Ένα αντιυπερτασικό φάρμακο μπορεί να επιβραδύνει ή και να σταματήσει εντελώς την εξέλιξη της ασθένειας του Πάρκινσον. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ελπίδες σε εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο.


Έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Νorthwestern του Σικάγου έδειξε ότι η ισραδιπίνη ουσία που «μπλοκάρει» το ασβέστιο, μπορεί να παρέμβει στο βασικό πρόβλημα της ασθένειας του Πάρκινσον: την ανικανότητα των εγκεφαλικών κυττάρων να παράγουν ντοπαμίνη. Η ισραδιπίνη, η οποία κυκλοφορεί και στην Ελλάδα, περιέχεται σε φάρμακα για την αντιμετώπιση υπέρτασης, στηθάγχης και εγκεφαλικού.

Το Πάρκινσον εκδηλώνεται κυρίως σε άτομα άνω των 60 ετών, όταν αρχίσουν να πεθαίνουν ειδικοί νευρώνες που παράγουν τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Η ντοπαμίνη επηρεάζει τον έλεγχο των κινήσεων. Όταν περιορισθεί η παραγωγή της, τότε οι κινήσεις του ατόμου γίνονται πιο δύσκολες και ασυντό- νιστες. Στη διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού περιοδικού «Νature», η ομάδα από το Σικάγο ανέφερε ότι πειράματα έδειξαν πως ποντίκια με ασθένεια παρόμοια με το Πάρκινσον παρουσίασαν σημαντική βελτίωση έπειτα από μια σειρά ενέσεων με ισραδιπίνη. Η ασθένεια δεν προχώρησε και τα κύτταρά τους που παράγουν ντοπαμίνη άρχισαν να λειτουργούν όπως όταν τα ποντίκια ήταν νεώτερα. Εάν παρατηρηθεί το ίδιο και σε ανθρώπους ασθενείς, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μια σημαντική επιτυχία στην αντιμετώπιση του Πάρκινσον.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Τζέιμς Σαρμέιερ, ο οποίος ασχολείται με το Πάρκινσον εδώ και 20 χρόνια, «ελπίζουμε ότι εάν πράγματι το φάρμακο προστατεύει την παραγωγή ντοπαμίνης, τότε ακόμα και εάν κάποιος κινδυνεύει από Πάρκιν

ΙΣΡΑΔΙΠΙΝΗ

Περιέχεται σε φάρμακα για υπέρταση και στηθάγχη. Κυκλοφορεί και στην Ελλάδα

σον, εάν το πάρει νωρίς, δεν θα εκδηλώσει ποτέ την ασθένεια. Θα είναι σαν να παίρνει μια ασπιρίνη την ημέρα για να προστατέψει την καρδιά του».

Εάν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν και σε ανθρώπους, τότε είναι πιθανό κάποιοι που πάσχουν από Πάρκινσον να έχουν ήδη επωφεληθεί, εάν παρουσίασαν υψηλή πίεση και οι γιατροί τούς έχουν χορηγήσει ισραδιπίνη. Αν και οι περισσότερες έρευνες δείχνουν πως οι άνθρωποι που παίρνουν φάρμακα για την υπέρταση έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν Πάρκινσον, είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα υποδεικνύει μια συγκεκριμένη ουσία με ευεργετικές επιδράσεις.

60.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο


ΣΕ ΟΛΟ τον πλανήτη υπολογίζεται ότι πάσχουν από Πάρκινσον περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ 60.000 νέες περιπτώσεις εκδηλώνονται κάθε χρόνο. Ο πιο διάσημος ασθενής είναι ο θρύλος του μποξ Μοχάμεντ Άλι, ο οποίος διεγνώσθη σε ηλικία 41 ετών το 1983, δύο μόλις χρόνια αφότου αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Οι γιατροί πιστεύουν πως τα χτυπήματα που δεχόταν στο κεφάλι, τα τελευταία χρόνια της καριέρας του, συνέβαλαν στην εμφάνιση της ασθένειας. Ένας άλλος διάσημος που πάσχει από Πάρκινσον είναι ο ηθοποιός Μάικλ Φοξ, ο οποίος σήμερα υποστηρίζει σθεναρά τις έρευνες σε βλαστοκύτταρα.

Οι υπάρχουσες θεραπείες μπορούν να περιορίσουν τα συμπτώματα του Πάρκινσον, αλλά γίνονται λιγότερο αποτελεσματικές με την πάροδο του χρόνου και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο που να σταματά την εξέλιξη της ασθένειας.