Το σενάριο των… πρόωρων εκλογών απασχολεί εντόνως την Κουμουνδούρου το τελευταίο διάστημα, στη βάση ότι προσφυγή στις κάλπες τον ερχόμενο Μάιο θα εξασφάλιζε πιθανότατα την είσοδο του ΣΥΝ στη Βουλή, με ικανοποιητικό μάλιστα ποσοστό.

Δεν τον απασχολεί η δημιουργία νέου κόμματος από τον Στέλιο Παπαθεμελή

Στις ανεπίσημες συζητήσεις που γίνονται, ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ επισημαίνουν ότι θα ήταν προς όφελος του κόμματος να διεξαχθούν οι εκλογές σε μικρή χρονική απόσταση από τα κοινωνικά γεγονότα (φοιτητικές και αγροτικές κινητοποιήσεις), στα οποία ο ΣΥΝ έχει πρωτοστατήσει.

«Σε διαφορετική περίπτωση και αν οι εκλογές γίνουν στην ώρα τους, όλοι οι προηγούμενοι μήνες μπορεί να ξεχαστούν», αναφέρει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΝ. Μάλιστα η προοπτική της πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης ήταν ένας από τους λόγους που εξώθησε τον Συνασπισμό στην απόφαση να επισπεύσει τις διαδικασίες για την πραγματοποίηση του Διαρκούς Συνεδρίου του, με το σκεπτικό ότι θα έπρεπε να ακολουθήσει τουλάχιστον ένα δίμηνο συμπόρευσης με τους συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον στον Συνασπισμό υπάρχει υφέρπουσα ανησυχία που σχετίζεται με αιφνιδιαστικές κινήσεις της κυβέρνησης. Θεωρούν ότι το Μαξίμου μπορεί να προχωρήσει σε πολιτικά προεκλογικά τερτίπια, ακόμη και σε αλλαγή του εκλογικού νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν στελέχη του κόμματος της Αριστεράς, η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν αποκλείεται στο νομοσχέδιο για το Μεταναστευτικό να δώσει δικαίωμα ψήφου και στους μετανάστες- υπολογίζονται στις 300.000- κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να ανατραπούν όλοι οι συσχετισμοί. Δεν αποκλείεται μάλιστα να εντάξει σε αυτό και τροπολογία για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Το ΠΑΣΟΚ. Επίσης ένας από τους λόγους που επικαλούνται στελέχη του ΣΥΝ για να αιτιολογήσουν την επιθυμία για πρόωρες εκλογές είναι ότι έως τον Μάιο ή τον Ιούνιο το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει καταφέρει να ορθοποδήσει και να συντονίσει και τον εσωτερικό βηματισμό του. Παράλληλα κάποιοι στην Κουμουνδούρου παραδέχονται ότι πρόωρες εκλογές μπορεί να ανακόψουν ενδεχόμενους σχεδιασμούς ομάδας στελεχών του ίδιου του ΣΥΝ και μάλιστα της ανανεωτικής πλευράς. Για την ακρίβεια, φοβούνται τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα που προεκλογικά και βάσει του εκλογικού νόμου θα μπορούσε να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, ο ΣΥΝ λέει ότι δεν τον απασχολεί η δημιουργία νέου κόμματος από τον Στέλιο Παπαθεμελή, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου ο νέος φορέας μπορεί να διεμβολίσει μόνο τον ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη.