Σε αριθμούς ρεκόρ φτάνει τις τελευταίες ημέρες η λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας. Καθημερινά 50 έως και 70 άνθρωποι βρίσκονται στην αναμονή για νοσηλεία, αριθμός διπλάσιος από το μάξιμουμ των τελευταίων χρόνων!


Η ενοικίαση κλινών από ιδιωτικά θεραπευτήρια έχει ουσιαστικά σταματήσει καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία οφείλουν εκατομμύρια, ενώ πάνω από 140 κλίνες εντατικής θεραπείας μένουν κλειστές σε όλη τη χώρα λόγω έλλειψης προσωπικού: τα τελευταία τρία χρόνια άνοιξαν μόλις 6 κρεβάτια, στο Αττικό Νοσοκομείο.

Οι εργαζόμενοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του

ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Κλειστά 144 κρεβάτια Εντατικής σε όλη τη χώρα- Υποσχέσεις για προσλήψεις μη ειδικών συμβασιούχων

Ερυθρού Σταυρού ζήτησαν από τη διοίκηση του νοσοκομείου να αναστείλει τη λειτουργία των τεσσάρων κρεβατιών στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας- τα οποία ουσιαστικά λειτουργούν για εντατική νοσηλεία-, αφού αδυνατούν να καλύψουν τις βάρδιες.

Έξι προς… δύο

«Μας υποσχέθηκαν ότι σύντομα θα λυθεί το ζήτημα και περιμένουμε ενισχύσεις από μέρα σε μέρα», αναφέρει ο διευθυντής της ΜΕΘ του Ερυθρού κ. Κώστας Μανδραγός, που περιγράφει ότι στην τελευταία γενική εφημερία «υπήρχαν 6 άνθρωποι που χρειάζονταν μονάδα και τα κενά κρεβάτια ήταν μόνον δύο».

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιχειρεί να κερδίσει χρόνο. Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει, εκτός των άλλων, ότι το 40% των εσόδων που θα προκύπτουν από τη νοσηλεία ασθενών στις ΜΕΘ θα κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό. Με τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με όσα υποσχέθηκε ο υφυπουργός Υγείας κ. Αθ. Γιαννόπουλος σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους γιατρούς, οι διευθυντές των μονάδων θα μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό εκτός ΑΣΕΠ, μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, με 8μηνες συμβάσεις. Οι εργαζόμενοι αυτοί, ωστόσο, δεν επιτρέπεται να στελεχώσουν ειδικές μονάδες όπως αυτές της εντατικής θεραπείας, ενώ δεν εργάζονται Σαββατοκύριακα ή νυχτερινές βάρδιες!

Τα χρέη των Ταμείων έκλεισαν τις πόρτες των ιδιωτικών θεραπευτηρίων


ΠΕΡΙΠΟΥ τρεις εβδομάδες το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν έχει πάψει να διαθέτει κρεβάτια εντατικής φροντίδας στο Δημόσιο- έως σήμερα νοίκιαζε 30 κλίνες στο πλαίσιο συνεργασίας με το Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρόςκαθώς μόνο το ΙΚΑ οφείλει στο συγκεκριμένο νοσοκομείο περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ ενώ το συνολικό χρέος όλων των Ταμείων είναι πολλαπλάσιο. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ερρίκος Ντυνάν, τις τελευταίες μέρες έχουν αρχίσει και πάλι να διατίθενται μερικά κρεβάτια – αλλά όχι και τα 30- ύστερα από τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι το ζήτημα θα επιλυθεί.

Από τον Σεπτέμβριο του 2005, η τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε αποφασίσει τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να καλύψει τα κενά στην εντατική θεραπεία. Σύμφωνα με τις τότε υπουργικές αποφάσεις, 43 κρεβάτια διασκορπισμένα σε 14 ιδιωτικά θεραπευτήρια διατίθενται σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ με ειδικές συμβάσεις- εκτός των 30 του Ερρίκος Ντυνάν. Για τη νοσηλεία τους στις ιδιωτικές ΜΕΘ οι ασθενείς δεν θα επιβαρύνονται οικονομικά, καθώς το κόστος, προσαρμοσμένο στο κρατικό τιμολόγιο του κλειστού νοσηλίου, καλύπτεται από τα Ταμεία τα οποία φαίνεται πως αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε αυτό το κόστος. Προς χρεοκοπία…

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα να μεταθέσει το κόστος στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων. Τροπολογία που ψηφίστηκε πριν από μερικές μέρες στη Βουλή προβλέπει ότι το κόστος της ενοικίασης κλινών εντατικής θεραπείας θα βαρύνει το εκάστοτε νοσοκομείο που παραπέμπει τον ασθενή στους ιδιώτες. Στη συνέχεια τα νοσοκομεία θα αναζητούν την εξόφληση πάλι από τα Ταμεία. Όπως αναφέρουν στελέχη του χώρου, η τακτική αυτή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε χρεοκοπία των νοσοκομείων.

«Επικίνδυνο να ενθαρρύνουν τη στελέχωση μονάδων με συμβασιούχους»


«ΘΑ ΕΙΝΑΙ πολύ ανησυχητικό αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ενθαρρύνει τη στελέχωση μονάδων με συμβασιούχους, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Κάτι τέτοιο θα έχει επιπτώσεις στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ κρύβει και ένα σημαντικό βαθμό επικινδυνότητας», τόνισε χθες στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κ. Σταύρος Κουτσιουμπέλης, αναφερόμενος στις υποσχέσεις για πρόσληψη συμβασιούχων μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Για την ώρα, τα κρεβάτια στις δημόσιες ΜΕΘ στελεχώνονται με προσωπικό- κατά κύριο λόγο νοσηλευτικό- που ο αριθμός του αγγίζει τα όρια της επικινδυνότητας: Μόλις 3 νοσηλευτές ανά κλίνη, όταν τα διεθνή στάνταρτ επιβάλλουν την ύπαρξη 4-6 νοσηλευτών για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ και αναλογία ασθενών- νοσηλευτών ανά βάρδια 1 προς 1 (δηλαδή σε κάθε βάρδια θα πρέπει οι νοσηλευτές να είναι τόσοι όσα και τα κρεβάτια της μονάδας). Ωστόσο, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που ένας νοσηλευτής καλείται στη βάρδιά του να έχει την ευθύνη 2 ή και 4 ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας!