O χρόνος διεξαγωγής των εκλογών έχει γίνει πλέον το καθημερινό σπορ των κυβερνητικών σχεδιασμών. Στη χώρα μας έχει καταστεί άτυπο προνόμιο του Πρωθυπουργού η ώρα της κάλπης. Πρόκειται για μια πρωτοφανή θεσμική παρακμή που μοιάζει περισσότερο με άσκηση χαρτοπαιξίας και κρυμμένους άσους στο μανίκι.

Με τα σημερινά δεδομένα, ούτε «εθνικοί λόγοι» ούτε εξαιρετικά γεγονότα δικαιολογούν την πρόωρη προσφυγή στην ετυμηγορία του λαού. Παρ΄ όλα αυτά, ο κ. Καραμανλής παίζει με την ημερομηνία των εκλογών με μοναδικό κριτήριο τις συγκυριακές μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Το κυβερνητικό λεξιλόγιο έχει γεμίσει από χρησμούς, υπαινιγμούς, αμφισημίες και οι υπουργοί διαλέγουν καθημερινά το χαρτί που ταιριάζει στη «χαρτοπαιξία» των εκλογών.

Βρισκόμαστε στην Ευρώπη και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της ΟΝΕ, και η αυτονόητη εντολή για κυβερνητικό έργο με ορίζοντα τετραετίας έχει πάει περίπατο. Η Ν.Δ. έχει φτιάξει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο εδώ και μισό τουλάχιστον χρόνο, ενώ το ΠΑΣΟΚ κάνει άχρηστη «επίδειξη θάρρους» με το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει σοβαρή ευθύνη γι΄ αυτό το μίζερο πολιτικό σκηνικό. Τώρα πια δεν υπάρχει ούτε αιφνιδιασμός ούτε θεσμική τήρηση των κανόνων του πολιτικού συστήματος. Όλα έχουν χάσει την αξία τους. Και μαζί με αυτά, η σοβαρότητα!

Ο Θόδωρος Μαργαρίτης είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ.