Το θερμόμετρο έχει ανέβει και το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά. Στην ατμόσφαιρα όμως επικρατεί μια πνιγηρή κουφόβραση, ο ήλιος είναι θολός, η υγρασία ασφυκτική. Σε πνίγει, μπαίνει μέσα στους πόρους σου και καλύπτει το δέρμα σου με μια στρώση γλίτσας. Όλο πάει να βρέξει, αλλά αυτό δεν συμβαίνει και έχει δημιουργηθεί μια άρρωστη ατμόσφαιρα που πλανάται και εμποτίζει τα πάντα και τους πάντες.

Η κατάσταση αυτή αποτελεί πιστή απεικόνιση αυτού που συμβαίνει στο εσωτερικό της χώρας. Ακούς στο Κοινοβούλιο, η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών να συμπυκνώνεται ως εξής: «Είστε κλέφτες!», «Όχι, εσείς είστε μεγαλύτεροι κλέφτες!»… Ακούς γεμάτο χαρά τον υπουργό Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη να ανακοινώνει πως η Κομισιόν θα μας βγάλει από την επιτήρηση! Μα καλά, θα τρελαθούμε τελείως; Αυτοί δεν μας έβαλαν εκεί από την αρχή, είτε «καρφώνοντας» είτε λέγοντας ψέματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την προηγούμενη κυβέρνησή μας;… Ακούς τον σάλο αυτές τις μέρες, για το πώς ο φοιτητής γιος του προέδρου του Αρείου Πάγου κατόρθωσε μέσα σε ελάχιστα χρόνια να γίνει πολυεκατομμυριούχος. Ακούς για την επιδημία…

ξαφνικού πλουτισμού που μαστίζει υπουργούς και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και μέλη του στενού οικογενειακού τους κύκλου. Αλλά και για το «τρελό» χρήμα και το τρυφηλό lifestyle στο οποίο τσαλαβουτάνε πρώην υπουργοί και στελέχη…

Σου δημιουργείται η εντύπωση ότι όποιος μπορεί, τα αρπάζει. Αλλιώς είναι κορόιδο ή τον «τρώνε λάχανο» οι άλλοι. Την ίδια ώρα, η Δικαιοσύνη είναι ακινητοποιημένη. Κανείς δεν περιμένει να βρει το δίκιο του διά της νομίμου οδού. Ο όρος «φυσικός δικαστής» του πολίτη έχει καταντήσει ανέκδοτο.

Πρόκειται για ένα κλίμα άρρωστο, που μας τυλίγει και μας συνθλίβει. Μας διαφθείρει. Και υπονομεύει το μέλλον μας. Αυτή η κατάσταση πρέπει να ξεκαθαρίσει: οι ένοχοι να πάνε φυλακή και οι αθώοι να βρουν το δίκιο τους. Να δημιουργηθούνθεσμικά και de facto- οι απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας ώστε αυτή η κατάσταση να μην ξαναδημιουργηθεί. Παραφράζοντας την ατάκα της πετυχημένης διαφήμισης: Ρut the… money down!