ΒΟΥΡΤΣΙΖΕΤΕ τα δόντια σας, χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και τρώτε δημητριακά ολικής αλέσεως: κάνουν καλό στην καρδιά. Είναι τρεις πρακτικές συμβουλές Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων που πραγματοποίησαν σχετικές έρευνες.

Σύμφωναμε την πρώτη έρευνα, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι το βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση οδοντικού νήματος έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στα αιμοφόρα αγγεία του οργανισμού. Συγκεκριμένα, η διατήρηση της στοματικής υγιεινής βοηθά στη ροή του αίματος μέσω των αρτηριών και θα μπορούσε να συμβάλει ακόμη και στην πρόληψη από τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά. Πώς γίνεται αυτό; Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ στις Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από μια ομάδα 120 ασθενών με σοβαρή μορφή περιοδοντίτιδας να ακολουθήσουν θεραπεία, ήπια ή εντατική, για την αντιμετώπισή της. Στη θεραπεία περιλαμβανόταν ο καθαρισμός από πλάκα και η εξαγωγή δοντιών. Αρχικά η λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων σε όσους ακολούθησαν την εντατική θεραπεία φάνηκε να επιδεινώνεται. Ύστερα όμως από 60 μέρες, η κατάστασή τους βελτιώθηκε σε σύγκριση με τους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε θεραπεία ήπιας μορφής. Παράλληλα παρατηρήθηκε διαστολή των αρτηριών όταν βελτιώθηκε και η στοματική υγιεινή.

Την ίδια ώρα, συνάδελφοί τους παρουσίαζαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας έρευνα για έναν άλλο τρόπο προστασίας της καρδιάς: την κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνθρωποι που εμπλουτίζουν τα γεύματά τους με αυτά 7 ή περισσότερες φορές εβδομαδιαίως αντιμετωπίζουν κατά 28% μικρότερο κίνδυνο να πάθουν συγκοπή. Η έρευνα των ειδικών είναι από τις μακροβιότερες- κράτησε 25 χρόνια και πήραν μέρος περισσότεροι από 10.000 γιατροί.