ΕΝΟΧΗ ΚΡΙΘΗΚΕ χθες η αστυνομία του Λονδίνου επειδή έθεσε σε κίνδυνο το κοινό κατά την επιχείρηση αστυνομικών στο Μετρό το 2005, που είχε ως αποτέλεσμα τον φόνο ενός αθώου νεαρού Βραζιλιάνου τον οποίο είχαν θεωρήσει βομβιστή αυτοκτονίας.

Ο 27χρονος ηλεκτρολόγος Ζαν Σαρλ ντε Μενέζες πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε την ώρα που ήταν έτοιμος να επιβιβαστεί σε βαγόνι του Μετρό, στο Νότιο Λονδίνο, στις 22 Ιουλίου 2005, από αστυνομικούς που τον εξέλαβαν ως έναν από τους τέσσερις άνδρες που προσπάθησαν να επιτεθούν σε δημόσια μέσα μεταφοράς της πόλης την προηγούμενη ημέρα.

Το γραφείο του διευθυντή της Μητροπολιτικής Αστυνομίας βρίσκεται αντιμέτωπο με μεγάλο χρηματικό πρόστιμο καθώς κρίθηκε ένοχο για παραβίαση των κανονισμών για την ασφάλεια και την υγεία του κοινού.

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν κατά τη διάρκεια της δίκης την αστυνομία για «τρομερό και καταστροφικό λάθος», όμως ο δικαστής διευκρίνισε ότι ο διευθυντής της αστυνομίας που ηγήθηκε της επιχείρησης «δεν φέρει καμία προσωπική ευθύνη».

Σε ανακοίνωσή της η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου αναφέρει: «Η αστυνόμευση της πόλης έχει δυσκολίες. Ζητάμε από την αστυνομία να κάνει μια δύσκολη δουλειά και μερικές φορές κάνουμε λάθη. Αυτή η υπόθεση κατέληξε στον τραγικό θάνατο ενός αθώου ανθρώπου. Στόχος μας είναι να μάθουμε από αυτή την τραγωδία».