Αυξήσεις στα ασφάλιστρα των Ι.Χ. αυτοκινήτων και των νοσοκομειακών προγραμμάτων, που θα φθάσουν έως το 10%, σχεδιάζουν για φέτος οι ασφαλιστικές εταιρείες.


Στα ασφάλιστρα των Ι.Χ. οι μεγαλύτερες αυξήσεις (έως 10%) αναμένεται ότι θα γίνουν από τις εταιρείες χαμηλών ασφαλίστρων ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα θα κυμαίνονται οι αυξήσεις στις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου (από 3%). Στα ίδια επίπεδα αυξήσεων αναμένεται ωστόσο να κινηθούν όλες οι ασφαλιστικές στα νοσοκομειακά προγράμματα (10%).

Αυτά προκύπτουν από όσα εξήγγειλαν χθες οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος στη διάρκεια εκδήλωσης για τον κλάδο αυτοκινήτου. Επικαλέστηκαν τις αυξημένες ζημιές στον κλάδο του Ι.Χ. αλλά και τις αυξήσεις που έχουν κάνει στα νοσήλια τα ιδιωτικά νοσοκομεία, αναφερόμενοι στις αυξήσεις που σχεδιάζουν στα ασφάλιστρα των νοσοκομειακών προγραμμάτων.

Οι ζημιές αυξάνονται

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, ο δείκτης ζημιών στον κλάδο αυτοκινήτου έφτασε το 86,91% το 2005, έναντι 80,59% το 2004 και πέρυσι επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο. Το απόθεμα εκκρεμών ζημιών του κλάδου, από 1,2 δισ. ευρώ το 2004 αυξήθηκε στα 1,35 δισ. το 2005, ενώ εκτιμάται ότι πέρυσι σημείωσε επιπλέον αύξηση.

Αιτίες, σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς, είναι οι αυξήσεις των τιμών στα ανταλλακτικά, των αμοιβών στα συνεργεία, οι όλο και μεγαλύτερες αποζημιώσεις που επιδικάζουν τα δικαστήρια για σωματικές βλάβες, το υψηλό ποσοστό ανασφάλιστων οχημάτων που εκτιμάται ότι φθάνουν τα 350.000.

«Η κατάσταση στον κλάδο χειροτερεύει επικίνδυνα», επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου ο Γιάννης Παυλίδης, πρόεδρος της Επιτροπής Αυτοκινήτων της Ένωσης, ο οποίος κάλεσε τους εκπροσώπους των εταιρειών- μελών να βοηθήσουν ώστε να βελτιωθεί η εικόνα του κλάδου προς τους καταναλωτές.