εκλογικών αντιπροσώπων που θα παρίστανται, ένας για κάθε υποψήφιο.

Στην Αθήνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι για τις ανάγκες των ψηφοφόρων θα στηθούν περίπου 1.000

κάλπες. Ωστόσο τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, οι οποίες βάσει του καταστατικού συγκροτούνται από τα μέλη των συντονιστικών επιτροπών και των δημοτικών οργανώσεων, στην Αθήνα δεν ξεπερνούν τα 1.800.

Στη Χαριλάου Τρικούπη πραγματοποιήθηκε χθες μαραθώνια συνεδρίαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τις εφορευτικές επιτροπές καθώς, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα ονόματα των συμμετεχόντων σε αυτές πρέπει να αναρτηθούν στο Διαδίκτυο προκειμένου εγκαίρως να υποβληθούν από τους ενδιαφερομένους και οι ενστάσεις που προβλέπονται από το καταστατικό.

Το πρόβλημα με τον μικρό αριθμό καλπών που είχε στη διάθεσή του το ΠΑΣΟΚ και είχε επισημανθεί κατά τη διάρκεια της Εθνικής Συνδιάσκεψης από τον Πάρι Κουκουλόπουλο, υπεύθυνο για τα οργανωτικά της πλευράς Βενιζέλου, ξεπεράστηκε πάντως και τώρα η Χαριλάου Τρικούπη κάνει αγώνα δρόμου για να ελαχιστοποιηθούν τα οργανωτικά προβλήματα.

Ποιοι ψηφίζουν
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ, δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία της Κυριακής έχουν τα μέλη και οι φίλοι που έχουν εγγραφεί στα μητρώα έως την 1η Νοεμβρίου (με αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο Ταυτότητας), τα νεοεγγραφόμενα μέλη και φίλοι στις 11 Νοεμβρίου επίσης με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας, οι νέοι ηλικίας 16-18 ετών (με ταυτότητα), οι μετανάστες μέλη και φίλοι που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στα μητρώα με το διαβατήριό τους ή την κάρτα παραμονής τους, επίσης μετανάστες μέλη και φίλοι που θα εγγραφούν την Κυριακή με το διαβατήριο ή κάρτα δημόσιας αρχής ή της ΔΕΗ από την οποία να προκύπτει η διαμονή τους στον δήμο της οργάνωσης που ψηφίζουν. Ειδικά για πολιτικούς πρόσφυγες, η συμμετοχή τους στην ψηφοφορία γίνεται με το ταξιδιωτικό έγγραφο Συνθήκης της Γενεύης (ΟΗΕ). Επίσης μπορούν να ψηφίσουν οι Έλληνες της διασποράς με διαβατήριο ή αστυνομική ταυτότητα. Οι Έλληνες της διασποράς ψηφίζουν μόνο στις οργανώσεις που είναι γραμμένοι. Ανεξαρτήτως της διαφορετικής ώρας της χώρας στην οποία ζουν, η εφορευτική επιτροπή ανοίγει την κάλπη και αποστέλλει το Πρακτικό Εκλογής στις 18.00-20.00 ώρα Ελλάδας με φαξ και με αποδέκτη την Επιτροπή Πιστοποίησης και Καταστατικού. Επιπλέον, δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία έχουν οι πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν στην Ελλάδα με το διαβατήριό τους.


Τέσσερα ψηφοδέλτια και χωρίς σταυρό

ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ που θα παραλαμβάνουν οι πολίτες θα είναι τέσσερα. Στα τρία εξ αυτών αναγράφονται ανά ένα τα στοιχεία των τριών υποψηφίων προέδρων (Βενιζέλος Ευάγγελος του Βασιλείου, Παπανδρέου Γεώργιος του Ανδρέα και Σκανδαλίδης Κώστας του Γεωργίου), ενώ το τέταρτο θα είναι λευκό. Στα ψηφοδέλτια δεν χρειάζεται να μπει σταυρός. Ο ψηφοφόρος ψηφίζει μέσα σε παραβάν και βάζει το ψηφοδέλτιο επιλογής του (ασταύρωτο) σε φάκελο. Τα Μητρώα του ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη ταυτοποιηθεί με τον ενιαίο εκλογικό αριθμό του υπουργείου των Εσωτερικών, ώστε να κατοχυρωθεί το αδιάβλητο των εκλογικών διαδικασιών. Για όσους είναι κάτω των 18 δεν απαιτείται ενιαίος εκλογικός αριθμός.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από