Τέλος εποχής ύστερα από 127 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας για ένα από το πλέον ιστορικά καταστήματα της Αθήνας, το χαρτοπωλείο «Πάλλης».


Η απόφαση για αναδιάρθρωση του δικτύου καταστημάτων Πάλλης από τον όμιλο Νotos Com (στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει) αλλά και η ένταση του ανταγωνισμού στον κλάδο ρίχνει την αυλαία σε μια από παλαιότερες εμπορικές επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας, η οποία μπορεί να θεωρηθεί και ταυτόσημη με την ιστορία του εμπορικού κέντρου.

Θύμα του Ρublic (που θα ανοίξει!)

Η απόφαση του ομίλου Νotos να σταματήσει τη λειτουργία του καταστήματος που στεγάζεται επί της οδού Ερμού 8 εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων αλλαγών που σκοπεύει να επιχειρήσει η διοίκησή του το επόμενο διάστημα. Όμως παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για αναγκαστική κίνηση καθώς εδώ και καιρό η επένδυση αυτή της Νοtos, η οποία είχε αρχικά μπει στο μετοχικό κεφαλαίο της «Πάλλης» το 1998 δεν απέδωσε τα αναμενόμενα εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού, ο οποίος μάλιστα αναμένεται να κορυφωθεί ιδιαίτερα στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας από τον ερχόμενο Μάιο όταν και θ΄ αρχίσει να δραστηριοποιείται το πολυκατάστημα Ρublic. Όσο για τα άλλα καταστήματα «Πάλλης» που λειτουργούν στο Μαρούσι και στη Γλυφάδα δεν έχουν γνωστοποιηθεί οι προθέσεις της Νοtos.

Πάντως για το ακίνητο του Συντάγματος δεν τίθεται θέμα εκμετάλλευσής του από τη Νotos καθώς ανήκει στην ιδιοκτησία των παλαιών μετόχων, δηλαδή στην οικογένεια Πάλλη.

Η ιστορία του πλέον γνωστού χαρτοπωλείου της Αθήνας αρχίζει το 1870 όταν ο Αθανάσιος Πάλλης ιδρύει την εταιρεία «Πάλλης», χαρτεμπορική εταιρεία, χαρτοπωλείο και τυπογραφείο και την εγκαθιστά επί της οδού Ερμού 8 στο κέντρο της Αθήνας. Την εποχή εκείνη στην ίδια περιοχή άλλωστε βρίσκονταν ακόμα έξι από τα συνολικά δεκατρία χαρτοπωλεία της Αθήνας. Η καινοτομία που την εποχή εκείνη εισήγαγε η εταιρεία και που την έκανε να ξεχωρίσει από τις άλλες επιχειρήσεις του είδους ήταν ότι στον ίδιο χώρο των λιανικών πωλήσεων γραφικής ύλης στεγαζόταν και το «εργοστάσιο καταστίχων και χαλκογραφημένων επισκεπτηρίων». Δέκα χρόνια αργότερα, το 1880, ο Αθανάσιος Πάλλης προχωρεί σε συνεργασία με τον Γεώργιο Κοτζιά και η εταιρεία μετονομάζεται σε «Πάλλης και Κοτζιάς». Η συνεργασία Κοτζιά και Πάλλη διαρκεί έως το 1925. Τότε η επιχείρηση περνά και πάλι αποκλειστικά στα χέρια του Αθανασίου Πάλλη μέχρι το 1940, όταν τα ηνία της επιχείρησης παίρνει η Αλεξάνδρα Πάλλη.

Το πιο φημισμένο

Η μεταπολεμική ιστορία της επιχείρησης τη βρίσκει και πάλι να καινοτομεί. Εισάγει εποχικά είδη καθιστώντας το κατάστημα της οδού Ερμού το πιο φημισμένο χαρτοπωλείο της εποχής. Το 1953 ο Νίκος Πάλλης διαδέχεται τη μητέρα του στην οικογενειακή επιχείρηση και κάνει έντονη την παρουσία της επιχείρησης σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το 1990 εισέρχεται σταδιακά στην επιχείρηση η τέταρτη γενιά της οικογένειας. Το 1998 στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μπαίνει ο όμιλος Νotos ενώ από τον περασμένο Οκτώβριο η εταιρεία κατέχει το 100% της Πάλλης Καταστήματα Α.Ε.