Η εφαρμογή του νέου προϋπολογισμού και η πορεία των λεγόμενων «μεταρρυθμίσεων» καίνε το Μαξίμου και επιτείνουν την γκρίνια στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τον Γ. Αλογοσκούφη, την ίδια στιγμή που ο υπουργός Οικονομίας ανοίγει νέα μέτωπα με άλλους υπουργούς, επιδιώκοντας γενναίες περικοπές δαπανών.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι για την άντληση εσόδων η κυβέρνηση θα αναγκαστεί τελικώς να προχωρήσει τους προσεχείς μήνες σε αύξηση του ΦΠΑ, καθώς αμφιβάλλουν για την υλοποίηση του προϋπολογισμού.

Αρκετοί στη Ν.Δ. χρεώνουν στον υπουργό Οικονομίας ότι η κυβέρνηση «έχασε τις πρώτες 50 ημέρες» χωρίς να προχωρήσει κανένα από τα σχέδια για αλλαγές που θα μπορούσαν να επιταχύνουν και το κυβερνητικό έργο. Θεωρούν ότι το οικονομικό επιτελείο «ήταν απροετοίμαστο» για την περίοδο μετά τις εκλογές και αναλώθηκε τις πρώτες κρίσιμες εβδομάδες με το ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ. Αυτή την ώρα, λένε κυβερνητικά στελέχη, μόνο για το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των λιμανιών έχουν δρομολογηθεί τα επόμενα βήματα, ενώ δεν έχει μπει ακόμη μπροστά κανένα πρόγραμμα για άλλες ιδιωτικοποιήσεις ή για αλλαγές που αποτελούν και προγραμματικές θέσεις της Ν.Δ., όπως η εφαρμογή του «μοντέλου ΟΤΕ» και στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ.

Από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου οι καθυστερήσεις χρεώνονται στα συναρμόδια υπουργεία, που δεν θέλουν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος για τις αλλαγές, ούτε είναι έτοιμα να περικόψουν τις δαπάνες τους, δίνοντας έτσι διεξόδους και για την υλοποίηση του προϋπολογισμού. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, όπως εκτιμούν

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΣΚΕΨΗ

ΜΕΣΑ σε 48 ώρες ο Πρωθυπουργός καλεί σε δεύτερη σύσκεψη τον Γιώργο Αλογοσκούφη. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι για την άντληση εσόδων η κυβέρνηση θα αναγκαστεί τελικώς να προχωρήσει τους προσεχείς μήνες σε αύξηση του ΦΠΑ, καθώς αμφιβάλλουν για την υλοποίηση του προϋπολογισμού

κυβερνητικοί παράγοντες, ο κ. Αλογοσκούφης βρίσκεται σε τροχιά ρήξης τουλάχιστον με τρεις υπουργούς- τους κ.κ. Πρ. Παυλόπουλο, Δημ. Αβραμόπουλο και Κων. Χατζηδάκη. Και σε ρόλο διαιτητή περιμένουν όλοι να βρεθεί ο Πρωθυπουργός.

Με τον υπουργό Εσωτερικών το σημείο τριβής είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο υπουργός Οικονομίας θεωρεί ότι οι ΟΤΑ είναι ένας τομέας όπου υπάρχουν περιθώρια για σημαντικές περικοπές δαπανών, αλλά ο κ. Παυλόπουλος δεν κάνει τις ίδιες εκτιμήσεις, τουλάχιστον για το ύψος των περικοπών.

Γενναίο «ψαλίδι» θεωρεί ο κ. Αλογοσκούφης ότι μπορεί να πέσει και στις δαπάνες του υπουργείου Υγείας, ιδίως μέσα από το σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία. Ο κ. Αβραμόπουλος, που βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης για την εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων, δεν κρύβει την ανησυχία του, σε μια περίοδο που ο ίδιος προωθεί την πρόσληψη 6.000

νοσηλευτών.

Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι ο κ. Αλογοσκούφης μπαίνει σε τροχιά ρήξης και με τον κ. Χατζηδάκη, με φόντο τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ που εποπτεύονται από το υπουργείο Μεταφορών. Οι άσπονδοι φίλοι του υπουργού Οικονομίας λένε ότι ο κ. Αλογοσκούφης επιχειρεί να ελέγξει όλες τις διοικήσεις των οργανισμών του υπουργείου Μεταφορών, κάτι που δεν πέτυχε επί υπουργίας Μιχ. Λιάπη, και ουσιαστικά «να μετατρέψει τον κ. Χατζηδάκη σε “υφυπουργό” του». Ο κ. Χατζηδάκης έχει προαναγγείλει ότι θα προωθήσει και στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ την άρση της μονιμότητας των νεοεισερχόμενων υπαλλήλων, που εφαρμόζεται ήδη στον ΟΤΕ.

Πεδίο συναίνεσης
Με τον κ. Λιάπη, πάντως, ο υπουργός Οικονομίας επιδιώκει τώρα να διαμορφώσει ένα πεδίο συναίνεσης, με στόχο να αποτρέψει μελλοντικές εκρήξεις του υπουργού Πολιτισμού, όπως λένε οι ίδιες πηγές, ενώ στο κυβερνητικό στρατόπεδο διαβλέπουν ότι δημιουργούνται «σχέσεις συμμαχίας» ανάμεσα στον κ. Αλογοσκούφη και τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γ. Βουλγαράκη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από