Ένα κορυφαίο μέλος της βασκικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΤΑ, που πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και 114 ημέρες, μεταφέρθηκε την περασμένη Πέμπτη στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Χώρα των Βάσκων, για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στο νοσοκομείο και μετά στο σπίτι του, ώστε να μην πεθάνει στη φυλακή.


OΙνάκι ντε Χουάνα Τσάος, η ζωή του οποίου βρίσκεται σε κίνδυνο, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο από το κρεβάτι του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν φρουρούμενος στη Μαδρίτη, στο νοσοκομείο Ντονόστι, κοντά στο Σαν Σεμπαστιάν. «Ο Ντε Χουάνα θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στο νοσοκομείο, δεδομένης της σοβαρής κατάστασης της υγείας του, ώστε να μην πεθάνει. Αν ανακάμψει, θα πάει σπίτι του, υπό αυστηρό έλεγχο, για να συνεχίσει την ανάρρωσή του», δήλωσε την Πέμπτη προς τους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Αλφρέντο Πέρες Ρουμπαλκάμπα. «Δεν πρόκειται για απελευθέρωση υπό όρους, αλλά για φυλάκιση υπό χαλαρότερους όρους», επέμεινε ο υπουργός.

Ο Ντε Χουάνα Τσάος μεταφέρθηκε με αναπηρική καρέκλα από την πίσω πόρτα του νοσοκομείου της Μαδρίτης στο οποίο νοσηλευόταν φρουρούμενος αφότου άρχισε την απεργία πείνας τον περασμένο Νοέμβριο και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στη Χώρα των Βάσκων. «Είμαι πεπεισμένος πως, αν δεν είχα πάρει αυτή την απόφαση, ο ντε Χουάνα Τσάος θα είχε πεθάνει στη φυλακή τις ερχόμενες εβδομάδες»,

Ο αμετανόητος εκτελεστής της ΕΤΑ έχει ήδη εκτίσει 20ετή ποινή κάθειρξης για τον φόνο 25 ανθρώπων

δήλωσε ο Ρουμπαλκάμπα. «Ξέρω πως ήταν μια αμφιλεγόμενη απόφαση, αλλά η ευθύνη ήταν δική μου… η απόφαση είναι απολύτως νόμιμη, ανθρωπιστική και λογική». Ο Ρουμπαλκάμπα είπε ότι έλαβε ο ίδιος προσωπικά την απόφαση, αλλά την πρωτοβουλία πιστεύεται πως είχε ο πρωθυπουργός Χοσέ Λούις Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ο οποίος πιστεύεται ότι ενήργησε αντίθετα απ΄ ό,τι του είχαν συστήσει οι σύμβουλοί του κατά της τρομοκρατίας.

Ο Θαπατέρο προτίμησε να αντιμετωπίσει την οργή των συντηρητικών αντιπάλων του παρά να διακινδυνεύσει να γίνει ο Ντε Χουάνα μάρτυρας των ένοπλων Βάσκων αυτονομιστών. Σχολιαστές είχαν προειδοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι ο Ντε Χουάνα θα έχει πιθανόν την ίδια τύχη με τον Μπόμπι Σαντς, το μέλος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙRΑ) που πέθανε έπειτα από απεργία πείνας το 1981 και είναι πλέον ένας μάρτυρας των αντιμοναρχικών της Βόρειας Ιρλανδίας.

Οι αντιδράσεις. Οι ηγέτες όλων των κομμάτων υποστήριξαν την απόφαση του Ρουμπαλκάμπα, με εξαίρεση το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), το οποίο αντιτάχθηκε σ΄ αυτή. Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές είχαν πραγματοποιήσει πρόσφατα ηχηρές διαδηλώσεις ζητώντας να εκτίσει ο Ντε Χουάνα ολόκληρη την ποινή του. Ο αμετανόητος εκτελεστής της ΕΤΑ έχει εκτίσει 20ετή ποινή κάθειρξης για τον φόνο 25 ανθρώπων και εξέτιε το υπόλοιπο μιας πρόσθετης ποινής φυλάκισης τριών ετών που του επιβλήθηκε πέρυσι επειδή διατύπωσε απειλές εναντίον σωφρονιστικών αξιωματούχων και για εγκωμιασμό της τρομοκρατίας. Επρόκειτο σύντομα να είναι υποψήφιος για αποφυλάκιση με αναστολή, αλλά επέμενε ότι δεν θα σταματήσει την απεργία πείνας έως ότου απελευθερωθεί. Ο φυλακισμένος εξακολουθεί να τρέφεται μέσω ρινικού σωλήνα. «Δεν ξέρω αν θα σταματήσει την απεργία πείνας», δήλωσε την Πέμπτη ο Ρουμπαλκάμπα.

Πήρε μαθήματα από τη Βόρεια Ιρλανδία


Oπαραλληλισμός της υπόθεσης του Ινάκι ντε Χουάνα Τσάος με εκείνη του απεργού πείνας του ΙRΑ Μπόμπι Σαντς, το 1981, δεν είναι ακριβής. Ο Μπόμπι Σαντς ήταν από πολλές πλευρές ένας συνηθισμένος άνθρωπος που σύρθηκε στη ριζοσπαστική πολιτική και καταδικάσθηκε για κατοχή όπλων, όχι για χρήση τους. Ο ντε Χουάνα Τσάος είναι ένας τρομοκράτης που καταδικάσθηκε για τον φόνο 25 ανθρώπων και ουδέποτε μεταμελήθηκε για τις πράξεις του.

Όμως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κοινή γνώμη στην Ισπανία και οι πολίτες στη Χώρα των Βάσκων θέλουν ειρήνη, ακόμη και με το κόστος να αποδεχθούν τη συμμετοχή τρομοκρατών στην ειρηνευτική διαδικασία. Ο κ. Θαπατέρο επενέβη για να προλάβει τουλάχιστον έναν μαρτυρικό θάνατο όπως του Μπόμπι Σαντς. Έπραξε ορθά. Η εναλλακτική επιλογή θα ήταν μια ταχεία κάθοδος προς τη σύγκρουση – όπως είχε συμβεί στη Βόρεια Ιρλανδία πριν από 25 χρόνια