Η μάχη για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, που οφείλονται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αρχίζει από το σπίτι και μάλιστα συμφέρει και την τσέπη! Με μερικά έξυπνα και απλά κόλπα οι εκπομπές διοξειδίου μπορούν να μειωθούν έως και έξι εκατομμύρια τόνους τον χρόνο. Παράλληλα, κάθε νοικοκυριό που θα τα εφαρμόσει θα εξοικονομεί έως και 400 ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με την έκθεση της Greenpeace για την ενεργειακή επανάσταση, η πρωτοβουλία των πολιτών στην εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Στην Ελλάδα οι εκπομπές αυτές θα μπορούσαν να μειωθούν τουλάχιστον κατά 6 εκατομμύρια τόνους- ποσότητα που αντιστοιχεί στο 5,3% των συνολικών ετήσιων εκπομπών της χώρας- αν οι πολίτες ακολουθούσαν απλές συμβουλές

ΜΕΙΩΣΗ 50% ΤΟΥ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ

Σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα πάνω από 50%

εξοικονόμησης ενέργειας για τις ηλεκτρικές συσκευές και τα κτίρια.

«Με μερικά έξυπνα κόλπα μπορούμε να σώσουμε το κλίμα και την τσέπη μας. Αν στραφούμε στην εξοικονόμηση ενέργειας σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα κατά περισσότερο από 50% έως το 2050 και παράλληλα να κερδίζουμε εκατοντάδες ευρώ κάθε χρόνο», επισημαίνει ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές.

Οικιακές συσκευές

Πολλές συσκευές καταναλώνουν ενέργεια ακόμα και όταν είναι κλειστές- γι΄ αυτό και ονομάζονται «ενεργειακοί κλέφτες». Στερεοφωνικά, τηλεοράσεις, DVD players, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και άλλες ηλεκτρικές συσκευές χρησιμοποιούν ρεύμα όταν είναι σε κατάσταση αναμονής. Ακόμα και οι φορτιστές κινητών που βρίσκονται ξεχασμένοι στην πρίζα συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια. Το μέσο ελληνικό νοικοκυριό μπορεί να πληρώνει έως και 100 ευρώ ετησίως, εξαιτίας αυτής της κατανάλωσης. Ένα κόλπο προκειμένου να εξοικονομείται ενέργεια είναι να συνδεθούν οι συσκευές σε πολύπριζα με διακόπτες, ώστε να κλείνει η παροχή ρεύματος. Επιπλέον, όσον αφορά τους υπολογιστές, οι επίπεδες οθόνες και τα laptops έχουν πολύ μικρή κατανάλωση ρεύματος.

Η τοποθέτηση του ψυγείου δίπλα στο καλοριφέρ, τον φούρνο ή σε σημείο όπου το βλέπει ο ήλιος επηρεάζει την απόδοσή του, με αποτέλεσμα να καταναλώνει περισσότερο ρεύμα. Το ίδιο συμβαίνει και όταν πιάνει πάγο, γι΄ αυτό συνίσταται η συχνή απόψυξή του. Όσον αφορά την κατανάλωση ρεύματος κατά τη λειτουργία της κουζίνας οι οδηγίες της Greenpeace είναι απλές. Την ώρα του μαγειρέματος η χρήση του καπακιού στην κατσαρόλα εξοικονομεί ενέργεια, ενώ λίγη ώρα πριν τελειώσει το μαγείρεμα οι ειδικοί συμβουλεύουν να κλείνουμε τα μάτια ή τον φούρνο.

Στο μπάνιο

Ένα γρήγορο ντους αντί μπάνιου, κλείσιμο της παροχής την ώρα του σαπουνίσματος, εγκατάσταση ειδικών «τηλεφώνων» που εξοικονομούν νερό είναι μερικές από τις συμβουλές που αναφέρονται στην έκθεση της Greenpeace για την ενεργειακή επανάσταση.

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας εξασφαλίζει άφθονο ζεστό νερό στα ελληνικά νοικοκυριά. Τα πλυντήρια καταναλώνουν έως και 80% λιγότερη ενέργεια όταν δουλεύουν στα προγράμματα χωρίς πρόπλυση και με γεμάτο τον κάδο του πλυντηρίου.

Έξυπνη θέρμανση και ψύξη

«Θερμοκρασίες της τάξεως των 18- 20 βαθμών Κελσίου επαρκούν για τα δωμάτια, ενώ διάδρομοι και περάσματα μπορούν να έχουν ακόμα χαμηλότερες θερμοκρασίες, έτσι ώστε να εξοικονομείται περισσότερη ενέργεια», αναφέρει η έκθεση της Greenpeace. Επιπλέον, συνιστάται η εγκατάσταση ειδικών θερμοστατών που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σπιτιού ανάλογα με την ώρα της ημέρας.

Η μόνωση είναι ένας από τους βασικότερους τομείς για τον περιορισμό των ενεργειακών απωλειών και γι΄ αυτό η αντικατάσταση των παλαιών παραθύρων κρίνεται αναγκαία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της περιβαλλοντικής οργάνωσης η σωστή θερμομόνωση μειώνει τα έξοδα ενός νοικοκυριού για θέρμανση στο μισό, ενώ η τακτική συντήρηση του λέβητα εξασφαλίζει επιπλέον 20% οικονομία.

Όσον αφορά την ψύξη, η Greenpeace ενθαρρύνει τη χρήση των οικονομικών ανεμιστήρων αντί των ενεργοβόρων κλιματιστικών, τα οποία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες επιβαρύνουν το δίκτυο και αυξάνουν τις πιθανότητες για μπλακ άουτ.