ΜΙΑ ΣΤΙΣ τρεις φιάλες κρασιού «ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης» που παράγεται στη Γαλλία υπολείπεται των προδιαγραφών, σύμφωνα με τον γαλλικό οργανισμό για την προστασία των καταναλωτών.

Έρευνα που πραγματοποίησε ο εν λόγω οργανισμός (UFC- Que Choisir) μεταξύ των οινοπαραγωγών κατέληξε στο συμπέρασμα πως η υποτιθέμενη αυθεντικότητα την οποία εγγυόταν η ετικέτα «ΑΟC» (appelation d΄ origine controlee, ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης) δεν έχει πλέον νόημα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί στη Γαλλία τόσες πολλές νέες ονομασίες και παράγεται πλέον τόσο πολύ κρασί ΑΟC χωρίς να υποβάλλεται στους κατάλληλους ελέγχους ποιότητας, ώστε το σύστημα της ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης έχει πλέον καταστεί αναξιόπιστο, ανακοίνωσε ο οργανισμός για την προστασία των καταναλωτών, ο οποίος ζητεί τη δημιουργία ενός νέου συστήματος, στο πλαίσιο του οποίου το γαλλικό κρασί να χωρίζεται σε τοπικές ονομασίες, που να ελέγχονται όπως πρέπει, και σε πιο κοινά κρασιά.

Οι επικρίσεις απορρίπτονται κατηγορηματικά από τη γαλλική οινοβιομηχανία.

Όμως απηχούν τα παράπονα που διατυπώνουν από χρόνια Γάλλοι οινέμποροι, ακόμη και μερικοί οινοπαραγωγοί. «Εδώ και χρόνια υπάρχει μια σταθερή πτώση της ποιότητας πολλών κρασιών ΑΟC, η οποία έχει υπονομεύσει πλήρως την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο σύστημα», λέει ο Αλέν Μπαζό, πρόεδρος του UFC-Que Choisir.