Στο Ρότερνταμ και το Άμστερνταμ της Ολλανδίας οι τοπικές αρχές δημιούργησαν περιστερώνες γύρω από τις πόλεις: Το τάισμα των περιστεριών γίνεται αποκλειστικά εκεί, ενώ τα περισσότερα αυγά τους καταστρέφονται προκειμένου να μην πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Έτσι, ο αριθμός των περιστεριών έχει μειωθεί και ταυτόχρονα έχει περιοριστεί η όξινη ρύπανση που δημιουργούσαν οι ακαθαρσίες τους.


Στην Αθήνα και τις άλλες ελληνικές πόλεις ωστόσο, ο αριθμός των περιστεριών ολοένα και αυξάνεται. Και την ίδια στιγμή, δήμοι, νομαρχίες και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες απλώς απομακρύνουν τις κουτσουλιές των περιστεριών από αγάλματα, αρχαιολογικούς χώρους, κτίρια και δεν προχωρούν σε οργανωμένα σχέδια για την επίλυση του προβλήματος.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ

Οι αρμόδιες υπηρεσίες απλά απομακρύνουν τις κουτσουλιές και δεν λύνουν το πρόβλημα όπως στο εξωτερικό

Ενδεικτική είναι η εικόνα στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ολόλευκο άγαλμα του Άγγλου φιλέλληνα πολιτικού Γουίλιαμ Γλάδστων στην είσοδο του πανεπιστημίου έχει αρχίσει σιγά σιγά να… μαυρίζει. Όχι από τους ρύπους των αυτοκινήτων αλλά από τις ακαθαρσίες των περιστε- ριών, που εκτός από το αισθητικό πρόβλημα προκαλούν διάβρωση! Πρόκειται για ένα από τα πολλά… «θύματα» των περιστεριών της Αθήνας που πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα τα τελευταία χρόνια. Η ίδια εικόνα παρατηρείται και σε άλλους χώρους. Μόλις λίγα μέτρα μακρύτερα από τα Προπύλαια, οι κίονες, τα φωτιστικά και οι σκάλες της Εθνικής Βιβλιοθήκης είναι γεμάτα ακαθαρσίες περιστεριών.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι»

«Πράγματι, υπάρχει πρόβλημα, αλλά για τα ελεύθερα πουλιά, όπως είναι τα περιστέρια, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι», λέει στα «ΝΕΑ» ο προϊστάμενος της διεύθυνσης κτηνιατρικής της Νομαρχίας Αθηνών κ. Γεώργιος Πρωτογεράκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος η προϊσταμένη του τμήματος υπηρεσιών υγείας της Νομαρχίας κ. Αναστασία Βιτσαρά, λέει ότι δεν υπάρχει κάποιο οργανωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Τι να κάνουμε; Δεν μπορούμε να τα σκοτώσουμε. Ωστόσο, όταν ειδοποιούμαστε για τις εστίες μόλυνσης που δημιουργούν κάνουμε αυτοψίες και δίνουμε οδηγίες στους πολίτες».

Το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες να καταφεύγουν σε πρόχειρες λύσεις τοποθετώντας cd, σακούλες και αγκαθωτά σύρματα στα μπαλκόνια τους. Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότερες εταιρείες και ειδικά συνεργεία αναλαμβάνουν να διώχνουν τα περιστέρια από σπίτια και άλλα κτίρια. Οι περισσότερες απ΄ αυτές τοποθετούν αιχμηρές ακίδες στα μπαλκόνια- κόστους 10 έως 20 ευρώ. Τελευταία όμως έχουν κάνει την εμφάνισή τους και νέες μέθοδοι για την απώθηση των περιστεριών. Για παράδειγμα, η εταιρεία του κ. Κώστα Βακιρτζή τοποθετεί τζελ ή ηλεκτροφόρες ράγες σε κτίρια (προκαλούν μίνι ηλεκτροσόκ στα περιστέρια). Όπως λέει ο ίδιος πρόκειται για διακριτικές λύσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στο εξωτερικό και δεν βλάπτουν τα περιστέρια.

Με περιστερώνες περιόρισαν τον πληθυσμό τους


«ΠΟΛΛΕΣ ευρωπαϊκές πόλεις έχουν αναγνωρίσει το πρόβλημα των περιστεριών και έχουν αρχίσει να το αντιμετωπίζουν, πράγμα που ακόμη δεν έχει κάνει η Ελλάδα», λέει στα «ΝΕΑ» ο περιβαλλοντολόγος- πολεοδόμος κ. Νικόλαος Μάτζαρης. Για παράδειγμα, στην πόλη Άουγκσμπουργκ της Γερμανίας οι αρχές πριν από 4 χρόνια εγκατέστησαν περιστερώνες σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης. Τάιζαν τα περιστέρια μόνο εκεί και ταυτόχρονα έπαιρναν τα αυγά τους από τις φωλιές προκειμένου να πολλαπλασιάζονται μόνο 1 φορά τον χρόνο. Το αποτέλεσμα ήταν να περιοριστεί ο πληθυσμός των περιστεριών έξω από το ιστορικό κέντρο της πόλης και σιγά σιγά να μειωθεί. Τα σχέδια του Άουγκσμπουργκ υιοθέτησαν στη συνέχεια το Άαχεν, το Ρότερνταμ, το Παρίσι και το Άμστερνταμ.

Στο Λονδίνο, εξάλλου, πριν από λίγα χρόνια ο δήμος είχε απαγορεύσει το τάισμα των περιστεριών από τους πολίτες στην Πλατεία Τραφάλγκαρ προκειμένου να τα απομακρύνει από το κέντρο και να περιορίσει τη ρύπανση.