«Ο ΜΠΑΡΖΑΝΙ προσέφερε στέγη στους τρομοκράτες», δήλωσε για τον ηγέτη της ημιαυτόνομης περιοχής του Βορείου Ιράκ ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται να βλέπει την ημερομηνία της εισβολής να πλησιάζει: «Η Φατμά μπορεί να πάει διακοπές», είπε «συνθηματικά»! Ποια είναι η Φατμά; Η ιστορία αρχίζει από το 1974. «Η Αϊσέ πάει διακοπές», ήταν το σύνθημα για την εισβολή στην Κύπρο. Τώρα στη θέση της Αϊσέ ο Ταγίπ Ερντογάν στέλνει τη Φατμά! Η Άγκυρα δεν ρίχνει καθόλου τους τόνους. «Εμείς οπωσδήποτε θα χρησιμοποιήσουμε τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός απορρίπτοντας τις εκκλήσεις για ψυχραιμία: «Αν είναι ψυχραιμία να μας επιτεθούν και να μείνουμε σιωπηλοί τότε δεν την αποδέχομαι». Και ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ προκάλεσε τους Αμερικανούς: «Αν κάποιος μπει από τα σύνορα του Μεξικού ποια θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ;». Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη ότι το ΡΚΚ «δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο χωρών και τις κρατά ομήρους».

Όσο για το Ιράκ κάνει προσπάθειες να ικανοποιήσει την Άγκυρα αλλά μάλλον χωρίς αποτέλεσμα. Χθες ο Ιρακινός ΥΠΕΞ Χοσιάρ Ζεμπαρί δήλωσε ότι αύξησαν τα σημεία ελέγχου για να περιορίσουν τις δραστηριότητες του ΡΚΚ. Αμέσως μετά και το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να δώσει πληροφορίες στην Άγκυρα για το ΡΚΚ.

Πάντως η αντίστροφη μέτρηση άρχισε. Καθοριστική θα είναι η συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο Μπους στην Ουάσιγκτον στις 5 Νοεμβρίου. Η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις φτάνει την Παρασκευή στην Τουρκία αλλά με άδεια τα χέρια.

«Δεν ξέρω τι μπορεί να κάνει για να βγάλει τον λαγό από το καπέλο», δήλωσε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ Μαρκ Πάρις. Ο Χένρι Μπάρκεϊ, πρώην στέλεχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, σχολιάζει πως η Κοντολίζα Ράις θα είναι τυχερή αν υπάρχει «ψυχρό κλίμα» και δεν ρίξει χιόνι όσο θα βρίσκεται στην Τουρκία!