ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ κείμενο απευθύνεται κυρίως σε νέους που ενδιαφέρονται για την οικονομική επιστήμη και την ιστορία της. Ο καθηγητής της Επιχειρηματικής Ιστορίας στο Ηarvard, Τhomas Μc Craw, μόλις κυκλοφόρησε το βραβευμένο με Ρulitzer βιβλίο: Προφήτης Καινοτομίας, Joseph Schumpeter, και η Δημιουργική Καταστροφή. Είναι η οριστική βιογραφία ενός από τους δύο ή τρεις μεγαλύτερους οικονομολόγους του 20ού αιώνα. Μαζί με τον Κeynes και ενδεχομένως τον Freedman επανακαθόρισαν τα όρια της οικονομικής σκέψης.

Η γνώση και σκέψη μας για τον καπιταλισμό βασίζεται στο έργο του. Καινοτομία, επιχειρηματικότητα, επιχειρηματικές στρατηγικές, «δημιουργική καταστροφή» είναι έννοιες και εργαλεία που διαμόρφωσε ο Σούμπετερ. Ήταν για τον καπιταλισμό ότι ήταν ο Φρόυντ για το ανθρώπινο πνεύμα. Ιδέες και κατακτήσεις που τελικά απλώθηκαν παντού ώστε οι θεμελιώδεις ιδέες του Σούμπετερ να έχουν αφομοιωθεί από το δικό μας γενικό αναλυτικό εργοτάξιο.

Το βιβλίο για το οποίο σήμερα σας μιλώ είναι από εκείνα που δεν αφήνεις στη μέση. Παρέλαση ιστορίας, του Πρώτου Πολέμου, του Μεσοπολέμου, και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Παρέλαση, ανάλυση, ερμηνεία της οικονομικής ζωής, της κοινωνικής ζωής, των πανεπιστημίων της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Αγγλίας. Των ιδεών και των συγκρούσεων των οικονομικών θεωριών, της καταστροφής και ανάπτυξης των οικονομικών μονάδων, της πολιτικής ζωής στην Αυστροουγγαρία, τη Γερμανία, την Αγγλία. Γεμάτο από πυκνές ματιές στη ζωή του παιδιού- θαύμα, τη διαδρομή του από την κωμόπολη Τriesch της Μοραβίας ώς την Πράγα όπου τα πρώτα του σχολεία, τη Βιέννη αργότερα, τον κόσμο ολόκληρο μετά. Καθηγητής Οικονομικών στα μεγάλα πανεπιστήμια της Αυστροουγγαρίας, στη Βόννη αργότερα. Μια εκπληκτική ακαδημαϊκή και συγγραφική ιστορία, προτού καν πλησιάσει τα γενέθλια των 30. Υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας- αργότερα της προχιτλερικής Γερμανίας. Ένα πανόραμα της πρώιμης ζωής ενός ξεχωριστού ανθρώπου, δημιουργού, εφευρέτη ιδεών, εραστή της ζωής του Ευρωπαϊκού Μεσοπολέμου, ακαταμάχητου εραστή γυναικών, πολλών και ωραίων, συζύγου τριών ξεχωριστών γυναικών που έζησαν γι΄ αυτόν μόνο και το έργο του. Σμιλευτή του ωραίου λόγου, αθεράπευτου εργασιομανούς. Άρθρα και βιβλία, το ένα μετά το άλλο ενώ είναι ακόμη στα τριάντα του. Για σήμερα, ίσως του ασφαλέστερου πλοηγού μέσα από τις ταραγμένες θάλασσες της παγκοσμιοποίησης. Στο βάθος η ασίγαστη μανία του να ψαύσει την «αλήθεια» της επιστήμης του. Πνευματική οδύσσεια μέσα από μια πλούσια ωραία ζωή που δώρισε στο Ηarvard από το 1933 και ώς τον θάνατό του τον μεγάλο δάσκαλο με τους πολλούς διαπρεπείς νομπελίστες μαθητές του και δικούς μας δασκάλους. Και δύο βιβλία, θεμέλιο: τον «Καπιταλισμό, Σοσιαλισμό, Δημοκρατία», και την «Ιστορία της Οικονομικής Ανάλυσης». Σας παρακαλώ να χαρείτε αυτό το βιβλίο βιογραφίας.