ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ να πάρουν τιμητικό μετάλλιο Πολεμιστή της Κύπρου και αξιωματικοί που είχαν ενεργό ανάμειξη στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, στις 15 Ιουλίου 1974, αφήνει εκ νέου ρύθμιση που προώθησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος.

Πρόκειται για τροποποίηση προηγούμενου Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο λόγω της ασάφειάς του είχε οδηγήσει το 2002 σε σύνταξη πινάκων δικαιουμένων του Μεταλλίου Τιμής μεταξύ των οποίων ήταν και καταδικασθέντες για το πραξικόπημα του 1967 και για άλλες αξιόποινες πράξεις!

Τότε, μετά την αποκάλυψη της γκάφας από «ΤΑ ΝΕΑ», ο υπουργός Άμυνας Γ. Παπαντωνίου είχε ανακαλέσει «για λόγους δημοσίου συμφέροντος» το Προεδρικό Διάταγμα με τα 2.302 ονόματα.

Από τον πρώτο έλεγχο που διενήργησε επιτροπή, εντοπίστηκαν τουλάχιστον 15 περιπτώσεις καταδικασμένων αξιωματικών, ενώ άρχισε προεργασία για την αλλαγή των προϋποθέσεων. Τώρα, με τη νέα ρύθμιση που προώθησε ο αρμόδιος υφυπουργός Άμυνας κ. Ι. Λαμπρόπουλος μπαίνουν ορισμένες δικλίδες ασφαλείας, οι οποίες όμως ρητώς αποκλείουν από τη λήψη μεταλλίων μόνο όσους αξιωματικούς έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της στρατιωτικής τιμής και έχουν εκπέσει του βαθμού τού οπλίτη. Όσοι όμως πήραν ενεργά μέρος στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου θα είναι και στη νέα λίστα, αφού ο φάκελος της Κύπρου δεν πήρε ποτέ τον δρόμο για τη Δικαιοσύνη. Με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 45 της 7/3/75 ανεστάλη η ποινική δίωξη των υπαιτίων του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 για να μη διαταραχθούν οι διεθνείς σχέσεις της χώρας. Σύμφωνα με αντιδικτατορικό αξιωματικό ο οποίος είχε διωχθεί από τη χούντα, οι αξιωματικοί αυτής της κατηγορίας ενδεχομένως να ξεπερνούν τους 150.

Στα θετικά της νέας ρύθμισης καταγράφεται η πρόβλεψη ότι θα διαμορφωθούν τρεις ξεχωριστοί πίνακες δικαιουμένων (νεκροί- αγνοούμενοι- τραυματίες, μόνιμοι στρατιωτικοί και έφεδροι κληρωτοί). Με τον τρόπο αυτό οι αμέτοχοι στο πραξικόπημα απλοί οπλίτες θα πάρουν αμέσως το μετάλλιό τους.