Άγιος Βαλεντίνος σε χρώμα πράσινο; Γιατί όχι; Φέτος θα μπορούσε να είναι η χρονιά του οικολογικού δώρου, το οποίο ως σύμβολο αγάπης θα μπορούσε να συμπεριλάβει και την εκδήλωση αγάπης για τον πλανήτη.


Περίπου 50 ευρώ, ίσως και λίγο παραπάνω. Αυτό είναι το ποσό που πιστεύεται πως θα δαπανήσουν κατά μέσο όρο οι Βρετανοί- για άνδρες πρόκειται- σήμερα, για την αγορά ενός συμβολικού δώρου προς την/τον αγαπημένηο τους. Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Visa, το συνολικό ποσό που θα ξοδέψουν ξεπερνά τα 800 εκατομμύρια ευρώ. Μεγάλο κεφάλαιο για να δαπανηθεί απερίσκεπτα! Πώς

ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Visa μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ξοδευτούν σήμερα 800 εκατ. ευρώ σε δώρα

θα μπορούσε να αξιοποιηθεί; Μα ασφαλώς να διοχετευθεί σε ασφαλή, για το περιβάλλον, είδη. Δηλαδή, γιατί να προτιμήσουμε πλαστικά ή πλαστικοποιημένα προϊόντα, γιατί οι κάρτες να μην προέρχονται από ανακυκλωμένο χαρτί, γιατί τα τριαντάφυλλα, προτού φθάσουν στα χέρια μας, να έχουν πρώτα επιβαρύνει την ατμόσφαιρα; Ας πάρουμε για παράδειγμα τα λουλούδια. Έρευνα του Πανεπιστημίου Κράνφιλντ στην Αγγλία έδειξε πως οι Βρετανοί μπορούν να έχουν ήσυχη την οικολογική τους συνείδηση, αν προσφέρουν φέτος στον αγαπημένο τους τριαντάφυλλα που καλλιεργήθηκαν στην Κένυα. Κι αυτό γιατί, για την καλλιέργεια των τριαντάφυλλων στην Κένυα και τη μεταφορά τους στη Βρετανία, οι εκπομπές αερίων στην ατμόσφαιρα φθάνουν μόλις στο 17% των αντίστοιχων εκπομπών εάν τα λουλούδια εισάγονται από τη γειτονική Ολλανδία. Πώς είναι δυνατό να συμβαίνει αυτό; Το μυστικό βρίσκεται στα ολλανδικά θερμοκήπια, τα οποία χρησιμοποιούν καύσιμη ύλη για τη θέρμανσή τους, καθώς και την ανάπτυξη των λουλουδιών. Αντίθετα, στην περίπτωση της Κένυας δεν χρειάζονται θερμαινόμενα θερμοκήπια, εξαιτίας της πλούσιας ηλιοφάνειας.

Το «Σ΄ αγαπώ» σε ένα χαρτί

«Και σίγουρα δεν χρειάζεται να αγοράσετε μια τεράστια κάρτα για να πείτε στον σύντροφό σας ότι τον αγαπάτε», επισημαίνει η Άννα Μίτσελ, της οργάνωσης Φίλοι της Γης. Άλλωστε οι γυναίκες που ρωτήθηκαν από την εταιρεία Visa δεν μίλησαν για μεγέθη. Είπαν απλώς πως θα ήθελαν να δουν γραμμένο το «Σ΄ αγαπώ» σε ένα κομμάτι χαρτί (44%) και από τις εναλλακτικές προτάσεις, σε ποσοστό 44% επέλεξαν ένα τρυφερό φιλί, σε ποσοστό 43% μια αγκαλιά λουλούδια και σε ποσοστό 39% ένα δείπνο από τα χεράκια του…καλού τους.

Έρωτας με χρώμα πράσινο


Με αγάπη από την Αφρική


ΟΣΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ να προσφέρουν λουλούδια εισαγωγής, η καλύτερη πρόταση είναι να προέρχονται από την Αφρική και όχι από την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης, για την καλλιέργεια και μεταφορά λουλουδιών από την Αφρική δαπανάται μικρότερη ποσότητα ενέργειας από εκείνη που καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές τους, οι οποίοι καλλιεργούν τα λουλούδια σε θερμαινόμενα θερμοκήπια.

Ματωμένα διαμάντια


ΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ θα πρέπει να προέρχονται από περιοχή όπου δεν υπάρχουν συγκρούσεις. Υπάρχει όμως και το πρόβλημα της διαφθοράς. Έτσι, ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλισθεί πως οι αστραφτερές πετρούλες προέρχονται από αξιόπιστο εμπορικό αντιπρόσωπο είναι να ερωτηθεί ο καταστηματάρχης.

Προτιμήστε βιολογικά


ΣΤΙΣ ΦΥΤΕΙΕΣ ΚΑΚΑΟΥ, για εμπορικούς σκοπούς, η ποιότητα των παραγόμενων ειδών καθώς και οι συνθήκες εργασίας αποτελούν πηγές προβληματισμού για όσους θέλουν να είναι βέβαιοι πως το προϊόν που φθάνει στα χέρια τους έχει παραχθεί με νόμιμους τρόπους χωρίς να έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η βιολογική σοκολάτα είναι μια καλή λύση για όσους επιθυμούν να περάσουν «σοκολατένια» την 14η Φεβρουαρίου. Μπορούν να την αγοράσουν από καταστήματα πώλησης βιολογικών προϊόντων αλλά και μέσω Ίντερνετ.

Ζήτω το Δίκαιο Εμπόριο


ΑΝ ΤΟ ΚΡΑΣΙ αγοραστεί από τα πρατήρια του Δίκαιου Εμπορίου- της διεθνούς οργάνωσης με περιβαλλοντικό και κοινωνικό χαρακτήραθα βοηθήσει τις μικρές οινοπαραγωγικές μονάδες και τους εργαζόμενους σε αυτές στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στις ετικέτες των προϊόντων του Δίκαιου Εμπορίου (www. fairtrade.gr) αναγράφεται το κοστολόγιο του προϊόντος, ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής πού καταλήγουν τα χρήματά του.

Από τα χεράκια σας


Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΡΤΑΣ από ανακυκλωμένο χαρτί είναι μία πρόταση. Μία δεύτερη είναι να κατασκευάσει ο ενδιαφερό- μενος τη δική του κάρτα με υλικά που έχει στο σπίτι. Έτσι θα εξασκήσει τη φαντασία και τη δημιουργικότη- τά του.