ΑΓΡΙΑ ΚΟΝΤΡΑ μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων έχει ξεσπάσει με αφορμή την καταγραφή προσωπικών στοιχείων όσων ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ που ζητούν οι Αμερικανοί. Στοιχεία για τη χρήση των οποίων οι ΗΠΑ θέλουν να υπάρχει μεγάλη «ευελιξία».

Συγκεκριμένα οι Αμερικανοί ζητούν να καταγράφονται 34 στοιχεία των επιβατών, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται ο αριθμός τηλεφώνου και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και ο αριθμός της πιστωτικής κάρτας του ταξιδιώτη. Στοιχεία τα οποία εάν έχει στη διάθεσή της μία μυστική υπηρεσία μπορεί να ξετινάξει την προσωπική ζωή του κάθε επιβάτη. Οι Αμερικανοί όμως δεν σταματούν εδώ. Θέλουν τα στοιχεία αυτά να είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενη αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών χωρίς να υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια και φραγμοί τους οποίους θα πρέπει κάθε φορά μια υπηρεσία να ξεπεράσει. Ζητούν με άλλα λόγια απλοποίηση των διαδικασιών πρόσβασης και ανοχή από την ευρωπαϊκή πλευρά στην ευελιξία επεξεργασίας των στοιχείων.

Οι Ευρωπαίοι ωστόσο είναι αντίθετοι στις απαιτήσεις των Αμερικανών και προτιμούν τη φόρμουλα ανανέωσης της ήδη υπάρχουσας ενδιάμεσης συμφωνίας που έχουν συνάψει οι δύο πλευρές. Πρόκειται για την προσωρινή συμφωνία (λήγει τον Ιούλιο) που τέθηκε σε εφαρμογή, αφού η προηγούμενη κρίθηκε παράνομη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πέρυσι. Βάσει αυτής, οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνται μεν να παραδίδουν τα επίμαχα στοιχεία, ζητούν όμως τα στοιχεία αυτά να τηρούνται για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και να μην περιφέρονται από τη μια υπηρεσία των ΗΠΑ στην άλλη. Η Αθήνα υποστηρίζει τη θέση της Κομισιόν, θέση εξάλλου με την οποία έχουν συμφωνήσει και οι 27 στις διάφορες διαπραγματεύσεις.