Ραδιενεργά απόβλητα με ακτινοβολία 1.000 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια εντοπίστηκαν στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Μεταξά του Πειραιά και μάλιστα σε σακούλες κοινών απορριμμάτων!


Όπως αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), ύστερα από ελέγχους στο τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής διαπιστώθηκε ότι ραδιενεργά υλικά φυλάσσονταν με κοινά απορρίμματα στους χώρους του νοσοκομείου, ενώ οι μετρήσεις για την ακτινοβολία έδειξαν επίπεδα της τάξεως των 110μSv/h (μονάδα μέτρησης της ακτινοβολίας) όταν το επιτρεπόμενο όριο είναι 0,1110μSv/h. «Το γεγονός υποδεικνύει απαράδεκτη πρακτική η οποία θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και καταστρατηγεί τους κανονισμούς ακτινοπροστασίας», αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο της Επιτροπής.

Όπως ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΕΕΑΕ καθηγητής Λεωνίδας Καμαρινόπουλος, «οι μετρήσεις

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ

Η Νομαρχία Πειραιώς σήμανε συναγερμό και ζήτησε να διακοπεί κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με τη διασπορά ακτινοβολίας

αυτές έγιναν στο πλαίσιο ελέγχων σχετικά με τη διαχείριση ραδιενεργών υλικών σε περίπου 400 κάδους εργαστηρίων Πυρηνικής Ιατρικής. Η περίπτωση του Μεταξά ήταν μία από τις ελάχιστες στις οποίες διαπιστώθηκαν λανθασμένες ενέργειες στη διαχείριση των υλικών αυτών. Πάντως το ζήτημα θα πρέπει να θεωρηθεί λήξαν». Σε ειδικές κρύπτες

Σημειώνεται ότι τα ραδιενεργά απορρίμματα πρέπει να φυλάσσονται σε ειδικές κρύπτες για διάστημα που φτάνει και τις έξι εβδομάδες- ανάλογα με το υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί- μέχρις ότου μειωθεί η ακτινοβολία που εκπέμπουν και στη συνέχεια καταλήγουν στα σκουπίδια, μέσα σε ειδικές σακούλες. Στην περίπτωση του Μεταξά τα ρυπασμένα με ραδιενέργεια υλικά φυλάσσονταν μαζί με κοινά απορρίμματα. Σύμφωνα με τους αρμόδιους του νοσοκομείου, επρόκειτο για σύριγγες που κατά λάθος δεν πετάχτηκαν σε θωρακισμένο κάδο αλλά στα κοινά απορρίμματα. «Τέτοιου είδους σφάλματα είναι απολύτως τυχαία και δεν εμπίπτουν στην καθημερινή πρακτική», αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο προς την ΕΕΑΕ. Πάντως χθες η Νομαρχία Πειραιώς σήμανε συναγερμό και ο νομάρχης Γιάννης Μίχας ζήτησε από τη διοίκηση του Μεταξά να διακόψει κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με διασπορά ακτινοβολίας. «Τα σχετικά αποτελέσματα των ελέγχων εστάλησαν στη νομαρχία με μεγάλη καθυστέρηση. Παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των επιστημόνων του νοσοκομείου, η δική μας ανησυχία παραμένει», δήλωνε χθες ο κ. Μίχας.

Εντόπισαν 11 επικίνδυνα σημεία


Η άδεια λειτουργίας του εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής στο Μεταξά είναι υπό ανανέωση επειδή κατά τη διάρκεια των τακτικών ελέγχων- γίνονται ανά διετία για να ανανεωθούν οι άδειες λειτουργίας από τις αρμόδιες νομαρχίες- οι ειδικοί της ΕΕΑΕ εντόπισαν 11 προβληματικά σημεία τα οποία έπρεπε να διορθωθούν από τις υπηρεσίες του νοσοκομείου. Μεταξύ των άλλων, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι μέλη του προσωπικού δεν χρησιμοποιούν προστατευτικό εξοπλισμό, η πρόσβαση στον χώρο αναμονής των ασθενών που δέχονται ραδιενεργό ιώδιο δεν ελέγχεται επαρκώς, δεν διανέμονται γραπτές οδηγίες ακτινοπροστασίας, ενώ οι κάδοι φύλαξης των ραδιενεργών υλικών δεν είναι αρκετοί.

«Οι διαπιστώσεις των ελέγχων δεν έδειξαν μείζον πρόβλημα, ώστε να αποφασιστεί η προσωρινή διακοπή λειτουργίας του εργαστηρίου. Όπως ενημερωθήκαμε, οι συστάσεις που απευθύναμε στους αρμοδίους έχουν υλοποιηθεί. Εφόσον το διαπιστώσουμε, οι διαδικασίες για την ανανέωση της άδειας θα προχωρήσουν άμεσα», ανέφερε ο κ. Καμαρινόπουλος.