Παζάρι για την ονομασία των Σκοπίων θα αρχίσει σε περίπου δύο εβδομάδες ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ κ. Μ. Νίμιτς με αλλεπάλληλα πηγαινέλα μεταξύ Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Αυτή φαίνεται να είναι- σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- η βασική κατάληξη της χθεσινής συνάντησης στη Νέα Υόρκη του Αμερικανού μεσολαβητή με τους πρέσβεις των δύο πλευρών, Ντίμη Βασιλάκη και Νικολά Ντιμιτρόφ.

Με ανακοίνωσή του ο κ. Νίμιτς γνωστοποίησε πως «έκανα κάποιες προτάσεις με τη μορφή ενός σχεδίουπλαισίου, ώστε να τις λάβουν υπόψη τους οι δύο πλευρές ως μια βάση για μια έντιμη και δίκαιη λύση». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πρόκειται για ένα κείμενο περίπου μιάμισης σελίδας, το οποίο περιλαμβάνει διάφορα ερωτήματα, ή κριτήρια, τα οποία έχουν αντληθεί από την επιχειρηματολογία των δύο πλευρών- εάν, λόγου χάρη, κάποια ονομασία υποδηλώνει αλυτρωτισμό, εάν πρέπει να υπάρχει ο ιστορικός χαρακτήρας κ.λπ.

Συνεργάτες του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ περιορίσθηκαν να πουν πως το κείμενο περιλαμβάνει «στοιχεία που ενδιαφέρουν, στοιχεία που ενοχλούν και στοιχεία που χωρίζουν» τα δύο μέρη. Ο Μάθιου Νίμιτς, με την ανακοίνωσή του, επιβεβαιώνει πως υπάρχει ζήτημα χρονοδιαγράμματος- ένας σαφέστατος υπαινιγμός για την υποψηφιότητα της FΥRΟΜ για είσοδο στο ΝΑΤΟ, την οποία η Ελλάδα έχει απειλήσει ότι θα μπλοκάρει σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση για το όνομα.

ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΒΕΤΟ

Σε δημοσκόπηση της ΜRΒ το 83,4% της κοινής γνώμης φέρεται να συμφωνεί ή μάλλον να συμφωνεί με την άσκηση βέτο έναντι 10,9% που διαφωνεί. Αντιστοίχως, το 60,1% τάσσεται κατά ή μάλλον κατά της σύνθετης ονομασίας, έναντι 36,1% που τάσσεται υπέρ

Οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών επανέλαβαν στον κ. Νίμιτς τις απόψεις των χωρών τους, αλλά δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν εάν δέχονται την άφιξή του στην περιοχή πριν διαβουλευθούν με τις κυβερνήσεις τους. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα δεν έχει κανένα λόγο να αρνηθεί την έλευση Νίμιτς, όπως και τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

Διπλωματικοί κύκλοι δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο κατά την έλευσή του στην περιοχή ο Μάθιου Νίμιτς να ακολουθήσει το προηγούμενο του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, του Αμερικανού διαμεσολαβητή που επεξεργάσθηκε την Ενδιάμεση Συμφωνία το 1995. Τότε, την πέτυχε με αρκετά πηγαινέλα ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες και γράφοντας και ξαναγράφοντας τα επίμαχα σημεία. ●●● Ο Σκοπιανός πρόεδρος κ. Τσερβενκόφσκι, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, επανέλαβε τη θέση των Σκοπίων περί μη μεταβολής της συνταγματικής ονομασίας της χώρας του. Ο Νικολά Ντιμιτρόφ, ο νεαρός διαπραγματευτής των Σκοπίων, δήλωσε επίσης πως είναι θέμα επιβίωσης η διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας ως διεθνούς ονομασίας και ότι αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι πώς θα αποκαλεί η Ελλάδα τη χώρα του. Πρόσθεσε, όμως, πως στο θέμα αυτό «είμαστε πολύ ευέλικτοι», κάτι που ερμηνεύθηκε από ορισμένους διπλωματικούς κύκλους ως «θετική ένδειξη». Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι και ο πρέσβης κ. Βασιλάκης αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τις θέσεις των Σκοπιανών αδιάλλακτες.

Στο μεταξύ, οι δύο πλευρές δίδουν έμφαση στα «ισχυρά σημεία» τους. Η ελληνική, στο όπλο που διαθέτει να προβάλει βέτο στην είσοδο της FΥRΟΜ στο ΝΑΤΟ, θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στις συναντήσεις που θα έχει η Ντόρα Μπακογιάννη στο Φόρεϊν Όφις, στο Λονδίνο, και στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, στο Βερολίνο, την ερχόμενη εβδομάδα. Η δε σκοπιανή, στη δυνατότητα που έχει να καταγγείλει την Ενδιάμεση Συμφωνία στον ΟΗΕ εάν η Ελλάδα ασκήσει βέτο, και να διεκδικήσει τη συνταγματική της ονομασία ως διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία από τη διεθνή κοινότητα.


Μαξίμου και Ρηγίλλης υψώνουν ασπίδα προστασίας στην Ντόρα

ΑΣΠΙΔΑ στην Ντόρα Μπακογιάννη υψώνουν οι επιτελείς σε Μαξίμου και Ρηγίλλης εν όψει των ραγδαίων εξελίξεων στο Σκοπιανό και της επιδιωκόμενης συμφωνίας με τη γειτονική χώρα για σύνθετη ονομασία που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία».

Μπροστά στο ενδεχόμενο να βρεθεί η υπουργός Εξωτερικών στο επίκεντρο πυρών από το εσωτερικό της Ν.Δ. και ιδίως στελεχών από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και να κλιμακωθεί η επίθεση που έχει εξαπολύσει εις βάρος της το ΛΑΟΣ, το Μαξίμου έχει δώσει εντολή να προστατευθεί με κάθε τρόπο η εικόνα της κ. Μπακογιάννη. Αυτός ο στόχος, όπως σημείωναν χθες κυβερνητικοί παράγοντες, επέβαλε κατ΄ αρχήν και την αλλαγή τακτικής απέναντι στο κόμμα του κ. Καρατζαφέρη.

Για τον ίδιο λόγο, η κυβέρνηση και το κομματικό επιτελείο της Ν.Δ. προχωρούν και σε μια συντονισμένη στήριξη του κ. Κων. Μητσοτάκη, ο οποίος επίσης βρέθηκε στο στόχαστρο του ΛΑΟΣ μετά τις δηλώσεις του ότι το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, το 1992, δεν είχε απορρίψει τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια. Ο κ. Καρατζαφέρης επέκρινε για «πολιτικό Αλτσχάιμερ» τον επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ., τον οποίο μετά την κυβέρνηση έσπευσε να υπερασπι- στεί και ο γραμματέας του κόμματος κ. Ελ. Ζαγορίτης, λέγοντας δηκτικά ότι «η αλήθεια είναι μία και καλύτερα από τον καθένα τη γνωρίζουν εκείνοι που συμμετείχαν στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών». Στην αντιπαράθεση έδωσε συνέχεια και ο κ. Μητσοτάκης, εξαπολύοντας έμμεσες βολές κατά του ΛΑΟΣ για έλλειψη σοβαρότητας και ανευθυνότητα. Σε σχετική ανακοίνωσή του με την οποία παρουσιάζει το χρονικό όσων διαδραματίστηκαν την περίοδο 1992-93, ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρει ότι το συμφέρον του τόπου απαιτεί συζήτηση για το Σκοπιανό, η οποία θα πρέπει «να κρατηθεί στο επίπεδο που η σοβαρότητα του θέματος απαιτεί». Και καταλήγει με έμφαση: «Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα πράξουν τα υπεύθυνα κόμματα της ελληνικής Βουλής». Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης αποδέχεται με την ίδια ανακοίνωση ότι το Συμβούλιο αρχηγών του 1992 είχε συμφωνήσει να εμμείνει η χώρα μας στην πολιτική «ότι δεν θα υπάρξει η λέξη “Μακεδονία” στην ονομασία των Σκοπίων». Ωστόσο, όταν διαπιστώθηκε πως «το κόστος αυτής της πολιτικής γινόταν διαρκώς μεγαλύτερο», επεδίωξε να συγκληθεί εκ νέου το Συμβούλιο των αρχηγών για να αλλάξει την απόφασή του, αλλά αυτό- όπως αναφέρει- «κατέστη αδύνατο λόγω της απολύτου άρνησης του Ανδρ. Παπανδρέου».

Αιχμές από Άρη
Πάντως, την επίσημη γραμμή κάλυψης του κ. Μητσοτάκη δεν ακολούθησε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι όσα συμβαίνουν σήμερα στο Σκοπιανό «οφείλονται σε λάθη του παρελθόντος». Αίσθηση, εξάλλου, προκάλεσε ο υπουργός και με σχόλια που έκανε με αφορμή τον «ανταρτοπόλεμο» στη Ν.Δ. Κατά τον κ. Σπηλιωτόπουλο προέχει η προστασία του κόμματος, καθώς «όλοι χρωστούν πολλά στο κόμμα επειδή τους ανέδειξε», όπως είπε. Και πρόσθεσε, δημιουργώντας ερωτηματικά για τους τελικούς αποδέκτες των δηλώσεών του: «Αυτό δεν πρέπει κανένας να το λησμονεί, άσχετα αν κάποιοι δεν προέρχονται από το κόμμα και ήρθαν στην πορεία μαζί μας. Είναι όλοι καλοδεχούμενοι, αλλά το κόμμα είναι αυτό που μας δίνει τις ιδιότητες, οι οποίες έρχονται και παρέρχονται...».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από