ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ να λάβει ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ δύο φορές χρήματα για τα ίδια αντικείμενα επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Χριστοδουλάκης. Σε επίκαιρη ερώτηση, που κατέθεσε χθες στη Βουλή, ο πρώην υπουργός Οικονομίας επικαλείται σχετική απόφαση του 2002, με την οποία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδίκασε στον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ ένα συνολικό κατ΄ αποκοπήν ποσό 13,5 εκατομμυρίων ευρώ για ολόκληρη την κινητή και ακίνητη περιουσία του. Μάλιστα, σημειώνει ότι σ΄ αυτή την εκτίμηση συμπεριλαμβανόταν φυσικά και η κινητή περιουσία του τέως που είχε εξαχθεί.

Γι΄ αυτό τον λόγο ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης ζητά να επιστραφεί άμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 14,2 εκατομμυρίων ευρώ που προέρχονται από τον πρόσφατο πλειστηριασμό του οίκου Κρίστις για εκποιηθέντα αντικείμενα του Γλύξμπουργκ. Και προσθέτει ότι σε διαφορετική περίπτωση ο τέως πρέπει να υποχρεωθεί από την ελληνική Πολιτεία να επιστρέψει εντόκως το ποσόν των 13,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Με την ερώτησή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καλεί τους υπουργούς Οικονομίας και Πολιτισμού να ενημερώσουν την εθνική αντιπροσωπεία γιατί, εν όψει της δημοπρασίας του οίκου Κρίστις, δεν επανέφεραν τη διεκδίκηση του Ελληνικού Δημοσίου για να συμψηφιστεί το επιδικασθέν ποσόν με την αξία των φυγαδευθέντων αντικειμένων. Και επίσης ερωτά εάν σκοπεύουν να κινήσουν δικαστικές διαδικασίες για την έντοκη επιστροφή είτε του εισπραχθέντος ποσού των 13,5 εκατομμυρίων ευρώ είτε τμήματος των 14,2 εκατομμυρίων ευρώ από την πρόσφατη δημοπρασία.