Μετά τα «Κάστρα» στη σειρά των συλλεκτικών φωτογραφικών λευκωμάτων «Οι Θησαυροί της Ελλάδας», που εκδίδουν «ΤΑ ΝΕΑ», ακολουθούν τα «Μοναστήρια»
Είναι πολλοί οι σταθμοί στο θεϊκό αυτό ταξίδι. Ένα ταξίδι αφιερωμένο στους τόπους λατρείας, τα μοναστήρια: αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Θα το κάνουμε μαζί, ξεφυλλίζοντας το δεύτερο φωτογραφικό λεύκωμα της σειράς «Οι θησαυροί της Ελλάδας» που εκδίδουν «ΤΑ ΝΕΑ» και θα κυκλοφορήσει στα περίπτερα το Σάββατο.

Συνταξιδιώτες σας στους χώρους που οι μοναχοί αναζητούσαν (και εξακολουθούν να αναζητούν) το μονοπάτι που θα τους οδηγήσει στην αποκατάσταση της σχέσης τους με τον Θεό, είναι έμπειροι φωτογράφοι με το αποκαλυπτικό οπτικό υλικό που δημοσιεύεται και καλύπτει σημαντικές μοναστικές κοινότητες από τη μία άκρη της Ελλάδας έως την άλλη.

Πέτρες, ξύλα, κεραμίδια και πλίνθοι, λίγο νερό και πολλή πίστη είναι τα υλικά της κατασκευής ενός μοναστηριού. Τα σημεία που έχουν επιλεγεί για να στηθούν δεν είναι καθόλου τυχαία. Αρκετές φορές θα τα συναντήσουμε σε τόπους δύσβατους, απρόσιτους και διόλου φιλικούς για εγκατάσταση. Η Μονή Φιλοσόφου, για παράδειγμα, βρίσκεται μέσα σε μια άγρια χαράδρα πάνω από την κοίτη του Λούσιου και αποτελεί θαυμαστό δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Τα Μετέωρα με τους τεράστιους κατακόρυφους βράχους φιλοξενούσαν μοναχούς στις σπηλιές τους από τον 10ο αιώνα. Η ασκητική ζωή θέλει θυσίες…

Ιστορικά στοιχεία και μύθοι συνοδεύουν την ξενάγησή σας στο εσωτερικό των μοναστηριών. Βλέπετε πολλά από αυτά- αν όχι όλα- συμμετείχαν στον αγώνα κυρίως κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, υπέστησαν κλοπές, καταστροφές και ανθρώπινες θυσίες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Μονή Προδρόμου, απ΄ όπου εξορμούσαν ο Κολοκοτρώνης και ο Πλαπούτας, ή το Μέγα Σπήλαιο, κέντρο της Επανάστασης που κατάφερε να αποκρούσει τον Ιμπραήμ, ενώ η Παναγιά η Χρυσοσκαλίτισσα, στην Κρήτη, είναι ακόμα «γαζωμένη» από τις σφαίρες αεροπλάνων…

Ελάτε να σκαρφαλώσουμε μαζί στους σαθρούς βράχους των Μετεώρων, να ανακαλύψουμε αν φύλλα μολύβδου κάλυπταν το μοναστήρι στο Μολυβδοσκέπαστο, να δούμε τις αυστηρές στρατιωτικές μορφές στις τοιχογραφίες της Παναγιάς Κοσμοσώτειρας, να πάρουμε το πλοίο για το ιερό νησάκι της λίμνης των Ιωαννίνων, να γνωρίσουμε με βάρκα τα ασκηταριά στη Μεγάλη Πρέσπα ή με ιστιοπλοϊκό την Κυρα-Παναγιά στις Σποράδες… Αυτό το ταξίδι στους ιερούς θησαυρούς της Ελλάδας είναι μοναδικό.

ΙΝFΟ

Το λεύκωμα «Μοναστήρια» από τη σειρά «Θησαυροί της Ελλάδας» κυκλοφορεί στα περίπτερα στην τιμή των 6,90 ευρώ.

Στα περίπτερα επίσης υπάρχει και το 1ο λεύκωμα της σειράς, «Κάστρα».