Με δύο διεθνείς διαγωνισμούς, τρεις συναυλίες στο Ηρώδειο, μία πρωτότυπη έκθεση ζωγραφικής, μία διεθνή διημερίδα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, γκαλά στην όπερα Γκαρνιέ του Παρισιού, αλλά και με 70 συναυλίες εορτάζεται το Έτος Κάλλας για τα 30χρονα από τον θάνατό της.

«Η Μαρία Κάλλας μάς έμαθε ότι το τραγούδι στην όπερα και ειδικά στο μπελκάντο μπορεί να είναι πνευματική διαδικασία, κάτι που έως τότε είχε υποτιμηθεί», έλεγε χθες ο Γιώργος Κουρουπός. Η Ορχήστρα των Χρωμάτων της οποίας είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής, οι Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης και άλλοι φορείς συμπράττουν σε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που έχει σχεδιάσει το διεθνές καλλιτεχνικό κέντρο «Αthenaeum» και υποστηρίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού. «Είναι ανάγκη να ενισχύσουμε διεθνώς την εικόνα της Κάλλας ως Ελληνίδας καλλιτέχνιδος», είπε η πρόεδρος του Αthenaeum Λούλη Ψυχούλη, ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Μύρων Μιχαηλίδης επισήμανε την έλλειψη ελληνικής ιστοσελίδας για την Κάλλας – όποιος ερευνά στο Google να μπαίνει σε ιταλική. Το Αthenaeum, που ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια με σκοπό την προώθηση νέων καλλιτεχνών, διοργανώνει κάθε χρόνο διεθνή διαγωνισμό με την ονομασία «Grand Ρrix Μαρία Κάλλας» σε ποικίλους τομείς της μουσικής δημιουργίας. Φέτος ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 17 Μαρτίου (στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Ινστιτούτο Γκαίτε) και αφορά την Όπερα και το Ορατόριο-Λιντ. Φέτος θα διοργανώσει εκτάκτως και ειδικό διεθνή διαγωνισμό για την ανάδειξη της καλύτερης σοπράνο για τον ρόλο της Βιολέτας, αγαπημένου ρόλου της Κάλλας στην «Τραβιάτα» του Βέρντι. Παράλληλα διοργανώνει μέχρι τις 30 Μαΐου εβδομήντα συναυλίες στη μνήμη της, στην Αίθουσα «La Divina». Σε αφιερωματική έκθεση τον Νοέμβριο είκοσι διαπρεπείς ζωγράφοι θα διερευνήσουν, με νέα

< ΙΝFΟ

Το Σάββατο, στις 11.30, στην Αίθουσα «La Divina» του Ατενέουμ (Αδριανού 3, Θησείο, τηλ. 210-3211.987) εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 7-11 ετών με τη ζωή της Μαρίας Κάλλας γραμμένη σαν παραμύθι. Οδηγός η Δέσποινα Μπογδάνη-Σουγιούλ, συγγραφέας του βιβλίου «Μαρία Κάλλας» (Εκδ. Πατάκη).

έργα, εκδοχές του προσώπου της Κάλλας. Θα έχουν προηγηθεί- τον Σεπτέμβριο- τρεις συναυλίες στο Ηρώδειο από την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την ΚΟΑ και την ΚΟΘ. Τον Σεπτέμβριο επίσης θα πραγματοποιηθεί γκαλά στη μνήμη της, στην όπερα Γκαρνιέ του Παρισιού και αργότερα στο Πεκίνο. Επιπλέον, τα ΕΛ.ΤΑ. θα εκδώσουν αναμνηστικό σφραγιστικό δακτύλιο και το Νομισματοκοπείο θα εκδώσει αργυρό συλλεκτικό νόμισμα.

Μ.Π.