Το έβδομο και τελευταίο βιβλίο του Χάρι Πότερ «Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου» κινητοποιεί τους Έλληνες φανατικούς αναγνώστες του. Η αυριανή ημέρα είναι σημαντική δείχνουν τα προπωλημένα 3.000 συλλεκτικά αντίτυπα που διανεμήθηκαν σε μεγάλα βιβλιοπωλεία σε όλη τη χώρα. Το προβάλλουν οι επίσης προπωλημένες 1.500 κασετίνες που φιλοξενούν τα έξι βιβλία και κρατούν μία θέση και για το έβδομο, από τη συλλεκτική έκδοση. Με το εξώφυλλο των ενηλίκων, που είναι το ίδιο με της αγγλικής έκδοσης του οίκου Βloomsburry.

Από αύριο τα 87.000 αντίτυπα της πρώτης έκδοσης του έβδομου τόμου δίνουν ραντεβού με τους αναγνώστες τους σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Το πάρτι του Χάρι Πότερ ξεκινάει με εκδηλώσεις, μάγους, διασκεδαστές, κουίζ, απονομές διπλωμάτων , μαγικά ραβδιά και άλλα δώρα.

Και σύμφωνα με τις προβλέψεις των Εκδόσεων Ψυχογιός, ο Χάρι Πότερ των 600.000

πωλήσεων (ρεκόρ για την ελληνική αγορά), αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα να ξεπεράσει και τα 700.000 αντίτυπα. Κι ενώ η αγγλική έκδοση που κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούλιο στα ξενόγλωσσα βιβλιοπωλεία της χώρας έκανε 30.000 πωλήσεις .

Πωλήσεις ρεκόρ, κινέζικες μαϊμούδες, λογοτεχνικές αντιπαραθέσεις. Αυτός είναι ο απόηχος του Χάρι Πότερ και των επτά βιβλίων του. Ύστερα από πέντε κινηματογραφικές ταινίες, πωλήσεις περίπου 400 εκατομμυρίων αντιτύπων, μεταφράσεις σε 64 γλώσσες, η ιστορία του Χάρι Πότερ βαδίζει στο τέλος της; Όχι, δηλώνει η δημιουργός του, η οποία χθες κατέθεσε μήνυση σε έναν μικρό εκδοτικό οίκο του Μίσιγκαν που επιχείρησε να εκδώσει το «Λεξικό του Χάρι Πότερ» στις 28 Νοεμβρίου. Γιατί η Τζόαν Κ. Ρόουλινγκ, λίγους μήνες μετά την πρεμιέρα της αγγλική έκδοσης του τελευταίου τόμου, έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να δουλέψει πάνω στη συγγραφή της «Εγκυκλοπαίδειας Χάρι Πότερ».

Γιατί ο Χάρι Πότερ δεν είναι απλά ένας ήρωας επτά βιβλίων. Είναι ένα φαινόμενο του ιντερνετικού σύγχρονου κόσμου και των ηλεκτρονικών πωλήσεων. Όταν κυκλοφόρησε ο τέταρτος τόμος «Το κύπελλο της Φωτιάς», το 2000, έσπασε το εμπάργκο της ταυτόχρονης κυκλοφορίας μεταξύ παραδοσιακών και ηλεκτρονικών βιβλιοπωλείων. Και τα 250.000 προπωλημένα στο Αmazon. com αντίτυπα της αγγλικής έκδοσης ήταν η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πώληση που είχε γίνει μέχρι τότε στο Ίντερνετ. Ένα νέο ρεκόρ σημειώθηκε όταν τον περασμένο Ιούλιο ο έβδομος και τελευταίος τόμος«Ηarry Ρotter and the Deathly Ηallows» («Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου»), έκανε 3 εκατομμύρια πωλήσεις την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του.

ΙΝFΟ

Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, «Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου», Εκδ. Ψυχογιός, τιμή: 27,50 ευρώ.

Και κόντρες διανοουμένων


Ο μεταφρασμένος σε 64 γλώσσες του κόσμου Χάρι Πότερ, είναι το τρίτο πολυμεταφρασμένο βιβλίο στον κόσμο, μετά την Βίβλο και το κόκκινο βιβλιαράκι του Μάο. Είναι επίσης το αποκύημα της φαντασίας της δεύτερης πλουσιότερης Αγγλίδας, μετά τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ με ετήσιο εισόδημα 1 δισ. δολάρια. Οι περιπέτειές του δημιούργησαν φανατικούς οπαδούς που αγόρασαν και DVD, παιχνίδια και άλλα σχετικά αντικείμενα. Γι΄ αυτό και στην Κίνα εμφανίστηκαν το καλοκαίρι πειρατικά βιβλία Χάρι Πότερ με πλοκή-μαϊμού γραμμένα από άγνωστους Κινέζους συγγραφείς. Έγινε μάλιστα το μήλον της Έριδος για συγγραφείς και διανοουμένους. Ο Άντονι Χόλντεν, συγγραφέας της βιογραφίας του Σαίξπηρ, έγραψε στον «Οbserver» πως «ο Πότερ δεν είναι λογοτεχνικό φαινόμενο, αλλά προϊόν του μάρκετινγκ». Η γαλλική διανόηση έχει άλλη άποψη. Η Ιζαμπέλ Σματζά θεωρεί ότι «μετά την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, τα κλασικά παραμύθια με τις μάγισσες, τους Μύθους του Περσέα και της Μέδουσας, του Κέρβερου και του Ορφέα, τις ιστορίες των προφητών της Βίβλου, ο Χάρι Πότερ αναδεικνύεται σε πρότυπο του νέου ανθρώπου».