ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ σχετικά με τα δελτία ταυτότητας, από την έκδοση των οποίων έχει παρέλθει δεκαετία, έδωσε χθες- κατόπιν εορτής- το υπουργείο Δημόσιας Τάξης μετά τα τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν και την ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο διευκρινίζει ότι όσον αφορά τα δελτία ταυτότητας για τα οποία έχει παρέλθει δεκαετία από την έκδοσή τους δεν είναι υποχρεωτική η αντικατάστασή τους όταν δεν έχει μεταβληθεί κάποιο από τα στοιχεία του κατόχου. Επίσης τονίζεται ότι έχουν ενημερωθεί όλες οι περιφερειακές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. ώστε αυτά να γίνονται δεκτά κατά τις συναλλαγές.

Τον περασμένο χρόνο καταρρίφθηκε κάθε ρεκόρ στην έκδοση ταυτοτήτων, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών στις ουρές. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2006 τα εκδοθέντα δελτία ταυτότητας σε όλη τη χώρα ξεπέρασαν το 1.000.000,

ενώ τον προηγούμενο χρόνο είχαν εκδοθεί μόλις 237.690 δελτία ταυτότητας. Στη μεγάλη προσέλευση συνέβαλε και το γεγονός ότι οι περισσότεροι πολίτες κατέχουν δελτία ταυτότητας παλαιών εκδόσεων ή άκυρα (κομμένα λόγω γάμου) καθώς και ότι το δελτίο ταυτότητας ως ταξιδιωτικό έγγραφο επιθυμούν να το αντικαταστήσουν με νέο που έχει λατινικούς χαρακτήρες (οι λατινικοί χαρακτήρες καθιερώθηκαν το 2000).