Συνολικά 7 δισ. ευρώ ετησίως μοιράζονται χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι- μέσω κρυφών ειδικών λογαριασμών- με αποτέλεσμα να καταγράφονται μισθολογικές διαφορές που αγγίζουν και τα 1.000 ευρώ μηνιαίως μεταξύ των υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα και έτη υπηρεσίας.


Το περίφημο ενιαίο μισθολόγιο αλλά και η επέκταση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών στο Δημόσιο έμειναν στα… χαρτιά, ενώ συνεχίζεται η δραστική μείωση των εισοδημάτων. «Καμιά από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους δημοσίους υπαλλήλους δεν έχει εκπληρωθεί», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Θέμης Μπαλασσόπουλος. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το περίφημο νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το οποίο ανακοίνωσαν (από το 2004) ότι θα εφαρμοστεί από την 1/1/2006 ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Παράλληλα διογκώνεται η μισθολογική ανισότητα.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι σήμερα στον χώρο της Δημόσιας Διοίκησης καταβάλλονται συνολικά πενήντα δύο τακτικά, έκτακτα και ειδικά επιδόματα. Από τα επιδόματα αυτά, τα 21 καταβάλλονται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και τα υπόλοιπα 31 μέσω ειδικών λογαριασμών, η διαχείριση των οποίων γίνεται ανεξάρτητα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρόκειται για 60 κρυφούς ειδικούς λογαριασμούς, εκτός προϋπολογισμού, αξίας 7 δισ. ευρώ Οι ειδικοί αυτοί λογαριασμοί δεν ελέγχονται ούτε από τη Βουλή ούτε από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Καθαρίστρια- διευθυντής

Έτσι, το ελληνικό φαινόμενο δημόσιοι υπάλληλοι με τα ίδια τυπικά προσόντα και τα ίδια εργασιακά καθήκοντα να έχουν μισθολογικές διαφορές μεταξύ τους οι οποίες φθάνουν τα 2/3- ή και παραπάνω- των αποδοχών τους, θα συνεχιστεί. Η διαπίστωση ότι μια καθαρίστρια στο Δημόσιο παίρνει (και θα εξακολουθεί να παίρνει) μισθό διπλάσιο από έναν διευθυντή υπουργείου, πτυχιούχο πανεπιστημίου, σίγουρα θα συνεχίσει να προκαλεί εντάσεις. Τα επιδόματα αυτά χορηγούνται:

● σε υπαλλήλους υπουργείων, ΝΠΔΔ κ.ά. χωρίς σύνδεση με αποτελέσματα, συνθήκες εργασίας ή προσόντα- π.χ. σε όλους τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, ανεξαρτήτως κλάδου ● από διάφορες πηγές, συνήθως ειδικούς λογαριασμούς, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση όσες υπηρεσίες διαθέτουν τέτοιες πηγές έναντι άλλων- π.χ. υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Μεταφορών, Οικονομικών, Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κ.ά.

● χωρίς πρόγραμμα και κεντρικό σχεδιασμό και υπακούουν σε πιέσεις ισχυρών ομάδων υπαλλήλων ή συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Περιπλέκεται το τοπίο με τις προσφορές των δύο τραπεζών


ΑΛΑΛΟΥΜ άνευ προηγουμένου έχει προκληθεί στο θέμα των δημόσιων προσφορών που έχουν καταθέσει η Τράπεζα Πειραιώς και η Μarfin Ρopular Βank, καθώς ακόμα κανείς δεν γνωρίζει ποια από αυτές θα «τρέξει» πρώτη, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ισχύσουν και οι δύο παράλληλα.

Αν και έχουν περάσει πάνω από δύο εβδομάδες από τις αρχικές ανακοινώσεις, το τοπίο όχι μόνο δεν έχει ξεκαθαρίσει, αλλά περιπλέκεται περισσότερο.

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει την κατάσταση πριν από την Πέμπτη, ενώ μάλιστα δεν αποκλείεται τοπρωτοφανές στα χρηματιστηριακά χρονικάφαινόμενο να ισχύουν ταυτόχρονα όλες οι προσφορές. Χθες η Μarfin Ρopular Βank κατέθεσε στο ΧΑΚ τη δημόσια προσφορά της για την Τράπεζα Κύπρου. Η Κύπρου σε ανακοίνωσή της προς το ελληνικό Χρηματιστήριο χαρακτήρισε την προσφορά «παράτυπη». Από την πλευρά της, η Τράπεζα Πειραιώς έδωσε χθες στο ΧΑΚ τις διευκρινίσεις που της είχαν ζητηθεί, προκειμένου να «τρέξει» η προσφορά της για τη Μarfin.