ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ και πολιτικές μεθοδεύσεις με στόχο τη δικαίωση των κληρονόμων Νάστου στην αντιδικία τους με τους Δήμους Ηλιούπολης, Αργυρούπολης και Αλίμου για τη διεκδίκηση έκτασης τουλάχιστον 15.000 στρεμμάτων, κατήγγειλαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά οι δήμαρχοι των τριών δήμων.

«Αντιμαχόμαστε ένα ολόκληρο σύστημα», δήλωσαν οι τρεις δήμαρχοι μετά τη συνάντησή τους με τον κ. Σανιδά, ο οποίος παρεμπιπτόντως το 1997 είχε ασχοληθεί με την υπόθεση, ως αντεισαγγελέας Εφετών.

Ειδικότερα, με την υπ΄ αριθμ.

23/97 διάταξή του είχε κρίνει ότι η νόμιμη ιδιοκτησία της οικογένειας Νάστου ανέρχεται σε 500 στρέμματα και ότι το υπόλοιπο, που εκτείνεται από τους πρόποδες του Υμηττού και καταλαμβάνει την Ηλιούπολη, μέρος της Αργυρούπολης και μέρος του Αλίμου, ανήκει στο Δημόσιο.

Αντιδικία από το 1982

Η αντιδικία μεταξύ των τριών δήμων και των κληρονόμων Νάστου έχει αρχίσει από το 1982, όπως τόνισαν οι δήμαρχοι κ.κ. Αναγνώστου (Ηλιούπολης), Ευσταθιάδης(Αργυρούπολης) και Ορφανός (Αλίμου), διατυπώνοντας μία σειρά ερωτηματικών σχετικά με τις περίεργες μεθοδεύσεις που ακολουθούνται στο πεδίο της δικαστικής αντιπαράθεσης. Ενδεικτικά υπογράμμισαν τον σύντομο προσδιορισμό της εκδίκασης των αγωγών των κληρονόμων Νάστου, οι οποίοι- σύμφωνα με τις καταγγελίες των τριών δημάρχων- έχουν εγείρει αγωγές αποζημίωσης πριν ακόμη κριθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης. Η υπόθεση έχει απασχολήσει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο, παρά την υπέρ των ιδιωτών εισήγηση του κ. Χρ. Ροζάκη, έκρινε εαυτό αναρμόδιο να υπεισέλθει σε ένα ζήτημα αρμοδιότητας ελληνικού δικαστηρίου. Ωστόσο, οι δήμαρχοι στιγμάτισαν το γεγονός ότι οι νομικοί παραστάτες της οικογένειας Νάστου ήταν Έλληνες ευρωβουλευτές, όπως άλλωστε και το ότι μία εκ των κληρονόμων κατέχει τώρα θέση συμβούλου του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη.

Η υπόθεση για τον χαρακτηρισμό της έκτασης εκκρεμεί αυτή τη στιγμή ενώπιον του Πρωτοδικείου, αλλά στο μεταξύ οι κληρονόμοι έχουν πουλήσει έκταση 6.000

στρεμμάτων και διεκδικούν άλλα τόσα από το Ελληνικό Δημόσιο.