Η κορυφαία οικογένεια οινοποιών της Ισπανίας ανεβαίνει στους λόφους για να προλάβει την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη που απειλεί τα αμπέλια της στην Καταλωνία.

Η οικογένεια Τόρες (Τorres) φτιάχνει επί τέσσερις γενιές κρασί στη βορειοδυτική περιφέρεια του Πενεντές, όμως τώρα αγοράζει εκτάσεις κοντά στους πρόποδες των Πυρηναίων καθώς στους παραδοσιακούς αμπελώνες τους το κλίμα γίνεται όλο και πιο ξηρό. «Μετακινούμαστε προς δροσερότερες περιοχές της Βόρειας Καταλωνίας, προς τα Πυρηναία», ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εταιρείας, Μιγκέλ Τόρες. «Έχουμε ήδη φυτέψει αμπέλια με επιτυχία, τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον». Η εταιρεία φύτεψε 1.040 στρέμματα αμπέλια 1.000 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας στους πρόποδες κοντά στο Τρεμπ- τέσσερις φορές ψηλότερα από το σημείο όπου βρίσκεται το κύριο οινοποιείο τους, κοντά στην πόλη Πενεντές, δυτικά της Βαρκελώνης. «Η κλιματική αλλαγή είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα όχι μόνο για τους επιστήμονες· εμείς οι ίδιοι, που δουλεύουμε με τον καρπό της γης, ξέρουμε καλά το πρόβλημα», ανακοίνωσε η εταιρεία.

Η εταιρεία Τόρες προβλέπει ότι οι Καταλανοί οινοποιοί θα πρέπει να στραφούν προς τα βόρεια για να μην ξεραθούν τα κλήματά τους. Οι περισσότερες από τις παραδοσιακές οινοπαραγωγές περιοχές της Καταλωνίας θα γίνουν «εντελώς αβίωτες» μέσα σε 40 ώς 70 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του οινολόγου της Τόρες.