Εν μέσω του θρίλερ με την παρατεινόμενη κράτηση των Βρετανών ναυτών στην Τεχεράνη, το ήδη τεταμένο κλίμα στις σχέσεις της Δύσης με το Ιράν πυροδοτούν σενάρια πολέμου που παρουσιάζουν τις ΗΠΑ έτοιμες να χτυπήσουν το Ιράν τη Μεγάλη Παρασκευή.


Επικαλούμενη πληροφορίες που μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RΙΑ Νovosti, η ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Ρost» σημείωνε χθες ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες

ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν ολοκληρώσει τη λίστα με όλους τους πιθανούς στόχους

και θα είναι επιχειρησιακά έτοιμες για χτύπημα κατά του Ιράν στις αρχές Απριλίου. Βασιζόμενο σε πηγές από τους κόλπους των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, το πρακτορείο αναφέρει πως οι ΗΠΑ έχουν ολοκληρώσει τη λίστα με τους πιθανούς στόχους στην ιρανική επικράτεια και πραγματοποίησαν δοκιμές κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ασκήσεων στον Περσικό Κόλπο, στη μεγαλύτερη επίδειξη ισχύος από τον πόλεμο του 2003 στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Νovosti, η επιχείρηση με την κωδική ονομασία Οperation Βyte προβλέπει επίθεση εναντίον ιρανικών στόχων, μεταξύ αυτών σε είκοσι κέντρα πυρηνικής έρευνας, από αέρος και θαλάσσης. Δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα με δέκα χιλιάδες άνδρες βρίσκονται ήδη στην περιοχή του Κόλπου. Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ θα είναι έτοιμες να πραγματοποιήσουν την επίθεση τη Μεγάλη Παρασκευή 6 Απριλίου, από τις 4 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, όμως εναπόκειται στην πολιτική ηγεσία να αποφασίσει πότε αλλά και αν θα επιτεθούν, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Οι εκτιμήσεις

Κατά την εκτίμηση Ρώσου αξιωματούχου που μίλησε υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του, το Πεντάγωνο θα μπορούσε να αποφασίσει να διεξαγάγει μετά τις αεροπορικές επιχειρήσεις και χερσαίες, αφού αποτιμήσει τη ζημιά που θα έχει προκαλέσει στις ιρανικές δυνάμεις από τις πιθανές πυραυλικές επιθέσεις και θα έχει αναλύσει την πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Πάντως, το Ισραήλ έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του από τις ΗΠΑ και χαρακτήρισε, διά στόματος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ, «αβάσιμες φήμες» τις δηλώσεις περί σχεδίου αμερικανικής επίθεσης στο Ιράν σε συνεργασία με το Ισραήλ, το οποίο με τη σειρά του θα εξαπέλυε επίθεση κατά της Συρίας και του Λιβάνου. «Το Ισραήλ δεν σχεδιάζει επίθεση και δεν θέλει τον πόλεμο, όπως δεν τον ήθελε και στο παρελθόν» τόνισε ο Ολμέρτ σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Νωρίτερα, ο στρατηγός Άμος Γιαντλίν των ισραηλινών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών είχε δηλώσει ότι η Δαμασκός, η Τεχεράνη και η Χεζμπολάχ στον Λίβανο αναμένουν αμερικανική επίθεση κατά του Ιράν και λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για αυτό το ενδεχόμενο. «Φοβούνται ότι μπορεί να εκδηλωθεί πόλεμος κατά του Ιράν με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, αλλά όχι πόλεμος από το Ισραήλ» τόνισε ο στρατηγός Γιαντλίν και πρόσθεσε: «Μπορεί να εμπλακούμε ξανά σε έναν πόλεμο που δεν θα θέλαμε».

Σημάδια εκτόνωσης της έντασης


ΣΗΜΑΔΙΑ εκτόνωσης της έντασης στις σχέσεις Ιράν- Βρετανίας άρχισαν να διαφαίνονται χθες το απόγευμα. Βρετανός αξιωματούχος ανέφερε ότι το Λονδίνο είναι πρόθυμο να συζητήσει με την Τεχεράνη τρόπους για την επίλυση της κρίσης με τους 15 συλληφθέντες Βρετανούς ναύτες, ενώ το Ιράν ανακοίνωσε ότι βλέπει θετικές αλλαγές στη στάση της βρετανικής κυβέρνησης. Το βράδυ η Βρετανία εξέφρασε την προθυμία της να συζητήσουν οι δύο πλευρές τρόπους για να αποφευχθούν ανάλογα επεισόδια «σύγχυσης» συνόρων στον Περσικό Κόλπο, στο μέλλον. Η δε Τεχεράνη, διά στόματος του Αλί Λαριτζανί, του κορυφαίου Ιρανού διεθνούς διαπραγματευτή, τόνισε ότι θέλει να επιλυθεί η κρίση μέσω της διπλωματικής οδού και πως δεν υπάρχει λόγος να γίνει δίκη των συλληφθέντων. Αργά τη νύχτα έγινε γνωστό ότι διεξάγονται εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ η Βρετανία εξέφρασε αυτό που χαρακτήρισε την «κοινή επιθυμία των δύο πλευρών για κάποιες πρώτες διμερείς συζητήσεις» που θα διεξαχθούν σήμερα. Σήμερα επίσης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται δημόσια τοποθέτηση του Ιρανού προέδρου Αχμαντινετζάντ για το θέμα.

[ ΓΝΩΜΗ ] Πολιτική ταπείνωση


Οι πεζοναύτες μας είναι όμηροι. Η ιρανική τηλεόραση έδειξε δύο ακόμα. Γκαζάκια εκρήγνυνται πάνω στους τοίχους της βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη. Αλλά σίγουρα δεν είναι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας. Είναι ο πόλεμος της ταπείνωσης. Της ταπείνωσης της Βρετανίας, της ταπείνωσης του Τόνι Μπλερ, του βρετανικού στρατού, του Τζορτζ Μπους και ολόκληρης της υπόθεσης του πολέμου στο Ιράκ. Και ο κυρίαρχος της ταπείνωσης- ακόμα και αν ο Τόνι Μπλερ δεν το αντιλαμβάνεται- είναι το Ιράν, μια χώρα που νιώθει πάντοτε ταπεινωμένη από τη Δύση.

Πόσο ευχαριστημένοι ένιωσαν οι Ιρανοί όταν άκουσαν τους κ.κ. Μπλερ και Μπους να φωνάζουν για την «άμεση» απελευθέρωση των άτυχων 15- αυτή η επιμονή των Μπλερ και Μπους τούς έχει εξασφαλίσει πως θα βρίσκονται σε αιχμαλωσία επί εβδομάδεςεπειδή είναι μια απαίτηση που μπορεί τόσο εύκολα να αγνοηθεί. Και θα αγνοηθεί.

Το 1980 όταν η Τεχεράνη πραγματοποίησε την πολύ πιο φιλόδοξη κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας, ο αστέρας ήταν ένας πεζοναύτης που έκλαιγε- οΛάντελ Μέιπλς- ο οποίος… επείσθη να εκφράσει την εκτίμησή του για την ισλαμική επανάσταση του Αγιατολάχ Χομεϊνί λίγο πριν από το κεντρικό βραδινό δελτίο ειδήσεων στην Αμερική. Οι Ιρανοί, βλέπετε, καταλαβαίνουν τη Δύση. Και την καταλαβαίνουν πολύ καλύτερα από ό,τι εμείς καταλαβαίνουμεή ασχολούμαστε για να καταλάβουμε- το Ιράν.

Θα δικάσουν οι Ιρανοί τη Φέι; Θα απειληθούν με εκτέλεση τα παιδιά μας; Απάντηση: Όχι, αλλά να είστε βέβαιοι ότι σύντομα θα μας πουν οι Ιρανοί ότι είναι όλοι τους κατάσκοποι. Δεν χρειάζεται να πω πως αυτό θα είναι ψέμα. Αλλά ο Μπλερ και ο Μπους θα φωνασκούν και οι Ιρανοί θα καθήσουν αναπαυτικά και θα απολαμβάνουν κάθε δευτερόλεπτο αυτής της κατάστασης.

Πρόκειται για τον κινηματογράφο της πολιτικής ταπείνωσης. Και οι Ιρανοί όχι μόνο ξέρουν πώς να σκηνοθετήσουν το δράμα, αλλά έχουν γράψει ακόμα και τον ρόλο του Μπλερ. Και αυτός το διαβάζει, κατά γράμμα.