ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ διαβητικούς κινδυνεύει με ακρωτηριασμό του κάτω άκρου. Το διαβητικό πόδι, όπως ονομάζεται, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο- πρόσφατη ευρωπαϊκή μελέτη δείχνει ότι οι ακρωτηριασμοί σχετίζονται με θνησιμότητα ώς και 20%.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά του Διαβήτη (27 Μαΐου) αναφέροντας ότι τα προβλήματα στα πόδια είναι η πιο συνηθισμένη αιτία εισαγωγής των ασθενών με διαβήτη στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο τακτικός έλεγχος και η αυτοεξέταση είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγει κανείς τις δυσάρεστες επιπλοκές του διαβήτη.

Μάλιστα πρόσφατα κυκλοφόρησε στη χώρα μας ένα αυτοκόλλητο επίθεμα με το οποίο μπορεί κανείς να εντοπίσει τα πρώιμα σημάδια της περιφερικής διαβητικής νευροπάθειας που οδηγεί σε δυσλειτουργία των μικρών περιφερικών νεύρων και αποτελεί την αιτία του διαβητικού ποδιού. Το επίθεμα περιέχει χλωριούχο κοβάλτιο, το οποίο αντιδρά στην υγρασία. Έτσι με το αυτοκόλλητο αυτό μπορεί κανείς να «μετρήσει» την υγρασία στα πόδια. Η περιφερική διαβητική νευροπάθεια επηρεάζει και τη λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων στα πόδια, επομένως και τα επίπεδα υγρασίας. Αν λοιπόν το αυτοκόλλητο αλλάξει χρώμα, σημαίνει ότι η υγρασία είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα και επομένως δεν εντοπίζεται κίνδυνος δυσλειτουργίας των περιφερικών νεύρων. Η ευαισθησία του συγκεκριμένου τεστ υπολογίζεται στο 94%.

Πάντως ο ιατρικός έλεγχος των άκρων επιβάλλεται για τους διαβητικούς ασθενείς σε ετήσια βάσημπορεί να μειώσει έως και 36% τους ακρωτηριασμούς.