Οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη θα είναι τα οφέλη για τον Βόλο και τη Λάρισα από τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, σύμφωνα με τον δήμαρχο Βόλου Αλέκο Βούλγαρη. Ο κ. Βούλγαρης προαναγγέλλει τη διοργάνωση Πολιτιστικής Μεσογειάδας με επίκεντρο την «Αργώ», προσβλέπει στη δημιουργία ισχυρού διπόλου στην Κεντρική Ελλάδα, τάσσεται υπέρ ενός νέου «Καποδίστρια» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και δηλώνει πως θα είναι υποψήφιος δήμαρχος και το 2010.

Αν και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αποφεύγει να πάρει θέση στο θέμα εκλογής προέδρου, υπογραμμίζει δε τον σημαντικό ρόλο της Ντόρας Μπακογιάννη και του Ισίδωρου Κούβελου στην ανάληψη διεξαγωγής των Αγώνων από τον Βόλο και τη Λάρισα.


Ο Βόλος κέντρο της Μεσογείου;

Ο Βόλος διοργανώνει τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 και εξελίσσεται σε πόλο ανάπτυξης του αθλητισμού στη Μεσόγειο.

Πόλος ανάπτυξης στην Ελλάδα;

Η στρατηγική μας αποβλέπει στην ανάπτυξη έτσι ή αλλιώς. Οι Μεσογειακοί Αγώνες επιταχύνουν την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής.

Ανάπτυξη μόνο στον αθλητισμό;

Όχι φυσικά. Με αφορμή το μεγάλο αθλητικό γεγονός, η ανάπτυξη σηματοδοτείται και σε άλλους τομείς.

Όπως… Τουρισμός, πολιτισμός, επιχειρήσεις, εκπαίδευση, παροχή υπηρεσιών, καινοτομία. Είναι έτοιμος ο Δήμος Βόλου για το μεγάλο άλμα;

Πανέτοιμος για συγκεκριμένες ώριμες προτάσεις για έργα και δράσεις τεχνικής και κοινωνικής υποδομής, πέρα από τη βελτίωση της υφιστάμενης αθλητικής υποδομής και τη διαμόρφωση νέων αθλητικών χώρων.

Οι Μεσογειακοί Αγώνες είναι η απάντηση και στο πρόβλημα της ανεργίας;

Οι υποδομές που θα δημιουργηθούν για την αποτελεσματική διενέργεια των Μεσογειακών Αγώνων σίγουρα θα δημιουργήσουν και εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας. Πολλές από αυτές δεν θα έχουν φυσικά προσωρινό χαρακτήρα.

Το Μεσογειακό Χωριό θα δώσει λύση και στο πρόβλημα αστέγων δικαιούχων του ΟΕΚ; Το Μεσογειακό Χωριό που σχεδιάζεται στον Βόλο σίγουρα θα επιλύσει και το μεγάλο πρόβλημα αστέγων δικαιούχων του ΟΕΚ, καθώς μετά τους Αγώνες κατά το πρότυπο του Ολυμπιακού Χωριού της Αθήνας τα σπίτια θα παραχωρηθούν.

Χέρι χέρι με τη Λάρισα; Όχι μόνο με αφορμή τους Μεσογειακούς Αγώνες. Είναι ανάγκη των καιρών η συνεργασία;

Είναι ώριμη ανάγκη η δημιουργία ενός ισχυρού διπόλου ανάπτυξης στην Κεντρική Ελλάδα. Έχουμε αρχίσει τη συνεργασία στο πλαίσιο του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, πριν ακόμη οριστικοποιηθεί η απόφαση για τους Μεσογειακούς Αγώνες. Το επιβεβαιώνει και η πρόταση για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο. Και οι αντιδράσεις; Ο τοπικισμός; Έχει ξεπεραστεί. Ο Δήμος Βόλου τάσσεται υπέρ των μεγάλων συνενώσεων; Ασφαλώς ναι. Για να είμαστε ισχυροί και αποτελεσματικοί στις διεκδικήσεις μας για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Επιβάλλεται και από έναν γενικότερο σχεδιασμό με τα νέα δεδομένα, οικονομικά και κοινωνικά, που έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδο χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν συναντά αντιδράσεις η πολιτική αυτή;

Ναι, αλλά οι αντιδράσεις είναι μικρότερες από τη διαδικασία του «Καποδίστρια 1». Εκτιμώ ότι σήμερα η τοπική κοινωνία αντιλαμβάνεται το μεγάλο όφελος, κοινωνικό και οικονομικό, από τη συνένωση των Δήμων Βόλου και Ν. Ιωνίας και ίσως και άλλων που βρίσκονται στα όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος. Το όραμα του δημάρχου είναι ένας ισχυρός, ενιαίος δήμος ή ακόμη και το πρώτο επαρχιακό κέντρο της χώρας;

Πανίσχυρος δήμος πληθυσμικά, οικονομικά, κοινωνικά.

Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις γι΄ αυτό. Στην προοπτική μάλιστα δημιουργίας ισχυρού αναπτυξιακού διπόλου Βόλου- Λάρισας διαμορφώνονται καλύτερες προϋποθέσεις ανάπτυξης όλης της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας.

Δήμαρχος μεν, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δε. Παπανδρέου, Βενιζέλος ή Σκανδαλίδης; Και οι τρεις έχουν την εκτίμησή μου. Όμως εγώ σήμερα υπηρετώ την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες του Βόλου.

Δεν θα ψηφίσετε στις 11 Νοεμβρίου;

Φυσικά ναι. Ποιον; Κυρίαρχο στοιχείο της επιλογής μου είναι ο υποψήφιος να εγγυάται την ενότητα, την προοπτική και πορεία νίκης της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης.

Αποτελεί μονόδρομο για την υποψηφιότητά σας το 2010 η ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων;

Ασφαλώς ναι. Λόγω ανάληψης των Αγώνων, η πορεία μου είναι πλέον μόνο αυτοδιοικητική.

Η συνεργασία με τον Ισίδωρο Κούβελο, πρόεδρο της επιτροπής διεκδίκησης των Αγώνων;

Εξαιρετική, αποδοτική, αποτελεσματική.

Ο ρόλος της Ντόρας; Καταλυτικός. Από τους πρωταγωνιστές της μεγάλης νίκης.

Το ταξίδι της «Αργούς» αρχίζει…

Αρχές Ιουνίου του 2008. Είναι πολύ καλύτερες σήμερα οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση του εγχειρήματος. Εκτιμώ ότι η συμβολή της υπουργού Εξωτερικών είναι ούριος άνεμος στα πανιά της «Αργούς» και στο μήνυμα φιλίας και ειρήνης στους λαούς της Μεσογείου. Έτσι υλοποιείται και η Πολιτιστική Μεσογειάδα.