Εξήντα χρόνια από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ακόμα αποκαλύπτονται απίστευτες ιστορίες αγάπης, τρόμου και χωρισμού της περιόδου εκείνης. Αυτή είναι η ιστορία δύο Γάλλων με το ίδιο όνομα: Ρομπέρ Ναντ.


O νεώτερος Ρομπέρ Ναντ είναι 61 χρόνων και γεννήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ τον Μάρτιο του 1945, λίγο πριν από τον θάνατο της μητέρας του. Πιθανότατα η σύλληψή του έγινε σε μια φευγαλέα στιγμή πάθους ανάμεσα σε έναν αγωνιστή και μια αγωνίστρια της Αντίστασης που κρύβονταν από τους ναζί που τους καταδίωκαν, τον Ιούνιο του 1944.

Ο μεγαλύτερος Ρομπέρ Ναντ, 81 ετών, είναι ένας συνταξιούχος εμπορικός αντιπρόσωπος και παρασημοφορημένος ήρωας της Αντίστασης. Εκείνος θυμάται καθαρά μία νύχτα που

ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΤΟ DΝΑ

Ύστερα από αίτημα των δύο ανδρών, το δικαστήριο διέταξε εξέταση και τα αποτελέσματά της αναμένονται στις αρχές Απριλίου

πέρασε μαζί την «Πολέτ» ή «Ζορζέτ», μια αγγελιαφόρο της Αντίστασης με μακριά ξανθά μαλλιά στο χωριό Βιλφράνς Σουρ Σον, στις αρχές του καλοκαιριού του 1944. Οι δύο Ρομπέρ Ναντ δεν έχουν συναντηθεί ποτέ. Περιμένουν τα αποτελέσματα μιας εξέτασης DΝΑ που έχει διατάξει ένα γαλλικό δικαστήριο. Ο πρεσβύτερος Ρομπέρ Ναντ ήδη αποκαλεί τον νεώτερο «γιε μου».

Δεν τον πρόλαβε

Οι δύο Ρομπέρ Ναντ, που τελικά μπορεί να ενωθούν προς τη δύση της ζωής τους, παρά τρίχα δεν συναντήθηκαν το 1975. Τότε, ο νεώτερος Ναντ έστειλε από ένα ξενοδοχείο του Στρασβούργου όπου βρισκόταν, μία επιστολή στον πρεσβύτερο κ. Ναντ στο σπίτι του στο Σαμπερί. Ο παρτιζάνος άρχισε τότε να αναζητά τον άνδρα που υποπτευόταν πως μπορεί να ήταν ο γιος του. Έφτασε όμως πολύ αργά στο ξενοδοχείο και δεν τον πρόλαβε. Ο νεώτερος Ναντ του τηλεφώνησε λίγες ημέρες αργότερα, αλλά η πρώτη σύζυγος του Ναντ πρεσβύτερου, δεν το αποκάλυψε αυτό στον άνδρα της για αρκετά χρόνια.

Τελικά μόλις πέρυσι, χωρισμένος και ξαναπαντρεμένος και νιώθοντας στοιχειωμένος από αυτή τη χαμένη ευκαιρία, ο Ρομπέρ Ναντ ο πρεσβύτερος προσέλαβε ιδιωτικό ντετέκτιβ να ψάξει για τον «γιο» του. Ο ιδιωτικός ερευνητής βρήκε τον νεώτερο κ. Ναντ, έναν ανύπαντρο, εύθραυστο άνδρα που εργαζόταν ως καθαριστής στο Νανσί της ανατολικής Γαλλίας. Και οι δύο άνδρες ζήτησαν να υποβληθούν σε εξέταση DΝΑ, η οποία, σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία μπορεί να διαταχθεί μονάχα από δικαστήριο. Το δικαστήριο την διέταξε, έπειτα από αίτημα τους, και τα αποτελέσματά της εξέτασης αναμένονται στις αρχές Απριλίου.

Ο Ρομπέρ Ναντ ο πρεσβύτερος έχει επιλέξει να μη συναντήσει τον άνθρωπο που θεωρεί γιο του προτού γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της εξέτασης DΝΑ, φέρεται όμως αποφασισμένος να αναγνωρίσει την πατρότητά του σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος. «Είναι θέμα τιμής», λέει, «και πάντα ήθελα έναν γιο. Αυτό είναι ένα υπέροχο πράγμα, ακόμα κι αν συμβαίνει πολύ αργά στη ζωή μου».

«Εκείνη έφυγε την επόμενη μέρα…»


ΟΛΑ ΑΡΧΙΣΑΝ στα τέλη Ιουνίου του 1944, ενώ γινόταν η απόβαση στη Νορμανδία.

Στην άλλη άκρη της Γαλλίας ο Ρομπέρ Ναντ ο πρεσβύτερος γλίτωσε από τα χέρια των προσκείμενων στους ναζί γαλλικών αστυνομικών αρχών στη Λυών, ντυμένος σαν Γερμανός στρατιώτης. Λίγες μέρες αργότερα βρισκόταν κρυμμένος σε μία σοφίτα ενός μικρού σπιτιού στο Βιλφράνς, μαζί με μία νέα γυναίκα. Ο κ. Ναντ σήμερα θυμάται πως «υπήρχαν δύο κρεβάτια, αλλά ήμασταν τόσο νέοι. Εκείνη έφυγε την επόμενη μέρα. Δεν την ξαναείδα ποτέ. Μετά τον πόλεμο έμαθα ότι είχε συλληφθεί και την είχαν μεταφέρει σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου όπως και τόσοι άλλοι πέθανε».

Ο κ. Ναντ ο νεώτερος μεγάλωσε σε μια βίαιη και δυσλειτουργική θετή οικογένεια κοντά στη Λυών. Όταν έγινε 18 χρόνων, το 1963, ανακάλυψε την αληθινή ταυτότητά του και πως είχε γεννηθεί στο Μπούχενβαλντ, στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου στέλνονταν οι Γερμανοί και άλλοι ξένοι αντίπαλοι του ναζισμού. Σύμφωνα με τα αρχεία του στρατοπέδου συγκέντρωσης, αμέσως μετά τη γέννησή του η μητέρα του- το όνομα της οποίας είναι άγνωστο- τον δήλωσε στις αρχές του στρατοπέδου με το όνομα «Ρομπέρ Ναντ». Η νέα γυναίκα πιστεύεται πως πέθανε μερικές εβδομάδες αργότερα, λίγο προτού απελευθερωθούν οι έγκλειστοι από τους συμμάχους. Ο γιος της όμως έζησε…