Το ποδοσφαιρικό παπούτσι που κέρδισε τρία Παγκόσμια Κύπελλα, προς τιμήν του οποίου έχει στηθεί άγαλμα έξω από το Κοινοβούλιο του Βερολίνου και για το οποίο έχει λεχθεί πως αποκατέστησε τη γερμανική εθνική υπερηφάνεια, δεν θα φοριέται πια από τους ποδοσφαιριστές της ομάδας της Γερμανίας.


Σε μια κίνηση που έχει προκαλέσει αθλητικό, συναισθηματικό και εμπορικό άγχος στη Γερμανία, η Αdidas, η βαυαρική εταιρεία που εδώ και 50 χρόνια υποδένει την εθνική ομάδα, θα δώσει απρόθυμα τη θέση της στη Νike, η οποία έκανε καλύτερη προσφορά. Η εταιρεία με έδρα το Όρεγκον προσέφερε στη Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία 500 εκατομμύρια ευρώ για να γίνει ο προμηθευτής της εθνικής ομάδας για οκτώ χρόνια από το 2011. Ουδέποτε ως τώρα είχε δει το ποδοσφαιρικό

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΙΚΕ

500 εκατ. ευρώ ήταν αρκετά για να κάνουν τη Γερμανική Ομοσπονδία να διακόψει τη συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία

κατεστημένο τέτοια γενναιοδωρία. Η Αdidas πλήρωνε 11 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Η χώρα βρίσκεται σε σοκ. Μπορεί άραγε η Γερμανία να ελπίζει ότι θα κερδίζει αγώνες με μη γερμανικά παπούτσια; Ο Τέο Τσβάντσιγκερ, επικεφαλής της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, δεν έχει καμιά αμφιβολία και προσβλέπει στα κέρδη από την ανατροπή της παράδοσης. «Στη ζωή, υπάρχει πάντα καιρός που οι όροι αλλάζουν», λέει. «Φανταστείτε, παντρεύεσαι, είσαι σίγουρος ότι θα μείνετε μαζί μέχρι να σας χωρίσει ο θάνατος- και ξαφνικά κάποιος άλλος άνθρωπος μπαίνει στη ζωή σου».

Η προδοσία

Ωστόσο, για τους περισσότερους Γερμανούς η εγκατάλειψη της Αdidas συνιστά προδοσία. «Είναι σαν να βάζεις τη γιαγιά στο γηροκομείο», είπε ένας ποδοσφαιρικός σχολιαστής. «Μπορεί να είναι κάτι απαραίτητο, έχει όμως σίγουρα και μια ηθική διάσταση».

Τα παπούτσια της Αdidas- η ονομασία προέρχεται από τη σύντμηση του ονόματος του ιδρυτή της εταιρείας, του Άντι Ντάσλερ – απέκτησαν μαγική φήμη μεταξύ των υποστηρικτών της ομάδας στο ματς του 1954 που έμεινε στην Ιστορία ως «το θαύμα της Βέρνης». Η Δυτική Γερμανία, η οποία προσπαθούσε ακόμη να ξανακερδίσει τον διεθνή σεβασμό μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έπαιζε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου εναντίον της ταλαντούχας ομάδας της Ουγγαρίας. Άρχισε να βρέχει καταρρακτωδώς, αλλά ο Ντάσλερ είχε προμηθεύσει την ομάδα με νέα παπούτσια που είχαν καρφιά τα οποία άλλαζαν. Στο ημίχρονο άλλαξε τα καρφιά και, ενώ οι Ούγγροι γλιστρούσαν στη λάσπη, οι Γερμανοί έβαζαν γκολ. Οι φίλαθλοι φώναξαν «Ντόιτσλαντ!» για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο.

Ούτε καν η Ρuma

Η νίκη σφράγισε τη σχέση της Αdidas με τη γερμανική ομάδα- δεν εξετάστηκε ούτε καν η προσφορά της Ρuma, της εταιρείας που έστησε στο ίδιο βαυαρικό χωριό, το Χερτσογκενάουραχ, ο αδελφός του Άντι, Ρούντολφ. Όμως, το περασμένο καλοκαίρι οι παίκτες της γερμανικής ομάδας απείλησαν να απεργήσουν αν δεν τους επιτρεπόταν να φορούν τα παπούτσια που προτιμούν. Πολλοί είχαν συνηθίσει να παίζουν με Νike στα ματς του πρωταθλήματος, αλλά έπρεπε να φορούν Αdidas στα ματς του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αντιμέτωπη με μια ανταρσία στα αποδυτήρια, η Αdidas συμφώνησε.

Οι δύο ανταγωνιστές


Συμφωνία με τη Νike τερματίζει την 50ετή συνεργασία της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας της Γερμανίας με την Αdidas ΑDΙDΑS

● ΙΔΡΥΘΗΚΕ: το 1949 στο Χερτσογκενάουραχ, κοντά στη Νυρεμβέργη, από τον Άντολφ Ντάσλερ ● ΕΣΟΔΑ:

8,6 δισεκατομμύρια δολάρια (2005)

● ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ:

16.000

● ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ:

6.000 αθλητές στους Ολυμπιακούς του 1996 στην Ατλάντα (ΗΠΑ) φορούσαν προϊόντα Αdidas.

Κέρδισαν 220 μετάλλια με αποτέλεσμα οι πωλήσεις της εταιρείας να αυξηθούν κατά 50% NIKE

● ΙΔΡΥΘΗΚΕ: το 1964, κοντά στο Μπίβερτον του Όρεγκον (ΗΠΑ), από τον Μπιλ Μπάουερμαν και τον Φιλ Νάιτ ● ΕΣΟΔΑ:

15 δισεκατομμύρια δολάρια (2006)

● ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ:

25.000

● ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ: το 1985 ο σούπερ-σταρ του μπάσκετ Μάικλ Τζόρνταν έβαλε το όνομά του στο αθλητικό παπούτσι Νike Αir Jordan. Την επόμενη χρονιά τα έσοδα υπερέβησαν για πρώτη φορά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια