Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί νέο ριάλιτι στην Ολλανδία. Μία καρκινοπαθής στο τελευταίο στάδιο έχει προθυμοποιηθεί να δωρίσει το ένα νεφρό της. Τρεις παίκτες- νεφροπαθείς διεκδικούν το μόσχευμα, μέχρι εκείνη να διαλέξει τον νικητή. Οι τηλεθεατές θα μπορούν να ψηφίζουν ποιον θέλουν να ζήσει και ποιον να πεθάνει…


Κανένα Βig Βrother δεν είχε φτάσει μέχρι σήμερα σε αυτό το ανατριχιαστικό σημείο: να συναποφασίζουν δηλαδή τηλεοπτικό κοινό και παίκτες ποιος αξίζει να ζήσει και ποιος όχι. Γιατί, αυτό ακριβώς είναι το θέμα στο νέο τηλεπαιχνίδι «Το Σόου του Μεγάλου Δωρητή». Οι διαγωνιζόμενοι παίζουν για την ίδια τους τη ζωή και διεκδικούν το νεφρό, το όργανο στο οποίο έχουν πάθει βλάβη, καρκινοπαθούς παίκτριας, στην οποία οι γιατροί δεν έδωσαν ελπίδες. Την παραγωγή του νέου προγράμματος

ΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ

Παίζουν για τη ζωή τους και διεκδικούν το νεφρό καρκινοπαθούς παίκτριας, που οι γιατροί δεν της έδωσαν ελπίδες

υπογράφουν οι δημιουργοί του Βig Βrother, η εταιρεία Εndemol. Στο πρώτο επεισόδιο της εκπομπής, που έχει προγραμματιστεί να προβληθεί την Παρασκευή σε ζώνη υψηλής τηλεθέασης από το χρηματοδοτούμενο από το κράτος δίκτυο ΒΝΝ, ξετυλίγεται η ιστορία της 37χρονης Λίζας, η οποία πάσχει από καρκίνο και συμφώνησε να δωρίσει το ένα νεφρό της.

Με γραπτά μηνύματα

Η Λίζα, όπως λένε οι συντελεστές της εκπομπής, ήθελε να γνωρίζει τον υποψήφιο λήπτη, να έρθει σε επαφή μαζί του και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασιν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Πώς όμως θα μπορούσε η ίδια η Λίζα να επιλέξει μόνη της ποιος θα ζήσει; Και πώς θα μπορούσε η όλη διαδικασία να γίνει πιο εύπεπτη, λιγότερο σκληρή για ένα τηλεοπτικό σόου; Κανένα πρόβλημα, σκέφτηκαν οι παραγωγοί. Θα συναποφασίζει το κοινό, μέσω γραπτών μηνυμάτων. Όπως και στο Βig Βrother. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής θα προβληθούν μικρά βίντεο με το ιστορικό του κάθε παίκτη-διεκδικητή και τις γνώμες της οικογένειας και των φίλων του.

«Είναι τρελό», επισήμανε ο Γιουπ Άτσμα, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Τo ζήτημα απασχόλησε και την ολλανδική Βουλή, αλλά η κυβέρνηση απάντησε πως η όποια παρέμβασή της θα ισοδυναμούσε με λογοκρισία και δεν μπορεί να το κάνει. Ο υπουργός Παιδείας, όμως, Ρόναλντ Πλάστερκ έδωσε έμφαση σε μία άλλη παράμετρο του θέματος: «Όπως συμβαίνει σε κάθε μεταμόσχευση, οι ιστοί δωρητή-λήπτη θα πρέπει να είναι συμβατοί. Οι γιατροί στο τηλεοπτικό πρόγραμμα δεν μπορούν να κάνουν εκπτώσεις σε αυτή την προϋπόθεση. Ίσως, λοιπόν, πρακτικά να μη γίνει τελικά τίποτα». © Τhe Τimes,2007

LΙΝΚS:

www.bnn.nl/

«Είναι ηθικά απαράδεκτο»


ΒΑΣΙΚΟ επιχείρημα του ΒΝΝ είναι ότι με την προβολή της εκπομπής θα δημοσιοποιηθεί το πρόβλημα που υπάρχει με την έλλειψη δωρητών οργάνων σώματος και οι πολίτες θα ευαισθητοποιηθούν. Ωστόσο, οι πολίτες δεν φαίνεται να πείθονται. Εξάλλου, οι προηγούμενες επιτυχίες του σταθμού ήταν άκρως εμπορικές: πώς να ξεχαστεί, για παράδειγμα, ο παρουσιαστής, ο οποίος έπαιρνε «στον αέρα» LSD; «Ο τρόπος που δημοσιοποιείται το πρόβλημα των δωρητών δεν είναι σίγουρα αυτός που θα μας άρεσε», τόνισε ο Πολ Μπίρκενς διευθυντής της ολλανδικής Ένωσης Δωρητών Οργάνων. «Είναι ηθικά απαράδεκτο», σχολίασε ο Βρετανός καθηγητής Τζον Φίχαλι, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Νεφροπαθών στη χώρα του.