Τον γολγοθά της υπερχρέωσης ανεβαίνουν τα ελληνικά νοικοκυριά, που σε μία τριετία είδαν τα χρέη τους προς τις τράπεζες σχεδόν να διπλασιάζονται. Κάθε νοικοκυριό χρωστά πλέον- κατά μέσον όρο- περισσότερα από 21.000 ευρώ σε δάνεια και κάρτες. Κι έρχεται και η έβδομη κεραμίδα, η νέα αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο.


Σύμφωνα με στοιχεία-σοκ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα χρέη ως προς το ΑΕΠ στο τέλος του 2008 θα ανέλθουν σε 67%, ξεπερνώντας για πρώτη φορά στα χρονικά τον μέσο όρο (66%) της Ευρωζώνης. Δηλαδή, οι Έλληνες αποδεικνύονται Ευρωπαίοι μόνο στα χρέη που έχουν προς τις τράπεζες, καθώς εξακολουθούν να πληρώνουν «τσουχτερά» επιτόκια σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Η θηλιά του υπερδανεισμού αναμένεται να σφίξει ακόμα περισσότερο από τις αρχές Μαρτίου, καθώς, όπως όλα δείχνουν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια του ευρώ στο 3,75%, για έβδομη φορά από τον Δεκέμβριο του 2005, παρά τις αντιδράσεις που προκαλούν οι αποφάσεις της στις τάξεις πολιτικών και οικονομικών κύκλων της Ευρωζώνης.

Επιβάρυνση νοικοκυριών

Μια αύξηση που «μεταφράζεται» σε επιβάρυνση εκατοντάδων ή ακόμη και χιλιάδων ευρώ κάθε χρόνο σε δάνεια και κάρτες με κυμαινόμενο επιτόκιο. Από το Δεκέμβριο του 2005, το κόστος εξυπηρέτησης ενός μέσου στεγαστικού δανείου ύψους 150.000 ευρώ που αποπληρώνεται σε 25 χρόνια και επιβαρύνεται με κυμαινόμενο επιτόκιο έχει αυξηθεί τουλάχιστον 1.775 ευρώ, εκτροχιάζοντας πλήρως τον οικογενειακό προϋπολογισμό των δεκάδων χιλιάδων δανειοληπτών που «φλερτάρουν» με το φάσμα της υπερχρέωσης και δυσκολεύονται ή αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους. Απόδειξη της δεινής κατάστασης στην οποία έχουν υπεισέλθει τα νοικοκυριά είναι το γεγονός ότι από το τρίτο τρίμηνο του 2003 μέχρι και το τέλος του 2006 τα χρέη τους προς τις τράπεζες έχουν αυξηθεί κατά 88%. Σύμφωνα με στοιχεία-σοκ που έδωσε χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κ. Χοακίμ Αλμούνια, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού κ. Δημήτρη Παπαδημούλη, το φθινόπωρο του 2007 τα χρέη των ελληνικών νοικοκυριών αναμένεται να ανέλθουν στο 57% και έναν χρόνο αργότερα στο 67% του ΑΕΠ, ενώ για την Ευρωζώνη τα αντίστοιχα ποσοστά εκτιμάται ότι θα είναι 63% και 66%.

Μάλιστα ο κ. Αλμούνια έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον υπερδανεισμό, δηλώνοντας πως «το ποσοστό αύξησης του χρέους των νοικοκυριών στην Ελλάδα προβλέπεται να είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, παρά το γεγονός ότι ήταν σημαντικά χαμηλότερο πριν από λίγα χρόνια».

Επιπλέον, ο κ. Αλμούνια, όσον αφορά την ελληνική οικονομία, προέβλεψε επιβράδυνση τόσο στην κατανάλωση όσο και γενικότερα στην ανάπτυξη «εν αναμονή της αύξησης των επιτοκίων».

Εκρηκτική άνοδος

Ενδεικτικό είναι πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, στο τέλος Νοεμβρίου του 2006 τα συνολικά χρέη των νοικοκυριών σε δάνεια και κάρτες ξεπέρασαν τα 78 δισ. ευρώ, (ενώ αν συμπεριληφθούν και τα τιτλοποιημένα δάνεια, υπερβαίνουν τα 83 δισ. ευρώ). Ποσό σχεδόν πενταπλάσιο δηλαδή σε σχέση με τα 17 δισ. ευρώ όπου ανέρχονταν οι οφειλές στο τέλος του 2000. Και σαν να μην έφτανε αυτό, φωτιά βάζει στις δόσεις των στεγαστικών δανείων η νέα αύξηση στα επιτόκια του ευρώ που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Μάρτιο, που εμμένει στην πολιτική της για ανάσχεση του πληθωρισμού, αδιαφορώντας για τις διαρκώς εντεινόμενες αντιδράσεις πολιτικών αλλά και οικονομικών παραγόντων που την κατηγορούν για «στραγγαλισμό» της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός άφησε να εννοηθεί ότι τον Μάρτιο θα προχωρήσει στην έβδομη αύξηση επιτοκίων από τον Δεκέμβριο του 2005, οδηγώντας το κόστος δανεισμού από 3,50% σήμερα σε 3,75%. Έως το Δεκέμβριο του 2005 τα επιτόκια στην Ευρωζώνη διαμορφώνονταν σε 2%. Μια πολιτική που – όπως αναφέρουν οι επικριτές της ΕΚΤ- έχει άμεσο αντίκτυπο στην κατανάλωση και κατά συνέπεια την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, βάζοντας φρένο στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Προβλέψεις οικονομολόγων

Παρά ταύτα, πέντε διεθνείς οίκοι, αλλά και οικονομολόγοι, προβλέπουν ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να σταματήσει ούτε εκεί τις αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά θα πραγματοποιήσει τουλάχιστον άλλη μία μέσα στο 2007.

Η Μerrill Lynch, η Credit Suisse, η ΑΒΝ Αmro και η JΡ Μorgan Chase προβλέπουν ότι το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε ευρώ θα σκαρφαλώσει στο 4% μέχρι το τέλος του έτους, ενώ αντίστοιχη πρόβλεψη έχει πραγματοποιήσει και η Μorgan Stanley, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος δανεισμού.

Για καρτέλ κατηγορεί τις τράπεζες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή


ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται τράπεζες και εταιρείες έκδοσης πιστωτικών καρτών που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Κατηγορούνται ότι χρεώνουν τους πελάτες τους με προμήθειες φωτιά αλλά και για σύσταση καρτέλ, αποκομίζοντας οι ίδιες υπερκέρδη. Σε σχετική έκθεση της Επιτροπής που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα και τμήμα της παρουσιάστηκε χθες από τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», αναφέρεται ότι «σε κάποιες χώρες μέλη (της Ε.Ε.) ο συνδυασμός υψηλών κερδών, η υψηλή συγκέντρωση και η ύπαρξη εμποδίων στην (τραπεζική) αγορά είναι ανησυχητικά φαινόμενα, αφού οι τράπεζες κάνουν κατάχρηση της δύναμής τους απέναντι στους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται, σύμφωνα με την Επιτροπή, σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, όπου εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες χρεώνουν υψηλές προμήθειες στους πελάτες τους ακολουθώντας εναρμονισμένες πρακτικές.

Από τα 750 στα 900 ευρώ


ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ, η μηνιαία δόση για την εξυπηρέτηση στεγαστικού δανείου ύψους 150.000 ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξάνεται από 750,94 ευρώ- πριν από τον Δεκέμβριο του 2005- σε σχεδόν 900 ευρώ από τον Μάρτιο του 2007. Πρόκειται για ετήσια επιβάρυνση που ξεπερνά τα 1.775 ευρώ! Στην περίπτωση μάλιστα που τα επιτόκια της ΕΚΤ σκαρφαλώσουν στο 4%, τότε η μηναία δόση για το ίδιο δάνειο θα φθάσει τα 921,13 ευρώ και η συνολική ετήσια επιβάρυνση θα ξεπεράσει τα 2.042 ευρώ!.

Αντίστοιχα, η δόση για στεγαστικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ και διάρκεια αποπληρωμής 15 χρόνια που έως τον Δεκέμβριο του 2005 ανερχόταν σε 714,88 ευρώ θα φτάσει τον Μάρτιο του 2007 τα 803,88 ευρώ (ετήσια επιβάρυνση 1.068 ευρώ). Εάν τα επιτόκια σκαρφαλώσουν στο 4% στα τέλη του 2007, θα ανέλθει σε 817,08 ευρώ (ετήσια επιβάρυνση 1.226

ευρώ).

Η δόση για στεγαστικό δάνειο ύψους 200.000 ευρώ και διάρκεια αποπληρωμής 30 έτη που έως τον Δεκέμβριο του 2005 ανερχόταν σε 898,09 ευρώ θα φθάσει το Μάρτιο τα 1.104,41 ευρώ (ετήσια επιβάρυνση 2.475 ευρώ). Εάν τα επιτόκια σκαρφαλώσουν στο 4%, στα τέλη του 2007 θα ανέλθει σε 1.135,58 ευρώ (ετήσια επιβάρυνση 2.849 ευρώ).